lauantai 10. joulukuuta 2022

10 keinoa säästää sähköä ruoanlaitossa

kuva:Pixabay1. Jos lämmität uunin tai teet ruokaa levyllä, tee kerralla iso satsi. Tämä säästää sähköä, vaikka uudelleenlämmittäisit ruokaa ateria kerrallaan. Ruoan lämmittäminen ei vie yhtä paljon sähköä kuin ruoan kypsentäminen, ellet valmista jotain tosi nopeasti valmistuvaa. 
2. Tee välillä ateriaksi ruokaisia salaatteja, joita varten ei tarvitse kypsentää ruokaa erikseen. Salaatissa voi olla vihanneksia, siemeniä ja pähkinöitä ja lisäksi vaikka juustoa, oliiveja ja papuja tölkistä. Loraus oliiviöljyä ja sitruunamehua vielä päälle.
3. Myös ateriasmoothiet ovat ruokaa, jossa ei tarvitse kuumentaa mitään. Blenderin käytössä ei kulu paljoa sähköä, koska sitä pidetään päällä niin lyhyitä aikoja.
4. Myöskään tuorepuurojen valmistuksessa ruokaa ei tarvitse kuumentaa.
5. Vältä ruokia, joita joutuu hauduttelemaan uunissa tai levyllä pitkiä aikoja.
6. Vältä ylikypsentämistä. Ruoan maun, koostumuksen ja turvallisuuden vuoksi monien ruoka-aineiden kohdalla on toki vältettävä ruoan jättämistä raa-aksi, mutta kun tiedät ruokien kypsennysajat ja tarkistelet ruoka-aineiden kypsyyttä ruokaa valmistaessa, et ylikpysennä ruokaa pilalle tai pidä kuumenna ruokaa ylimääräistä aikaa vain varmuuden vuoksi. Mm. wokkiruoat tai munakkaat valmistuvat nopeahkosti eikä levyä tarvitse pitää kauaa päällä.
7. Kiertoilmauunissa voi säästää hieman kypsennysaikaa ja valmistaa enemmän ruokaa kerralla, koska voit käyttää useita uunin tasoja.
8. Jos tulee tilaisuuksia, ruokaa voi valmistaa toisinaan myös ulkona tulella.
9. Huoneenlämpöinen neste tai ruoka-aineet lämpenevät nopeammin kuin jääkaappikylmät tai suoraan pakasteesta otetut. Tässä on toki huomioitava, että jotkut ruoka-aineet alkavat nopeammin pilaantua huoneenlämmössä kuin kuin toiset.
10. Ohuemmiksi leikatut ruoka-aineet kypsentyvät paksumpia ruoka-aineita nopeammin. Tämä saattaa olla kaikkein toimivin keino sen lisäksi, että osa aterioista valmistetaan ilman, että jotakin täytyisi kypsentää.

Pohdittavaa:

On toki yksilöllistä, kuinka monta ateriaa tarvitsemme päivässä. Ellei ole erityistä lääketieteellistä syytä, kuten refluksitauti tai leikkaus, jonka vuoksi mahalaukku on pieni tai ns. ohitettu, suurimmalla osalla kolme ateriaa päivässä riittää, kun ateriat on koostettu hyvin. Se, miksi moni kokee tarvitsevansa kolmen pääaterian lisäksi pari pienempääkin ateriaa, johtuu usein siitä, että pääaterioiden koot ovat liian pienet tai niillä ei ole tarpeeksi esim. rasvaa, proteiinia tai kuituja.

Myös runsas tärkkelys ja sokeri ruokavaliossa voivat lisätä aterioiden tarvetta johtuen niiden aikaansaamasta verensokeritasojen sahaamisesta ylös alas päivän aikana.

Kun aamiainen on tukeva, voi aamiaisen ja lounaan väli olla helposti 4-6 tuntia, samoin lounaan ja päivällisen. Toki välipaloja ja iltapalaa tarvitaan joskus myös itsestä riippumattomista syistä, kuten siitä mihin aikaan työpaikalla tai koulussa on lounas tai mihin aikaan muut perheenjäsenet syövät. Kaksi lämmintä ateriaa päivässä usein riittää ja kun tässä pitäytyy, se säästää sähköä. Samoin tietenkin myös se, että on valmistanut isompia määriä ruokaa kerrallaan ja ateria tarvitsee vain nopeasti lämmittää.

Tarvitsetko välttämättä isoa pakastinta, jos sinulla sellainen sattuu olemaan? Jos marjastat, sienestät, kalastat tai metsästät, niin ehkä tarvitset. Jos et, harkitse sitä, että pienempikin jääkaappi tai pakastin voi riittää, jos on mahdollista käydä pari kertaa viikossa ruokakaupassa. Pakastemarjojakin saa nykyään ympäri vuoden kaupan pakastealtaasta, joten hinta voi tulla halvemmaksi kuin niiden torilta ostaminen kesällä ja syksyllä kun huomioi ison pakastimen sähkönkulutuksen hinnan.

Sähkön säästäminen voi olla hyvä tilaisuus lisätä marjojen ja vihannesten syöntiä.

On varmasti monia muitakin vinkkejä aiheesta. Tästä ne, jotka tänään tulivat minun mieleeni.