sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Haaste: Tee itsellesi ruoka-ainekarttaMikä ihme on ruoka-ainekartta?


Se on lanseeraamani erittäin simppeli, mutta huippuhyödyllinen keksintö, jossa listataan ruoka-aineryhmittäin tarkkaan kaikki käytettävissä olevat ruoka-aineet ylös kirjallisessa muodossa joko käsin kirjoittaen (ruutuvihko tai iso paperi) tai jollekin laitteelle tiedostomuodossa. (esim. word-tiedosto)

Olen käyttänyt tätä keksintöä jo jonkin aikaa työkaluna asiakkailleni ravintoterapeutin työssäni. Siitä on ollut erityisesti apua niille, joilla on ruokavaliorajoituksia, mutta siitä voi olla apua aivan kaikille, jotka haluavat pitää ruokavalionsa terveellisenä ja monipuolisena ja tehdä sekä ruokaostoksista, että ruoanlaitosta helpompaa ja vaivattomampaa arjessa.

Ne, joilla on ruoka-ainerajoitteita:

Kun ruokavaliosta karsitaan joko pysyvästi tai tilapäisesti ruoka-aineita allergioiden, yliherkkyyksien tai muiden syiden vuoksi, mieli voi temppuilla ja tuottaa mm. epäviisaan ajatuksen: "Mitä mä nyt sitten syön kun multa viedään kaikki" No ei tietenkään viedä kaikkea ja kuka vie? Lääkäri? Ravitsemusasiantuntija? Jokin epämääräinen ilkeä paha henkiolento, jonka ainoa tehtävä on viedä ihmisiltä mahdollisuuksia käyttää joitain ruoka-aineita? Kyllähän sinä saat edelleenkin syödä vaikka pieni kiviä jos haluat. Kukaan ei vie sinulta yhtään mitään vaan nimenomaan sinä itse päätät edelleen mitä syöt tai et syö ja miksi. Olisiko terveempi ajatus:

"Ok. no onpa hienoa että asia selvisi ettei minun nyt ainakaan toistaiseksi ole hyvä syödä tätä tai tuota. Mahtavaa, että pystyn nyt itse omilla toimillani vaikuttamaan terveyteeni ja hyvinvointiini ja kokeilemaan millainen ruokavalio minulla toimii. Ryhdytäänpäs sitten toimiin ja selvitetään mitkä tarkalleen ottaen ovat ne ruoka-aineet, jotka minulla on yhä käytössä ja millaisia erilaisia ruokia niistä voi valmistaa. Tämähän on oikeastaan ihan kiinnostava ja mielenkiintoinen haaste!"

tai:

"No joo, onhan tää vähän mälsää että löytyi tällaisia allergioita, mutta joillain ihmisillä nyt vaan on allergioita enkä minä ole siis ollenkaan ainoa. Mitenhän muut pärjää allergioidensa kanssa? Ehkä netistä löytyisi vertaistukea? Nyt kannattaa sitten selvittää mitä ruokia tästä eteenpäin kannattaa kaupasta ostaa ja miten voin allergioista huolimatta pitää ruokavalion terveellisenä ja monipuolisena."

tai:

Okei, eli ravintoterapeutti ehdotti kolmen kuukauden kokeilua tällaisella erityisruokavaliolla. No sen ajan nyt suomalaisella sisulla seisoo vaikka päällään ja hienoa jos tästä on apua minullekin kun moni muu on tästä jo hyötynyt. Jos ei, niin ainakin olen kokeillut. Nyt täytyy vaan tehdä vähän suunnitelmia miten toimin. Alankin nyt heti kirjoittamaan sitä ravintoterapeutin suosittelemaa ruoka-ainekarttaa ja teen niinkuin hän kehotti eli täydennän sitä aina kun hoksaan sinne uusia ruoka-aineita, joita sieltä vielä puuttuu. Koitan saada listasta mahdollisimman kattavan.

Ne, jotka haluavat, että heidän ruokavalionsa olisi mahdollisimman monipuolinen ja he haluavat myös säästää aikaa ja tehdä ruoanlaitosta ja ruokakaupassa käymisestä nopeampaa ja helpompaa:

Ruoka-ainekartta toimii eräänlaisena aivojen ulkoisena kovalevynä. Kaikkea ei tarvitse säilyttää muistin varassa. Aivomme toimivat siten, että ne pyrkivät yksinkertaistamaan, pelkistämään ja poistamaan turhaa. Ikävä kyllä ne eivät aina onnistu tehtävässään täydellisesti vaan pienentävät meidän sinne tuuttaamia listojamme silloinkin kun haluaisimme säilyttää ne kokonaisuudessaan ja kirkkaana mielessämme.

Ruoka-aineiden ja ruokareseptien suhteen tässä käy ajanoloon niin että huomaamme syövämme aina yksiä ja samoja ruokia ja ostavamme kaupasta aina yksiä ja samoja ruoka-aineita. Sitten meistä saattaa alkaa tuntumaan ettei meillä oikein ole mitään mielikuvitusta ruoanlaittomme suhteen. Silmämme ei ikäänkuin edes enää rekisteröi kaupassa käydessä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Koska viimeksi ostit jotain tiettyä tuoreyrttiä? Oletko koskaan kokeillut erästä tiettyä juuresta?

Saatamme jopa alkaa ajattelemaan, että "kokkaus on tylsää ja puuduttavaa, ei olleskaan mun hommaa" tai "emme osaa laittaa ruokaa kovin hyvin". Kaupassa käyminenkin on tylsää ja puuduttavaa. Ehkä olisi se meidän tyyli ostaa vain valmista tai tilata noutoruokaa? Todellisuudessa olemme itse tulleet luoneeksi oman tylsyytemme kaupassakäymiseen ja ruoan laittoon. Lue se uudelleen: Todellisuudessa olemme itse luoneet oman tylsyytemme kaupassakäymiseen ja ruoanlaittoon. Näkökenttämme mahdollisuuksiemme suhteen on supistunut, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Koska olemme itse luoneet ongelman, voimme itse sen myös korjata!

Miten ruoka-ainekartta tehdään ja miten sitä käytetään?

Idea on simppeli. Niin simppeli, että saatat ajatella että ei noin yksinkertaisesta ideasta voi mitään hyötyä olla. Kyllä siitä voi! Homma tehdään niin, että kirjoitat ylös eri ruoka-aineryhmät. Voit jakaa ne esimerkiksi seuraavanlaisiksi: Tärkkelykset (kypsät juurekset ja viljatuotteet), rasvat, proteiinit (lihat, kalat, palkokasvit, maitotuotteet, munat, riista jne), vihannekset, marjat, siemenet ja pähkinät, yrtit, mausteet, sienet.

Tämän jälkeen alat kirjaamaan ylös käytettävissä olevia raaka-aineita (jätä pois vain ne, joita et käytä ruokavaliossasi, esimerkiksi maidottomassa ruokavaliossa ei käytetä voita, juustoja tai muita maitotuotteita) mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja kattavasti. Marjalistassasi voi olla mm. tyrni, puolukka, karpalo, mustikka, pensasmustikka, mustaviinimarja, punainen viinimarja, valkoinen viinimarja, karviainen, mansikka, juolukka, saskatoon, marja-aronia, lakka, karhunvatukka, vadelma. Älä niputa ruoka-aineita yhteen vaan kirjaa kaikki ylös yksityiskohtaisesti. Älä kirjoita proteiinilistaan "riista", vaan esimerkiksi hirvi, poro, peura jne..

Kaikkea ei tarvitse saada kerralla valmiiksi. Täydennä listaa aina kun hoksaat sinne jotakin uutta, katso kaupassa valikoimaa vähän tarkemmin ja koita bongata sieltä sellaista, jota voit syödä, mutta jota ei ole vielä listassasi

Nyt voit listaa käyttäen miettiä mistä et ole hetkeen tai kenties koskaan tehnyt ruokaa ja voit jättää kauppalistasta välillä jopa pois aineita, joita käytät jatkuvasti. Voit käyttää listaa myös miettiessäsi esimerkiksi mitä laitat smoothieen, salaattiin tai keittoon. Hyvästi ainainen samoista aineista kyhätty jauhelihakeitto tai iänikuinen lehtisalaattikurkkutomaattipaprikasalaatti! Kokeile salaattia jossa on rukolaa, ohueksi leikattua punakaalia, pari kourallista puolukoita ja ohueksi pätkittyä varsiselleriä.

Älä luovuta jos uudet ruoat ei heti ole makuusi. Tylsiin ja ainaisiin samoihin makuihin tottuneena joudut ensin opettelemaan monipuolisempaa syömistä myös makujen ja koostumusten suhteen. Se onnistuu kyllä, mutta vaatii toistoa, mahdollisesti esimerkiksi parisenkymmentä kertaa. Kiität minua myöhemmin! Älä ole lälläri! ;)

Listaa silmäilemällä on helpompi ja nopeampi tehdä kauppalista ja suunnitella reseptiikkaa ja aterioita. Listan jälkeen voit lisäksi myös suunnitella listoja, joissa on sellaisia aineksia, joita et halua päästää loppumaan ruokakaapistasi, esimerkiksi jotkut kuivatuotteet, tietyt mausteet, säilykkeet, öljyt tai pakasteet.

Voit myös alkaa keräämään reseptipankkia. Se voi olla vaikka ateriatyyppien mukaisesti tai aakkosjärjestykseen laadittu sähköinen tiedosto tai vanha leipälaatikko, jossa on lehdestä leikattuja, tulostettuja tai käsin kirjoitettuja ruokareseptejä. Ahkera arkistoija taas puolestaan järjestää reseptinsä pieniin kansioihin. Tähän voi yhdistää myös askarteluharrastuksen. Luova ja taitava kotikokki julkaisee lopulta jossain vaiheessa jopa oman keittokirjan!

Kaikki tämä vaatii vain vähän järjestelmällisyyttä ja ajankäyttöä projektiin nimeltä ruoka-ainekartta. Kokoa siis itsellesi ruoka-ainekartta ja värvää samaan projektiin muitakin. Näytä elämäsi ihmisille tämä kirjoitus.