keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Kyseenalaista juuttuneita syömistottumuksiasi

Ravintoammattilainenkaan ei ole täydellinen
Vaikka olen ammatiltani ravintoneuvoja, en ole täydellinen ruokailutavoissani. Minullakin on omia heikkoja kohtiani. Olen liian riippuvainen kahvista ja juon sitä herkästi enemmän kuin olisin aikonut. Tuloksena voi olla levottomuutta ja närästystä. Ihan tyhmää, eikö totta! Geneettisen testauksen mukaan kofeiini myös hajoaa minulla hitaanlaisesti kehossa.

Aamiainen on myös heikko kohtani. Minulla on taipumusta juuttua syömään liian yksipuolisia ja joka aamu samoin toistuvia aamiaisia. En muka viitsisi paistaa muutamaa kananmunaa tai smoothiemasiina pitää liian kovaa ääntä ja tykkään hiljaisuudesta aamulla. Rajoittavia ja ihan turhia tekosyitä! Nyt kun olen tämän
Oletko pysähtynyt pohtimaan miksi syöt nyt juuri siten kuin syöt? Onko ruokavaliossasi parantamisen varaa? Jos on niin miten ruokavaliota pitäisi muuttaa ja mistä saat tarvittaessa apua? Miten pääset tavoitteeseesi ja mitä hyvää siitä voi seurata?
lukijoille paljastanut, odotan saavani ryhtiliikettä aikaiseksi ja iloisen mielen kaupan päälle siitä että onnistun luomaan paremman aamiaiskulttuurin itselleni.
Meillä on usein enemmän vaihtoehtoja kuin ensin ajattelisimmekaan.

Mihin tarvitset korvaavaa ja tarvitsetko todella?

Eräässä sosiaalisen median keskusteluryhmässä yksi ihminen kyseli vaihtoehtoja ruisleivälle, jota oli tottunut rouskuttelemaan aamukahvin kanssa. Hänellä oli tarkoituksea testata miltä leivän jättäminen tuntuu kropassa, mutta hän oli silti löytänyt itsensä mutustelemasta ruisleipää aamiaiskahvinsa kanssa. Tuttu tilanne varmasti monelle ja hyvin inhimillistä. Meillä on tavoitteita pyrkiä kokeilemaan erilaisia juttuja ruokavaliossa jotta oppisimme millaisella ruokavaliolla voisimme paremmin, mutta aina emme pysy suunnitelmissa.

Motivaatioomme ja päättäväisyyteemme vaikuttavat monet tekijät. Usein emme ole vielä tarpeeksi huonossa jamassa, jotta toimisimme järkevällä tavalla ennaltaehkäisevästi tai siinä vaiheessa kun virheravitsemuksen jälkiä ei ole vielä työlästä lähteä korjaamaan. Moni muuttaa valitettavasti elämäntapojaan vasta kun ollaan aivan romuna, jos siinä vaiheessa muutokseen enää kyetään. Tietenkin aina parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ihmiskeholla on uskomattomia mekanismeja ja voimavaroja korjata itseään kun sille vain luodaan siihen otolliset olosuhteet.

Motivaatiota ja päättäväisyyttä syö myös se, jos olemme väsyneitä tai jos elämässämme on samaan aikaan meneillään kaikenlaista muutakin. On ns. "monta rautaa tulessa". Silloin pitää miettiä onko just nyt sopiva kohta tehdä muutosta tai toisaalta pitäisikö raivata aikaa terveydelle sitä vähäpätöisemmiltä asioilta. Joskus asioiden ylöskirjaaminen ja aikatauluttaminen, listat ja suunnitelmallisuus tulevat avuksi, samoin tukijoukkojen värvääminen ammattilaisista, läheisistä, ystävistä ja tuttavista. Kannustusta ja apua ei kannata jäädä passiivisena odottamaan. Sitä kannattaa aktiivisesti pyytää!

Minun vastaukseni ruisleipädilemman kanssa painiskelevalle somessa oli tällainen:
"Jos haluat lähestyä asiaa syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti niin voisit miettiä miksi sun pitää pureskella jotakin aamukahvin kanssa. Sehän on vain tapa josta voi vapautua. Mitä jos menetkin sellainen kysymys edellä, että mitä antaisit sun mielelle ja keholle aamulla jos mieliteot ja totutut tavat eivät olisi tiellä? Munakas salaatilla samalla kun kiva musiikki soi taustalla? Ateriasmoothie?

Joskus kun meillä on tarvetta rutiineille ja tavoille joita me ei oikeasti yliminästämme käsin haluttaisi, elämästämme saattaa puuttua muita nautintoja tai elämässä olisi enemmän tilaa kosketukselle, ihmissuhteiden viemiselle uusille tasoille, toisten auttamiselle, uudelle kiinnostavalle harrastukselle tms.

Jos et ole halukas tämäntyyppiseen ajatusten, elämäsi tai tunteittesi prosessoimiseen, tee siemenleipää: 6dl erilaisia siemeniä, 3 kananmunaa, 1tl luonnonsuolaa ja tästä tehty sörsseli tasaiseksi uunipellille, vedät viillot pitsaleikkurilla tai veitsellä siten että tulee 12 palaa ja tyrkkäät uuniin 40 min 175 astetta. Rouskuttele aamukahvin kanssa."
Juuttuneet tavat voivat olla turhia taakkoja, joista on täysin mahdollista vapautua. Kyseenalaista siis tapojasi!
Syömishimojen taustalla sekä henkiset asiat, että biologia

Meillä on erilaisia syömistapoja joihin olemme juuttuneita. Uskaltaudutko miettimään millaisia henkisiä teemoja siellä taustalla voisi olla? Suosittelen Irene Kristerin kirjaa "Tunteet ja syöminen".

Jos meillä on mielitekoja joista haluamme päästä eroon, taustalla voi olla ihan kunnon ruokariippuvuus, esimerkiksi sokeririippuvuus. Siinä on mukana sekä henkisiä, että biologisia aspekteja. Kun saat sokeria tai muita herkkuja etkä pysty kontroloimaan ahmimistasi, kyse ei välttämättä ole huonosta itsekurista vaan ihan samat aivojen palkkiojärjestelmät aktivoituvat esim. sokeririippuvaisten aivoissa kuin mitkä aktivoituvat  niillä jotka ovat riippuvaisia tupakasta, alkoholista, huumeista tai joistakin lääkkeistä.

Ruokariippuvuuden hoidossa saatetaan tarvita ammattiauttajaa: sekä henkisen puolen, että ravintopuolen ammattiauttajaa. Usein ratkaisun tuo eri ammattilaisten yhteistyö ruokariippuvaisen auttamisessa. Keskiössä on ihminen itse. Hänen täytyy haluta toipua piinastaan.

Joskus kyse on yksinkertaisesti vain siitä että meidän täytyy saada piintyneitä tapoja muutettuamme toistamalla uutta tapaa riittävän monta kertaa. Suomen Ravintoterapiayhdistyksen blogikirjoituksessa on kerrottu, että tässä voi kestää eri ihmisillä eri aika, mutta lopulta uusi tapa hioutuu tottumukseksi, jossa on mukana automaatiota. Alun jälkeen siis helpottaa jos on valittu sellaisia toimintatapoja, joita voidaan järkevällä tavalla arjessa pitkäaikaisestikin toteuttaa.

Syömishimojen taustalla on usein myös pielessä oleva ruokarytmi (mm. liian harvat syömisvälit, napostelut, syömisen riistäytyminen käsistä illalla koska aamiainen ja lounas on ollut liian heikkoa ruokaa), alisyöminen ja ravintopuutokset. Myös hormonitoiminta vaikuttaa ruokahaluun ja syömisten säätelemiseen.

Silkkaa arjen rutinoitumista

On hyvin yleistä että ruokatottumustemme rutinoituminen arjessa johtaa siihen että ostamme aina samoja ruoka-aineita ja teemme aina samoja ruokia. Tylsää, yksipuolista ja laiskaa ajattelua! Ei ihme jos ruoan laittaminen ja kaupassa käyminen tuntuu puuduttavalta. Jos näin pääsee käymään, antakaa rutiineille huutia! Kirjatkaa ylös kaikki käytettävissä olevat ruoka-aineet ja katsokaa kaupan hyllyjä sillä silmällä, että mitä uutta ja terveellistä kokeilisitta tai mitä et ole pitkään aikaan ostanut. Alkakaa myös kokoamaan reseptipankkia, josta valita ruokareseptejä ja kirjatkaa myös ylös millaisia eri variaatioita jostakin tutusta reseptistä haluat kokeilla.

Mihin olet valmis ja uskallatko jo kyseenalaistaa, pohtia?

Yleisiä kysymyksiä minun vastaanotolla on myös mm "milläs mä nyt sitten herkuttelen" tai "millä voisin tämän korvata", jos on tarve pysyvästi tai kokonaan luopua jostakin tietystä ruoasta tai ruoka-aineesta. Järkevintä on kyseenalaistaa kokonaan, että miksi ruoka-aine tai ateriatyyppi pitäisi korvata tai miten henkisesti riippuvainen olet herkuttelusta tai esimerkiksi miksi sinun täytyisi syödä leipää. Mihin käytät herkuttelua mentaalitasolla? Pyritkö täyttämään syömisellä jotakin sisäistä täyttymätöntä tarvetta, jolloin tarve ei kuitenkaan koskaan täyty syömisellä vaan löytämällä se todellinen asia, josta on kysymys. Käsiteltävä henkinen trauma kenties tai tarve oivaltaa jotakin olennaista, jotakin joka on niitä puuttuvia palasia elämässämme kohti eheyttä. Ei sun oikeasti ole mikään pakko herkutella! Kumpi teillä määrää, sinä vai ruoka?


Aina ei toki olla vielä henkisesti valmiita menemään näin syvälliselle tasolle ajattelussa ja toiminnassa, vaan on järkevämpää tehdä vähittäisiä muutoksia.

Herkuttelun tarve liittyy myös biologisella tasolla usein endorfiinien puutteeseen, jota voidaan hoitaa mm. korjaamalla ruoansulatusta ja ruokavaliota ja näin varmistamalla riittävä hermovälittäjäaineiden vaatima aminohappojen saanti ja/tai aminohappoterapia esimerkiksi fenyylialaniinivalmisteella. Myös esimerkiksi liikunta ja hyvä seksi lisäävät endorfiinin tuotantoa.

Toki jos ruokavaliosta päädytään esim. allergioiden ja yliherkkyyksien vuoksi karsimaan jotakin, on tärkeä pohtia miten se vaikuttaa eri ravintoaineiden saantiin jottei pääse syntymään puutostiloja tai epätasapainotiloja. Tässä kohden ravintoammattilainen voi auttaa.

Joskus pitää vaan saada vipinää keittiöön

Löydätkö omista syömistottumuksistasi hassuja juttuja joita et ole vielä hoksannut kyseenalaistaa?

Onko kaupassakäynti ja ruoanlaitto käynyt rutinoituneeksi ja tylsäksi?

Miten aiot saada vipinää keittiöösi?