keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kätilö Silja Seppänen vierailevana kirjoittajana



Taustaa: olen kätilö, imetysohjaaja ja opiskelen vyöhyketerapeutiksi. Kohtaan työssäni Tampereella naisia, jotka toivovat raskautta, odottavat lasta, synnyttävät tai imettävät. Kätilötyö ja naisen hyvinvointi on ollut intohimoni ja mielenkiintoni kohde jo pikkutytöstä alkaen.
Kätilö SIlja Seppänen
Silja Sepppäsen kuva: Outi Aaltonen Photography
                 
Kuukautishäiriöt ovat monelle naiselle tuttu vaiva. Äkäisyys, kivuliaat vuodot, PMS-oireet turvotuksineen- niiden katsotaan kuuluvan naisen elämään. Joillakin naisilla ”ne päivät” haittaavat jopa arjesta selviytymistä tai työntekoa suuresti.

           
Terve hormonikierto ja normaalit kuukautiset eivät kuitenkaan aiheuta häiriöitä. Kun naisen elimistö ja hormonit ovat tasapainossa, kuukautiskiertoon kuuluvat hormonivaihtelut kyllä huomaa, mutta ne eivät invalidisoi eivätkä saa naista (ja puolisoa, lapsia sekä työkavereita) raiteiltaan kerran kuussa. Voimakkaat oireet ovulaation ja kuukautisten yhteydessä voivatkin olla oire hormonien epätasapainosta, ei normaalia kehon toimintaa. Olemme vain tottuneet ja siedättyneet siihen ajatukseen, että kuukautisten nyt vain  kuuluu olla tällaiset.

normaali kuukautiskierto
Painon nousulle, PMS:lle, mielialan vaihteluille, uupumukselle, haluttomuudelle ja kuukautiskierron häiriöille löytyy yleensä syy. Useat kuukautisongelmat johtuvat kahden tärkeimmän naishormonin, estrogeenin ja progesteronin, epätasapainosta. Niihin vaikuttavat myös insuliinin, stressihormoni kortisolin ja kilpirauhashormonin erityksen häiriöt.

Hormonien epätasapaino johtuu ympäristöstä jossa elämme, ravinnosta jota syömme, sekä elämäntavoistamme. Osa toki johtuu perinnöllisistä häiriöistä tai sairastumisesta. Moneen oireeseen voi kuitenkin vaikuttaa itse. Pikakorjausta ei ole olemassa, eikä ongelmaa ratkaista napsimalla hormoneita, syömällä aina vaan vähemmän tai treenaamalla vielä vähän kovempaa.

KORKEA KORTISOLI

Kortisoli on stressihormoni, jota lisämunuaiset pumppaavat elimistöön silloin, kun tarvitsemme tarkkaa ja nopeaa havainnointikykyä, äärimmilleen jännittynyttä hermostoa ja hankalien tilanteiden sietokykyä. Esimerkkinä tilanteesta olkoon vaikkapa se, kun kohtasimme sapelihammastiikerin, jota piti päästä karkuun. Korkea kortisoli aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, uniongelmia, jatkuvaa kiireen tunnetta, ahdistusta, hermostuneisuutta, poissaolevuutta, hedelmällisyyden alenemista sekä epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja.

Nykymaailmassa kohtaamme uutisia terrorisimista, uhkaavasta kylmästä sodasta, valtion velasta, pettämissivustoista; meillä on päällä kolme sovellusta, Facebook ja puhumme samalla puhelimessa yrityksen YT-neuvotteluista; kotona pauhaa viihdepaketti, säihkyy älypuhelimet ja kolme kakaraa pitää kaikki viedä treeneihin kuudeksi eri puolille kaupunkia. Kehomme kohtaa stressitilanteita paljon enemmän, kuin mihin se on alun perin varustettu. Systeemi on jatkuvassa hälytystilassa.

Korkeaa kortisolia voivat aiheuttaa myös verensokerin sahaaminen edestakaisin, ruoka-aineallergiat, yletön treenaaminen (erityisesti pitkäkestoinen aerobinen harjoittelu vaikkapa maratonille) sekä jatkuva laihduttaminen, eli kehon näännyttäminen sen tarvitsemilta ravintoaineilta.



KORKEA ESTROGEENI

Korkean estrogeenipitoisuuden aiheuttajia ovat ylipaino, normaalin painon nopea nousu ilman varsinaista ylipainoa, korkea stressihormonitaso, altistuminen ympäristön ksenoestrogeeneille (parfyymit, ftalaatit, BPA) ja alkoholin käyttö.

Korkea estrogeenin määrä kehossa saa aikaan runsaita vuotoja, rintojen arkuutta, kystia, endometrioosia ja erilaisia PMS-oireita. Niitä ovat mielialan vaihtelut, alakulo, keskikierron ovulaatiokivut, migreeni, ahdistus, itkuisuus, kilahdukset ja aivosumuinen olo.

MATALA PROGESTERONI

Matala progesteroni kulkee usein käsi kädessä korkean estrogeenipitoisuuden kanssa- itseasiassa, estrogeenin määrä voi olla normaali, mutta progesteronin niin matala, että nainen saa häiritseviä oireita. Nämä hormonit tasapainoilevat kuin kiikkulaudalla keskenään. Korkea kortisoli laskee progesteronin eritystä.

Progesteroni erittyy ovulaation jälkeen kehittyvästä keltarauhasesta munasarjoissa. Jos ovulaatiota ei tapahdu, keltarauhanen ei kehity ja progesteronin määrä jää liian pieneksi. Tällöin kohdun limakalvo ei kasva, ja raskautumisesta tulee hankalaa. Matala progesteroni aiheuttaa alentunutta halukkuutta, hyytymiä kuukautisvuodossa, tiputtelua ennen kuukautisvuotoa, lyhentyneitä kiertoja, kuivuutta limakalvoilla, PCOS-oireita, migreeniä, rintojen arkuutta, turvottelua ennen vuotoa… kaikkia niitä oireita, joita pidämme ”normaaleina” kuukautisoireina.

Naisella voi olla yhtä aikaa useamman hormonin epätasapainotila. Hormonit ovat kuin rivi dominonappuloita: kun kaadat ensimmäisen, niin koko rivi on kohta kumollaan.

Mitä sitten voit tehdä? Käy ensin gynekologin vastaanotolla varmistamassa, että oireesi eivät johdu jostain todellisesta sairaudesta. Sen jälkeen suosittelen hakeutumisesta sellaiselle asiantuntijalle, joka kohtaa ihmisen kokonaisvaltaisesti, ottaen huomioon niin fyysiset, ravitsemukselliset kuin psyykkisetkin tekijät hyvinvoinnissasi. Voit etsiä apua ravintovalmentajalta, akupunktiohoitajalta tai vyöhyketerapeutilta, joka ymmärtää naisen hormonaalisia pulmia.  Kun ongelmavyyhdistä löytyy langanpää, sitä voidaan lähteä kerimään auki pikkuhiljaa, jolloin oireet selkiytyvät yksi kerrallaan. Kun keho saa riittävän määrän oikeanlaista ravintoa, lepoa ja rakkautta, se korjaa itse itsensä, toki hitaasti, mutta varmasti.

Vauvantai kätilöpalveluiden verkkosivut: http://www.vauvantai.fi