sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Ravintoterapeutin työstä ja opinnoista Suomen Terveysopisto Saluksessa

Kuva: Tiina Nuortimo/Pixabay


Moni meistä arvostaa sitä, että työ, josta saamme elantomme ja johon käytämme merkittävän osan valveillaoloajastamme on palkitsevaa ja merkityksellistä. Itse ihmettelen aika ajoin  ravintoterapeuttina sitä, että miten on mahdollista olla niin tyytyväinen työhönsä kuin on. Vaikka ennen töihin tarttumista vähän laiskottaisi tai haluaisi tehdä jotain ihan muuta, työn päättyessä on kuitenkin tyytyväisempi ja energisempi kuin ennen työn aloittamista. Näin ainakin itse koen työni.

Ravitsemuksella on valtava potentiaali tuottaa meille terveyttä ja hyvinvointia ja sitä kautta elämänlaatua ja toimintakykyä!

Toki mikä tahansa työ voi enemmän tai vähemmän rasittaa fyysisesti ja mistä tahansa työstä tarvitsee vastapainoksi myös lepoa ja muuta elämää. En kuitenkaan ennen ravintoterapeutin työtä voinut kuvitellakaan, että työssä kohtaamista ihmisistä ja omasta työstänsä voi tulla niin hyvä olo. Silloinkin kun omassakin elämässä on ajoittain huolia ja kaikenlaista tapahtuu, kuten meillä kaikilla. Mielestäni tällaisessa työssä, jossa tehtävänä on auttaa muita on myös se hyvä puoli, että se tarjoaa mahdollisuuden ikäänkuin ottaa lomaa itsestään, vaikka pistääkin työssään ns. persoonansa peliin. Työ, jossa voi kokea olevansa onnellinen, on valtava kantava voimavara elämässä.

Ravintoterapeutin työ voi myös olla hyvin monipuolista ja tarjota lukuisia erilaisia mahdollisuuksia työskennellä. Työ tekijäänsä opettaa. Aluksi on ehkä uskallettava astua vähän epämukavuusalueelleen ja kohdata omia pelkojaan ja todistaa rajoittavia uskomuksiaan vääriksi. Näin kävin minulle esimerkiksi julkisen esiintymisen suhteen. En minä ennen alalle hakeutumistani olisi voinut kuvitella, että osa työtäni olisi vaikkapa luennoiminen, kurssien pitäminen tai vaikkapa alan opetustyö, johon olen siirtymässä alkuvuodesta. Ravintoterapeuttina olen saanut myös kirjoittaa työkseni. Siinä suhteessa harrastuksesta on tullut osa työtä, sillä aloitin aikanaan blogin kirjoittamisen ihan toisista aiheista jo vuonna 2003. Blogisti olen siis ollut 20 vuotta. Tätä blogia olen kirjoittanut jo kymmenen vuotta. Minulta myös tilataan artikkeleita ja muunlaisia tekstejä.

Ravintoterapeuttina on mahdollista kehittää osaamistaan ja hankkia laajasti lisäkoulutusta eri alueista. Itse olen kouluttautunut mm. erilaisten laboratoriotestien tulkintaan ja voin käyttää niitä laajalti työssäni silloin kun on tarpeen. Yhteistyökumppaninani on ollut jo vuosien ajan Nordic Laboratories. Lisäksi on tärkeä pyrkiä pitämään itseään ajantasalla siitä mitä uutta tapahtuu ravintolisien ja rohdosten maailmassa. Ravintoterapeutin työssä mm. ihmissuhde- ja kommunikointitaidot ovat tärkeitä. Tässä minua on auttanut suuresti kouluttautuminen NLP Master Practitioneriksi.

Monilla ravintoneuvojilla ja ravintoterapeuteilla on taustallaan myös kokemusasiantuntijuutta omista sairauksistaan ja tätä tärkeää asiantuntijuutta he myös usein hyödyntävät työssään. Asiakkaan voi olla helpoin puhua jollekin ihmiselle, jolla tietää olevan omakohtaista kokemusta samoista vaivoista, joista hän itse kärsii. Itselläni on ollut kokemusta mm. kilpirauhasen vajaatoiminnasta, metabolisesta oireyhtymästä, fibromyalgiasta, migreenistä, burn outista ja PCOS:stä.

Useat meistä ravintoterapeutista yhdistävät myös työhönsä monenlaista muutakin osaamistaan. Joku saattaa vaikkapa olla lisäksi hieroja, kuntovalmentaja tai hoitaja. Ravintoterapeutti voi myös työskennellä esimerkiksi luontaistuotekaupassa tai alan tukkureilla, maahantuojilla tai valmistajilla. Hyvinvointialalla työskentelee Suomessa aivan uskomattoman ihania ihmisiä ja on ollut ilo tutustua heihin ja saanut olla heidän työtovereina monenlaisissa projekteissa ja tapahtumissa. Olen oppinut heiltä paljon, samoin asiakkailtani.

Suomen Terveysopisto Salus

Aloitan opettajana Suomen Terveyopisto Saluksessa alkuvuodesta 2024. Maltan tuskin odottaa! Minulla on jonkinlainen syvä sisäinen palo saada välittää sitä mitä tiedän ja osaan  toisille. Saluksen oppimateriaalit ovat monipuoliset, laadukkaat ja ne on luotu vuosikymmenten varrella huippuosaamisella. Niitä myös päivitetään säännöllisin väliajoin vastaamaan nykyajan tarpeita. Jokainen opettaja tuo myös opetukseen oman arvokkaan kokemuksensa, joka kannattaa hyödyntää. Kysy siis oppitunneilla! Vastaamme mielellämme.Tiedän oppivani opettajana myös paljon oppilailtani.

Aikanaan opiskelu Saluksessa oli ihanaa mm. sen vuoksi, miten mielenkiintoisista taustoista sekä opettajat, että oppilaat olivat ja mitä kaikkea kiehtovaa heillä oli kerrottavana ja opetettavana. Opiskelijoilla oli kaikilla omat merkitykselliset syynsä, joiden vuoksi he olivat kiinnostuneita opiskelemaan ravintoneuvojiksi ja ravintoterapeuteiksi. Salus ei ole koulu, johon tullaan sattumalta, tai koska johonkin on mentävä opiskelemaan. Siellä opiskelee ihmisiä, joita ajaa eteenpäin vakaa oma sisäinen motivaationsa. Opiskelu Saluksessa on heidän arvojensa mukaista. Tietyt samanlaiset arvot yhdistävät niin oppilaita kuin opettajia toisiinsa. Tämä luo ihan ainutlaatuisen yhteishengen.

Kannustan sinua, rakas lukija miettimään, voisiko Saluksen opetus olla sinua varten. Ota siitä selvää! Käy Saluksen nettisivuilla ja lue sieltä mm. kuvaukset kursseista ja opettajien esittelyt. Laitan sinulle tämän kirjoituksen loppuun linkkejä.

Helmikuun aloituskurssi tapahtuu videoteitse, joten sinun ei tarvitse matkustaa Helsinkiin. Saluksesta valmistuu  nimikkeillä diplomiravintoneuvoja ja diplomiravintoterapeutti. Opetus on korkeatasoista ja käytännöllistä. Opiskelu on mahdollista suorittaa työn ohella ja kurssit voi maksaa yksi kerrallaan. Varoitan kuitenkin: Opiskelun aloittaminen Saluksessa on hyvin koukuttavaa!

linkkejä:

Koulutuksen starttaamisesta: https://www.terveysopisto.fi/uudet-koulutukset-starttaavat-taas/

Suomen Terveysopisto Saluksen opettajat: https://www.terveysopisto.fi/terveysopisto-salus/opettajat/

Kurssikuvaukset: https://www.terveysopisto.fi/opiskelu/kurssikuvaukset/

Saluksen nettisivujen etusivu: https://www.terveysopisto.fi/