torstai 12. syyskuuta 2019

Yhden teorian terveysgurut

Tietäminen on prosessi

Tietämisessä/oppimisessa voidaan ajatella olevan neljä vaihetta:

1. Se kun et tiedä ettet tiedä/osaa
2. Se kun tajuat ettet tiedä/osaa
3. Kun tajuat ehkä jotain jo tietäväsi ja osaavasi
4. Kun et enää tiedä että tiedät ja osaat (homma on jo niin itsestään selvää että se on muuttunut automaatioksi, nk. "hiljainen tieto")

Aikaisemmin kun olin kokemattomampi, taitamattomampi ja tietämättömämpi, olin tietenkin sitä mieltä että osasin jo tosi tosi paljon. Sitten lisää opiskellessani aloin ottaa parempaa kontaktia jaloillani maahan ja aloin vihdoin tajuta miten vähän vielä tiedän. Tuolla tiellä olen edelleen. Aina kun tietää jonkin verran enemmän kuin suurin osa ihmisistä jostain tietystä aihealueesta, voi ehkä vinkata toisellekin jotain, mutta harvoin sadan prosentin varmuudella, vaikka olisi kuinka houkuttelevaa pyrkiä antamaan itsestään vakuuttava ja osaava kuva, jotta voisi vastata ihmisten tarpeeseen saada elämäänsä varmuutta ja vastauksia ja omaan tarpeeseensa saada tuntea olevansa hyvä ja tärkeä ihminen.

Aikaisemmin olin myös sitä jengiä, joka lukee yhden kirjan hyvinvoinnin tai terveyden saralla, on ihan myyty ja alkaa julistamaan uutta ja huikeaa sanomaa kaikille; niille jotka ovat kiinnostuneita ja niille jotka eivät ole kiinnostuneita. Aika rasittavaa, vai mitä? Vähän pilke silmäkulmassa pyydän anteeksi ihmisiltä, jotka ovat joutuneet nuoremman minäni vaikutuspiiriin kun olen löytänyt jotakin uutta ja huikaisevaa terveyden ja hyvinvoinnin saralla. Olen oppinut olemaan jo kenties hieman maltillisempi. Osaan suositella useampaakin kirjaa! Mitähän mahdan kymmenen vuoden kuluttua miettiä tämän päivän fiksuudestani? Todennäköisesti tulen huomaamaan paljon kypsymättömyyttä ja opittavaa, jotka ovat tämän päivän itseltäni suurimmaksi osaksi vielä piilossa, löydettävänä.

On hienoa ja ihailtavaa kun ihmiset haluavat ottaa itse vastuuta hyvinvoinnistaan ja terveydestään, alkavat ottaa selvää asioista ja etsimään tietoa, joka auttaisi heitä tai heidän läheisiään tai huollettaviaan voimaan paremmin. On myös todella inhimillistä joutua ns. selkä seinää vasten ja epätoivon vallassa yrittää hakea apua eri ammattilaisilta, kirjoista, netistä ja vertaistuesta, jotta jostakin vain löytyisi se kultajyvä, joka muodostuisi läpimurroksi tiellä kohti parempaa vointia. Olen itse kokenut tämän.

Sairaudet ja oireet joita on vaikea kestää ja myös tilanteeseen usein liittyvä epävarmuus tuottaa pelkoa, turvattomuutta ja epätoivoa. Olen sitä mieltä että missään nimessä ei pidä lakata olemasta aktiivinen tässä prosessissa. On vain kuitenkin myös viisasta sen lisäksi pitää tasapainoisella tavalla pää kylmänä. Miksi? Siksi ettei päätyisi vain seurailemaan eri guruja. Se voi olla ansa.


Yhden teorian gurut

Ihmisillä on usein taipumusta yksinkertaistaa, pelkistää, karsia, vetää ns. mutkat suoriksi. Tämä on ymmärrettävää, koska tietoa on helpompi jäsentää ja tallentaa kaaliin kun sen pakkaa sinne mahdollisimman selkeästi ja tiivistetysti. Me poistamme, yleistämme ja muunnamme sitä valmiiksi pientä osaa, jonka nappaamme todellisuudesta. Meidän todellisuutemme voidaan ajatella olevan esimerkiksi 10% todellisesta todellisuudesta. Toiset kenties sitten vetävät niitä mutkia suoriksi enemmän kuin toiset. Tämä on usein tiedostamatonta ja hyvin korkeassa asemassa olevat, kuuluisat, arvostetut ja älykkäinäkin pidetyt ihmiset tekevät tätä ja on merkittävää että juuri he itse ovat yleensä täysin vakuuttuneita omasta älykkyydestään, varsinkin sen suhteen mihin he ovat erikoistuneet. He kyllä tietävät, aivan varmasti! Vai tietävätkö? Tai voisiko olla niin että heidän sanomaansa yksinkertaistetaan eli mutkat suoraksi heittämistä tapahtuisikin vastaanottajassa?

Kun haluat perehtyä johonkin asiaan syvällisemmin, olla sopivalla tavalla utelias, mutta myös terveellä tavalla kriittinen, taitavasti asetetut kysymykset voivat johdatella sinua paremman ja monipuolisemman tiedon ääreen. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä voisi olla: "Miten ja millä perusteella tämä asia voisi olla toisinkin?", tai "Mitä muuta tähän voi tämän lisäksi sisältyä?"

Olen havainnoinut viime vuosina ilmiötä, jossa hyvinvoinnistaan ja terveydestään kiinnostuneet ihmiset löytävät erilaisia guruja, jotka julistavat jotakin sanomaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa on kyse jodin puutteesta. Siinä on kyse viljoista ja maidosta. Siinä on kyse borrelioosista. Siinä on kyse Epstein Barrin viruksesta. Ylipaino johtuu tunnesyömisestä. Se johtuu hiilihydraateista. Ylipainoa tulee hoitaa karppaamalla. Sitä tulee hoitaa ketogeenisella ruokavaliolla. Kaikki paranee ketogeenisella ruokavaliolla ja se sopii kaikille ja jos ei sovi niin sitten on tehnyt jotakin väärin. Rauta-asiassa on kyse ferritiinistä, aina. Vegaaniruokavalio on kaiken avain. Raakaruoka on kaiken avain. Paleo on ainoa oikea tapa syödä. Se ei olekaan rauta, vaan magnesium mitä tarvitaan. Huomaat, että liioittelen tahallaan tuodakseni esiin ydinajatuksen. Mitä jos eri ihmisten kohdalla asiat ovatkin kompleksisempia ja yksilöllisempiä? Mitä jos samaan vaivaan tai sairauteen voi eri yksilöillä liittyä montakin asiaa tai jollakin toisella jokin aivan eri syy kuin toisella? Mitä muuta on meneillään kuin vain se mitä nyt on havaittu ja mihin nyt on osattu kiinnittää huomio?

Kun muodostaa kokonaiskäsitystä, kerää tietoa ja pyrkii tekemään päätelmiä, ei ehkä olekaan hyvä tukeutua vain yhteen ihmiseen tai tahoon, joka väittää omaavansa sen "tositiedon". Informaatiota on  hyvä kerätä monipuolisesti ja pyrkiä suodattamaan. Kun muodostaa mielipidettään jostain terveysasiasta, olen ainakin itse miettinyt että haluan ottaa huomioon monta aspektia: Löytyykö jokin vallitseva käsitys ja mihin se perustuu? Onko tälle vallitsevalle käsitykselle olemassa kritiikkiä tai vaihtoehtoisia käsityksiä ja mille ne perustuvat? Mitä perustietoa on, johon asia pohjaa, esimerkiksi anatomian, fysiologian, solubiologian tai biokemian saralta? Mitä asiasta kokemusperäisesti tiedetään? Mitä se, joka on jotakin mieltä asiasta voi menettää, jos ei olekaan oikeassa ja puolustaako hän siksi näkemystään silloinkin kun se on etujeni vastaista?

On mahdollista olla yhtä aikaa utelias, sopivan kriittinen, pitää yllä kiinnostusta ja sopivalla tavalla myös "pää kylmänä". Tarvitsetko jonkun gurun vai voitko ottaa vastaan tietoa monesta lähteestä ja päätellä itse? Usein on hyvä myös pitää auki optiota siitä että muutatkin mieltäsi tai alat ajatella jostain asiasta eri tavoin tai monipuolisemmin. 

Porukan ja gurun kartta

Jos oma käsityksemme terveysasioista olisi ikäänkuin aarrekartta, niin todellisuus olisi tuon alueen maasto. Tämä on tuttu käsite. Maasto on oikeassa ja kartta voi olla väärässä tai epäselvä. Jos karttaan ei ole merkitty likaojaa, mutta se tulee vastaan maastossa kävellessä, et toki astu siihen vaan ylität sen. Samalla voit päivittää karttasi merkitsemällä siihen tuon siitä puuttuneen likaojan. Saadessamme enemmän tietoa jostakin asiasta, karttamme selkeytyy ja saatamme jopa muistaa aluetta siinä määrin ulkoa, ettemme siellä kulkiessamme erikseen tarvitse karttaa. Eri ihmisten kartat samasta alueesta voivat näyttää varsin erilaisilta, mutta maasto on sama. Siksi voisi ajatella, että kun tarpeeksi moni kulkee alueella, päivittää karttaansa ja vertailee toistensa karttoja, löytyy lopulta joukko ihmisiä, joilla on tarkempi kartta edessään kuin yksittäisellä kulkijalla, joka on vasta saapunut alueen laidalle.

Sitten siellä saattaa olla liikkeellä guruja, jotka kertovat erittäin mielellään omasta kartastaan, joka voi olla kuitenkin puutteellisempi kuin isomman joukon kartta hyvän ja monipuolisen kommunikaation ja päivitysurakan jälkeen. Gurujenkin on tärkeä kuunnella muita, mutta se jos he eivät kehtaa kehittyä sen pelossa että joutuvat myöntämään olleensa väärässä tai yksipuolisen tiedon varassa jostakin asiasta voi estää heitä kehittymästä eteenpäin ja he voivat siksi jäädä ns. tähdenlennoiksi ja menettää loisteensa ja seuraajansa. Voi myös olla, etteivät heidän seuraajansa gurultaan saaman liian yksipuolisen tai jopa virheellisen tiedon vuoksi saakaan jotain heille tärkeää informaatiota jos he eivät ns. osaa ajatella myös itse.

Yleistyksillä ja pelkistyksillä on paikkansa, mutta niin on myös kokonaisvaltaisuudella, monipuolisuudella ja isojen asiakokonaisuuksien hahmottamisella.


-----------------
Facebook-sivuni:
https://www.facebook.com/SaineNina/
Facebook-ryhmäni:
https://www.facebook.com/groups/1972126779532275/
Ravintolisien verkkokauppani:
http://jalkeilla.blogspot.com/p/jalkeilla-shop.html
Holvin verkkokauppani:
https://holvi.com/shop/NinaSaine/