torstai 16. tammikuuta 2020

"Milloin?" - Kiinnostava kirja fiksun ajoittamisen tieteestä ja taidoista

Tuuma-kustannuksesta lähetettiin minulle Daniel H. Pinkin kirjoittama Milloin?-niminen kirja. Myönnän, etten ollut siitä ennakkoon ihan huippukiinnostunut, mutta kirja vangitsi huomioni alkulehdiltä asti.

Tämä on niitä kirjoja, jotka ovat selvästi omiaan muuttamaan ihmisen ajattelutapaa. Tätähän kirjat toki tekevät muutenkin, mutta mielestäni Milloin?-kirjalla on iso potentiaali avata sisällöllään ihmiselle ihan uusia ovia, uusia ajattelu- ja jäsentämistapoja, jotka voivat kohentaa ihmisen elämää esimerkiksi opiskelun ja työelämän puitteissa ja toki myös henkisessä kasvussa, ajattelun taidoissa. Tämä kirja tarjoaa tietoja ja näkökulmia siihen, että lukija voi jatkossa elämässään tehdä tietoisempia ja tietoon perustuvia päätelmiä siitä, millä tavalla jokin asia voisi olla hyvä ajoittaa.

Ihmiset rakastavat kysymyksiä, koska he ovat uteliaita ja haluavat tietää, ymmärtää ja oppia. Kenties milloin-kysymys on jäänyt kysymysten joukossa liian vähälle huomiolle?

Kirjassa keskitytään siihen, miten eri asioita kannattaa ajoittaa esimerkiksi vuorokauden ajan mukaan ja miten tässä voidaan huomioida eri ikäiset ihmiset ja se millainen luontainen vuorokausirytmi kenelläkin on. Tiesitkö esimerkiksi, että valtaosa ihmisistä ei ole sen enempää aamuvirkkuja kuin iltakukkujiakaan vaan jotakin tältä väliltä? Tiesitkö, että se mihin aikaan päivästä ihminen on parhaimmillaan toisaalta vaikkapa älyllisiin suorituksiin ja päätelmiin ja toisaalta luovaan työhön voi riippua siitä onko hän teini-ikäinen, lapsi vai aikuinen?

Kirjassa tuodaan esiin tietoutta sekä otollisista että mahdollisesti huonoista ajoituksen ajankohdista sekä käytännöllisten elävän elämän esimerkkien, että tieteellisen tutkimuksen valossa. Mielestäni juuri sekä esimerkit, tieteellisen tutkimuksen referoiminen, että kirjoittahan selkeä ja hauska tapa kirjoittaa tekevät kirjasta niin kiinnostavan, viihdyttävän ja käyttökelpoisen.

Kirja rakentuu osin myös kolmelle erilaiselle aspektille:

1. Milloin jotakin on hyvä aloittaa

2. Mitä huomioida jonkin keskivälissä

3. Miten käyttää ajoituksen taitoa jonkun loppuun saattamiseksi

Kirja sisältää myös kaavioita, jotka on laadittu tukimustulosten perusteella havainnollistamaan sitä miten selkeästi tutkimukset paljastavat tutkimusnäyttöä suhteessa aikaan. Tässä poimintoja näiden kaavioiden kuvateksteistä:

"Myönteinen mieliala nousee aamulla, laskee iltapäivällä ja nousee jälleen illalla"

"Onnellisuuden tunne listääntyy aamupäivän aikana, vähenee iltapäivällä ja kasvaa jälleen illalla"

"Lämmön tunne muita kohtaan voimistuu aamupäivän aikana, heikkenee iltapäivällä ja vahvistuu jälleen illalla"

"Jopa apinoiden hyvinvointi notkahtaa keski-iässä"

"Ihmiset pitävät makeisista eniten silloin kun tietävät sen olevan viimeinen, jonka he saavat"

Kirja sisältää useita aikahakkerin oppaiksi-nimettyjä osuuksia, joissa esitetään käytännön neuvoja koskien hyvää ajoitusta. Näissä oppaissa käsitellään mm. seuraavia asioita:

-Kuinka saada selville sinulle sopivin hetki: Kolmiportainen menetelmä

-Milloin urheilla: Ultimaattinen opas

-Neljä vinkkiä parempaan aamuun

-Neljä vinkkiä lentävään lähtöön uudessa työssä

-Milloin olisi hyvä olla ensimmäinen

-Viidenlaiset palauttavat tauot, valitse mieleisesi

-Milloin irtisanoutua

-Neljä elämänaluetta, joihin voit luoda parempia loppuja-Neljä improsivaatioharjoitusta, joiden avulla voit parantaa ryhmäajoitustaitojasi

Kenelle kirja sitten mielestäni sopii? Mielestäni olisi vaikea kuvitella ihmistä, jolle se ei sopisi ja joka ei siitä voisi monellakin tapaa hyötyä. Tämä kirja on kuitenkin mielestäni erityisesti sellaisen ihmisen kirja, joka haluaa kehittää itseään, toimintaansa ja ajattelunsa taitoa. Tämä on uteliaan ihmisen kirja ja sellaisen ihmisen kirja, joka ei halua jämähtää paikalleen vaan joka haluaa oppia uutta ja myös toimia juuri oppimiensa uusien asioiden mukaan.

Itse aion soveltaa kirjan tietoutta mm. siitä millä tavalla on hyvä toteuttaa päiväunet, koska itselläni jäävät toisinaan yöunet hieman lyhyiksi ja minulla on tapana silloin paikata niitä pienillä päiväunilla. Aikaisemmin mieltäni vähän askarrutti, jopa hieman painoi se että olin ajoittanut päiväuneni mielestäni liian myöhäiseen iltapäivään. Kirjan anti kuitenkin huojensi mieltäni ja huomasin että omien päiväunieni ajankohta ja pituus oli juuri minun vuorokausirytmilleni järkevää.

Lisäksi olen tullut kirjan lukemisen myötä tietoiseksi siitä että voi olla hyvä välttää päätösten tekemistä iltapäivällä, jolloin tilastollisestikin tieteellisen tutkimuksen mukaan valtaosan ihmisistä henkiset kyvyt ja mieliala notkahtavat. Omassakin elämässäni tunnistan selvästi tämän ilmiön. Kyseessä on vähän samankaltainen viisaus kuin viisaudet siitä ettei mene nälkäisenä ruokakauppaan tai tee isoja päätöksiä väsyneenä tai vihaisena.

Ilmiö kiinnostaa minua ammatillisesti siinä mielessä, että pohdin kirjaa lukiessa, pystyykö iltapäivän "notkahdukseen" vaikuttamaan mm. sillä että kiinnittää huomiota siihen mitä syö lounaaksi. Tätä olisi kiinnostavaa päästä tutkimaan, jos itse olisi ammattinsa puolesta osa tiedemaailmaa.

Oma villi veikkaukseni on, että kun on syöty tukeva, tasapainoinen vähähiilihydraattinen lounas, iltapäivä sujuu paremmin kuin silloin jos olisi syöty sekä nopeasti verensokeritasoja nostavia ja laskevia hiilihydraatteja (tärkkelystä ja/tai sokeria), rasvaa ja proteiineja samalla aterialla. Tällaisesta raskaasta seka-ateriastahan ihmiset raportoivat yleisesti saavansa väsyneen ja tukkoisen olon iltapäiväksi kun taas silloin kun on syöty ns. hiilihydraattitietoisesti, iltapäivällä pysytään virkeämpänä ja paremmalla tuulella ja lisäksi myös ajatukset ovat kirkkaammat.

Toki olemme yksilöitä ja varmasti joukkoon mahtuu myös jonkinlaisia superihmisiä, jotka ovat hyvässä reilassa iltapäivällä, syövät he sitten lähes miten tahansa lounaalla tai jättävät lounaan väliin. Lisäksi raskasta ruumiillista työtä tekevät eivät välttämättä väsähdä iltapäiväksi syötyään tärkkelyspitoisen lounaan tai sitten käyttävät maalaisälyä, osaavat kuunnella kehojaan, vetävät pienet iltapäivätirsat ja painuvat vasta sitten takaisin töihinsä uudistunein voimin.

Ammattini harjoittamisen puolesta mietin myös sitä, että koska ihmiset eivät välttämättä ole iltapäivällä parhaimmillaan, (paitsi tutkimustulosten mukaan luovassa työssä), olen ollut hyvällä polulla, sillä pidän ravintoterapeutin vastaanottoa tällä hetkellä vain aamupäivisin. Kun jossakin vaiheessa lähitulevaisuudessa saan käyttööni tilat, jotka mahdollistavat myös iltavastaanottojen pitämistä, saan lisää joustoa asiakkaideni aikatauluihin, mutta tähän saattaa mennä vielä pari vuotta tai kauemminkin. Myös luentoni ajoittuvat usein pääosin ilta-aikaan.

Milloin-kirja on niin täynnä tiukkaa ja tärkeää asiaa, että suosittelen että luet sen kaikessa rauhassa. Itsellänikin sen lukeminen kesti kauemmin kuin monien muiden kirjojen lukeminen, sillä luin siitä kenties vain sivun tai pari ja sen jälkeen keskeytin lukemisen, koska halusin rauhassa mietiskellä ja sulatella lukemaani.

Huom: Kirjoitus on tehty yhteistyössä Tuuma-kustannuksen kanssa. Raha ei ole vaihtanut omistajaa, mutta olen saanut kirjan omistukseeni veloituksetta.