perjantai 28. heinäkuuta 2023

Ihmeellinen tiamiini, eli B1-vitamiini

© Can Stock Photo / parkheta

B1-vitamiinista, eli tiamiinista on kirjoitettu viime aikoina "ravitsemuspiireissä" kansainvälisesti aika paljon. Myös Youtubessa on aiheesta paljon videoita. Törmätessäni ilmiöön, ensiarvioni oli, että taasko jokin "boomi", jossa yksi ravintotekijä pyritään nostamaan isoon rooliin. Toki jokaisella tärkeällä ravintotekijällä onkin iso rooli, mutta olen jo vuosia havainnut, että ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyvässä keskustelussa nousee esiin eräänlaisia trendejä. Jokaiseen trendiin kuuluvat myös nk. "yhden asian miehet ja naiset", jotka eivät juuri muusta puhukaan kuin juuri jostain tietystä ruokavaliosta tai ravintolisästä. Itse arvostan kokonaisvaltaisuutta ja yksilöllisyyttä, samoin kuin tunteiden ja sosiaalisten aspektien huomioimista kun aiheena on ihmisen hyvinvointi ja terveys.

Tuli sitten niin sanotusti kuitenkin sukellettua pää edellä altaan syvään päätyyn, kun tutustuin B1-vitamiiniin ja otin siitä vähän syvällisemmin selvää. En väitä vieläkään olevani aiheessa mikään ekspertti ja tämä onkin ensimmäinen, muttei välttämättä viimeinen kirjoitukseni tiamiinista. Asia nimittäin koski omaa terveyttä melkoisesti. Koska olen monisairas (ja kyllä, olen paljon muutakin kuin vain sairauteni ja tämä pätee tärkeänä seikkana meihin jokaiseen!), joka on saanut paljon apua ruokavaliosta ja ravintolisistä, huomasin ilokseni, että B-vitamiinin ottaminen mukaan päivittäiseen ravintolisäohjelmaan, oli merkittävä läpimurto. En ollut pitkään saanut juurikaan edistystä mm. koskien ruokavaliota ja ravintolisiä, joten oli ilo huomata, että löytyi vielä tällainenkin parannus.

Löysin nimittäin omassa terveystilanteessani ainakin kaksi merkittävää syytä, miksi minulla voi olla suurentunut B1-vitamiinin tarve, kuten monilla on. Kohdallani kyse oli ensinnäkisn oireyhtymästä nimeltä PCOS eli polykystiset munasarjat, joihin monen muun asian lisäksi liittyvät myös verensokeritasojen säätelyyn liittyvät ongelmat. Ruokavaliolla ja ravintolisillä oireyhtymä ja sen oireet ovat olleet hyvin hallinnassa mutta oireyhtymään liittyy silti piirteitä ja oireita, jotka voivat olla pitkäaikaisia. PCOS:n voi liittyä mm. lisääntynyt karvoitus, taipumus akneen, epäsuotuisat muutokset rasva-arvoissa, kuten mainittu, vaikeudet verensokeritasojen säätelyssä. PCOS-nainen voi myös lihota herkästi, sairastua herkästi kakkostyypin diabetekseen, saada rasvamaksan ja kärsiä herkästi korkeasta verenpaineesta. Tilassa ilmenee myös kuukautis- ja infertiliteettiongelmia. PCOS voi vaikeuttaa munasolun irtoamista ja johtaa myös rakkuloiden kehittymiseen munasarjoihin. Mieshormonit ovat koholla. Ravintoterapiassa tilan hoitoon paras "lääke" voi olla vähähiilihydraattinen ravintoainetiheä ruokavalio. PCOS:n voi liittyä myös lisätarve mm. jodille- A-vitamiinille ja B1-vitamiinille.

Toiseksi minulla on munuaissairauden aiheuttaman turvotuksen hoitoon käytössä nesteenpoistolääke, joka lisää B1-vitamiinin tarvetta. Ironisesti yksi B1-vitamiinin puutoksen oireista voi olla turvotus. Yksikään minua vuosien aikana hoitanut lääkäri ei maininnut asiasta. Olin iloinen, mutta hämmästynyt, kun huomasin, että muutamassa päivässä aloitettuani B1-vitamiinin käytön, turvotus nilkoissa väheni ja hävisi aivan kokonaan jalkaterän päältä. Jouduin säätämään sandaalini kapeammiksi. Turvotusta tulee yhä välillä, mutta se ei ole äitynyt läheskään niin pahaksi kuin aikaisemmin. Olen nyt käyttänyt B1-vitamiinia muutaman kuukauden ajan. Annokseni on 100mg keskellä päivää, mutta ajattelin seuraavaksi kokeilla annosta 50+50+50mg, eli jakaa annosta useampaan ottokertana ja lisätä sitä hieman. Normaali perustarve B1-vitamiinille on laskettu melko pienempiin määriin, mutta vesiliukoisena B-vitamiini ei ole haitallinen isompinakana annoksina. Lisäksi keho ei välttämättä hyödynnä sitä ravintolisästä aivan täydellisesti ja käytännössä on huomattu, että hyödyt tulevat selkeästi esiin nimenomaan isoilla annoksilla. Toki asiassa tarvitaan myös lisää tutkimusta. Itse olen kyllä erittäin tyytyväinen siihen, että tulin aloittaneeksi B1-vitamiinin käytön. B-vitamiinia saa monissa muodoissa ja jotkut, joilla oireet ilmenevät erityisesti hermostoon liittyvinä, käyttävät mieluiten benfotiamiini-muotoa.

Tässä vaiheessa en kerro B-vitamiinista sen syvällisempää tarinaa, mutta tässä joitain faktoja:

B1-vitamiini, jota kutsutaan myös tiamiiniksi, on vesiliukoinen vitamiini, joka osallistuu useisiin biokemiallisiin prosesseihin ihmisen elimistössä. Tässä on joitakin tärkeitä prosesseja, joihin B1-vitamiini vaikuttaa:

-Energiantuotanto: B1-vitamiini on välttämätön aineenvaihdunnan kannalta, erityisesti hiilihydraattien metabolian yhteydessä. Se auttaa muuttamaan hiilihydraatit glukoosiksi, jota käytetään energian lähteenä solujen sisällä. Tiamiini on tärkeä entsyymien, kuten pyruvaattidehydrogenaasin ja α-ketoglutaraattidehydrogenaasin, osatekijä näissä energian tuotannon reaktioissa.

-Hermoston toiminta: B1-vitamiini vaikuttaa hermoston normaaliin toimintaan. Se on välttämätön välittäjäaineiden, kuten asetyylikoliinin, synteesissä. Asetyylikoliini on tärkeä hermosolujen välittäjäaine, joka osallistuu lihasten supistumiseen ja hermoimpulssien siirtoon.

 -Kolinerginen neurotransmissio: B1-vitamiini auttaa kolinergisessä neurotransmissiossa, joka on hermoimpulssien välitysmekanismi. B1-vitamiini mahdollistaa asetyylikoliinin synteesin ja vapautumisen hermosoluista synapsirakoihin, joissa se siirtää signaalin seuraavaan hermosoluun.

 -Hiilihydraattien aineenvaihdunta: B1-vitamiini osallistuu hiilihydraattien aineenvaihduntaan useissa reaktioissa, kuten pentososifosfaattireitissä ja glykolyysissä. Se auttaa muuntamaan glukoosia energiaksi ja edistää myös riboosin ja deoksiriboosin synteesiä.

 -Aminohappojen aineenvaihdunta: B1-vitamiini osallistuu myös aminohappojen aineenvaihduntaan. Se auttaa entsyymien, kuten α-ketohappodehydrogenaasin ja transketolaasin, toimintaa näissä reaktioissa.

 On tärkeää huomata, että tämä ei ole kattava luettelo kaikista B1-vitamiinin vaikutuksista elimistössä, mutta se tarjoaa yleiskuvan sen tärkeimmistä rooleista biokemiallisissa prosesseissa.

Useat tekijät voivat lisätä B1-vitamiinin tarvetta elimistössä. Tässä on joitakin yleisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa B1-vitamiinin tarpeeseen:

 

-Korkea hiilihydraattien saanti: B1-vitamiinin tarve voi kasvaa, kun ruokavalio sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Hiilihydraattien aineenvaihduntaan osallistuminen kuluttaa enemmän B1-vitamiinia.

-Alkoholin kulutus: Alkoholin käyttö voi vaikuttaa B1-vitamiinin tasapainoon elimistössä. Alkoholi estää B1-vitamiinin imeytymistä ja edistää sen hajoamista. Alkoholin väärinkäyttö voi johtaa B1-vitamiinin puutokseen, mikä voi aiheuttaa Wernicken-Korsakovin oireyhtymän, vakavan neurologisen häiriön.

-Stressi ja fyysinen rasitus: Fyysinen stressi, kuten intensiivinen harjoittelu tai sairaus, voi lisätä B1-vitamiinin tarvetta elimistössä. Stressi voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja lisätä B1-vitamiinin tarvetta energiantuotannossa.

-Raskaus ja imetys: Raskauden ja imetyksen aikana B1-vitamiinin tarve voi lisääntyä, koska se on tärkeä ravintoaine sikiön ja vauvan kehityksen kannalta. Lisäksi imettävät naiset tarvitsevat enemmän B1-vitamiinia maidon tuotantoon.

-Tietyt terveysolosuhteet: Joissakin terveysolosuhteissa, kuten krooninen ripuli, Crohnin tauti, haimatulehdus ja gastrektomia (mahalaukun poisto), B1-vitamiinin tarve voi kasvaa. Näissä tilanteissa imeytymishäiriöt tai lisääntynyt hajoaminen voivat aiheuttaa B1-vitamiinin puutteen.

 

B1-vitamiinin tarve voi vaihdella yksilöllisesti eri tekijöiden ja elämäntapojen perusteella.

Seuraavat lääkitykset saattavat lisätä B1-vitamiinin tarvetta:

 -Diureetit: Tiatsididiureetit ja loop-diureetit, jotka käytetään esimerkiksi verenpainetaudin tai turvotuksen hoidossa, voivat lisätä B1-vitamiinin erittymistä virtsaan. Tämä voi johtaa B1-vitamiinin puutteeseen, koska sen erittyminen lisääntyy.

 -Antikonvulsantit: Tietyt epilepsialääkkeet, kuten fenytoiini, fenobarbitaali ja primidoni, voivat vähentää B1-vitamiinin pitoisuutta elimistössä. Nämä lääkkeet saattavat vaikuttaa B1-vitamiinin imeytymiseen tai aineenvaihduntaan.

 -Alkoholiriippuvuuden lääkkeet: Lääkkeet, kuten disulfiraami, jotka käytetään alkoholiriippuvuuden hoidossa, voivat vaikuttaa B1-vitamiinin aineenvaihduntaan ja aiheuttaa sen puutetta.

 -Syöpälääkkeet: Joitakin syöpälääkkeitä, kuten 5-fluorourasiili ja adriamysiini, voi vaikuttaa B1-vitamiinin aineenvaihduntaan. Ne voivat lisätä B1-vitamiinin tarvetta tai aiheuttaa sen puutetta.

 -Metformiini: Metformiini on yleisesti käytetty lääke tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Se saattaa vaikuttaa B1-vitamiinin imeytymiseen tai aineenvaihduntaan, mikä voi johtaa sen puutteeseen.

B1-vitamiinin eli tiamiinin puutos ja sen oireet:

B1-vitamiinin puutosta kutsutaan beriberiksi. Pahimmillaan se voi johtaa monihermotulehdukseen, sydämen vajaatoimintaan ja turvotuksiin. Yleensä tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin vakava ja B1-vitamiinin puutosta on monen asteista ja se voi ilmetä eri ihmisillä eri tavoin.

Tyypillisimmät B-vitamiinin puutoksen oireet:

-Väsymys ja heikkous: B-vitamiinit ovat tärkeitä energiantuotannossa, ja niiden puutos voi aiheuttaa väsymystä ja yleistä heikkoutta.

-Iho-ongelmat: B-vitamiinin puute voi aiheuttaa ihon kuivumista, hilseilyä ja haavaumia suun ympärillä.

-Ruoansulatusongelmat: B-vitamiinit ovat tärkeitä ruoansulatukselle, ja niiden puutos voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten ripulia tai ummetusta.

-Huono ruokahalu ja laihtuminen: B-vitamiinin puute voi vähentää ruokahalua ja johtaa painon laskuun.

-Hermostolliset oireet: B-vitamiinien puute voi vaikuttaa hermostoon aiheuttaen oireita kuten hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä, muistiongelmia ja keskittymisvaikeuksia.

-Anemia: B-vitamiinien, kuten B6-, B9- ja B12-vitamiinien, puute voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, jossa punasolut ovat suurentuneita ja epäkypsiä.

Vähemmän tyypilliset B-vitamiinin puutoksen oireet:

-Kieliongelmat: B-vitamiinin puute voi aiheuttaa kielen turpoamista, punoitusta ja kivuliaita halkeamia.

-Sormien ja varpaiden tunnottomuus tai pistely: B-vitamiinien puute voi vaikuttaa hermostoon ja aiheuttaa perifeeristä neuropatiaa, joka ilmenee tunnottomuutena tai pistelynä sormissa ja varpaissa. (Huom, tämä voi olla myös mm. B12-vitamiinin puutoksen oire)

-Masennus ja ahdistus: B-vitamiinien puutoksen on havaittu liittyvän masennuksen ja ahdistuksen oireisiin.

-Huimaus ja tasapainohäiriöt: B-vitamiinien puutos voi vaikuttaa sisäkorvan toimintaan ja aiheuttaa huimausta tai tasapainohäiriöitä.

-Suonenvedot ja lihaskivut: B-vitamiinien puute voi aiheuttaa lihasten kouristuksia (suonenvetoja) ja lihaskipuja.

 

On tärkeää tietää, että B1-vitamiini ei välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla otettuna ainoana ravintolisänä purkista. B-vitamiini toimii elimistössä yhdessä monien muiden ravintoaineiden kanssa. Esimerkiksi monivitamiini ja magnesiumvalmiste saattavat tulla kyseeseen ravintolisien osalta. Ensisijaisesi olisi tärkeä pyrkiä huolehtimaan terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta ja hyvästä ruoansulatuksesta. Tarvittaessa voidaan myös käyttää ravintolisiä tukemaan ruokavaliosta saatavaa ravintoaineiden saantia. Oireet, jotka voivat liittyä B-vitamiinin puutokseen, ovat myös oireita, jotka voivat johtua myös jostakin muusta. Tässä(kin) asiassa on siis jälleen kerran todettava, että yksilöllinen ja kokonaisvaltainen lähestymistapa ravitsemukseen liittyvissä asioissa on paras.