keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Sykeongelmat ja kilpirauhaslääkitys

Usein vertaistuen parissa törmää ihmisten huoliin siitä että kun he yrittävät nostaa kilprauhaslääkitystä, on sitten kyseessä synteettinen T4, (Thyroxin), eläinperäiset valmisteet (Armour Thyroid tai Thyroid Erfa), synteettinen T3-hormoni (Liothyronin tai Thybon) tai jokin näiden valmisteiden yhdistelmistä, että leposyke nousee tai sykkeet nousee pienimmästäkin ponnistuksesta.  Eläinperäisistä sen verran, että nehän on tehty sian kilpirauhasesta ja ne sisältävä kaikkia kilpirauhasen hormoneja, kuten T4-, T3-, T2-, T1-hormoneja ja kalsitosiinia. Jostain syystä Thyroxinia pidetään turvallisimpana, mutta kyllä silläkin saa aikaan mitä moninaisimpia ongelmia jos sitä menee liikaa siihen nähden mitä kroppa kestää tai jos kroppa menee sillä liikatoiminnalle.

On nähtävillä selvästi kaksi ryhmää joilla tulee ongelmia, kuten sykeongelmia kilpirauhaslääkkeiden suhteen. Toisella ryhmällä ongelmat johtuvat liikatoiminnasta ja ratkaisu onkin loogisesti vähentää lääkitystä kunnes oireet loppuvat. Kuitenkin huomattavasti yleisempi syy mm. sykeongelmiin on se, että kehossa on joitakin tekijöitä, jotka estävät kilpirauhashormoneja toimimasta kehossa niinkuin niiden kuuluu tai lisääntynyt hormonimäärä tuo esiin jonkin epätasapainotilan. Kilpirauhaskokeet voivat olla erittäin epäluotettava mittari arvoitaessa, ollaanko ylitoiminnalla vai onko kyse jostain muusta kuin nimenomaan kudostason ylitoiminnassa. Muistattehan, että se mitä näemme verestä, ei välttämättä kuvasta sitä mitä tapahtuu soluissa.

Miten erottaa ollaanko liikatoiminnalla? Yksi tärkeä tekijä on lämpö ja oireet. Jos lämpötila on edelleen alhainen varsinkin aamulla, läsnä on edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaoireistoa voi olettaa että kudostason liikatoimintaa ei ole huolimatta siitä mitä kilpirauhaskokeiden tulokset kertovat. Ihmisen normaalin lämpötilan tulisi olla vähintään 36.7, vaikkakin nykyään pidetään normaalilämpöinä tätäkin alempia lämpöjä, koska niin monella on aineenvaihduntaongelmia jotka laskevat lämpöjä. Ihmislajille kuitenkin normaalilämpö on jotakuinkin 36.7-37.3 astetta. Kudostason liikatoiminnassa tulee usein kuuma (tosin hikoilu ja hikoilupuuskat voivat liittyä myös vajaatoimintaan), voi olla myös ripulia, pahoinvointia, motorista levottomuutta, lämpötila saattaa olla 37 asteen pintaan tai yli, voi olla lihasheikkoutta, vapinaa, hermostuneisuutta, keskittymiskyvyn puutetta, pulssi koholla, esim. yli 90 yleensä sekä levossa että muuten.

Miksi sitten kilpirauhaskokeet voi antaa niin epäluotettavaa tietoa? No esimerkiksi TSH:n painuminen alas ei kerro lääkityksellä ollessa välttämättä lainkaan liikatoiminnasta. Jos ilman lääkitystä TSH on hyvin alhainen voi olla syytä olettaa aivolisäkeperäistä vajaatoimintaa tai liikatoimintaa oireitten mukaan, mutta lääkityksellä on normaalia että TSH painuu alas ja tämä myös Thyroxin lääkityksellä, ei vain T3-hormonia sisältävällä lääkityksellä. Voi olla potilaan kiduttamista yrittää TSH:n osalta pysyä viitteissä kun monet tarvitsevat lääkitystä sen verran pitääkseen vajaatoiminnan kurissa että TSH joka tapauksessa laskee. Tämä on luonnollinen seuraus siitä, että aivolisäkkeen ei tarvitse enää käskyttää kilprauhasta tuottamaan hormoneja kun ne tulevat purkista. TSH voi olla myös normaali tai korkea kun luullaan oireita liikatoimintaoireeksi. Tällöin on kyse todennäköisesti jostain muusta mikä lääkityksellä nostaa sykettä kuin siitä että kudostasolla olisi liikatoimintaa.

T3v voi olla koholla liikatoiminnan lisäksi myös siksi että on tekijöitä jotka estävät T3-hormonia toimimasta kudostasolla. Tätä ilmiötä kansainvälisesti kilpirauhaspotilaat kutsuvat nimellä "pooling", vapaasti suomennettuna keräytyminen ja kyseessä on tila jossa T3-hormonia lilluskelee veressä runsat määrät, mutta solutasolla ne eivät pääse toimittamaan tehtäviänsä. Tämä tilanne usein aiheuttaa liikatoiminnan kaltaiset oireet. T3v voi myös olla matala tai normaali kun epäillään liikatoimintaoireita. Tätäkin voi olla vaikea tulkita sillä ihmisillä on yksilöllinen metabolia kilpirauhashormonien suhteen ja mittaustulokseen vaikuttaa mm. tämä yksilöllisyys ja se milloin lääkettä on edellisen kerran otettu. T3-hormonin puoliintumisaika ihmisten kehossa on yksilöllinen. Joskus T3v voi olla normaali tai alhainen koska se ei keräänny vereen vaan on kudosten käytössä. Hyvin epävarmaa siis tulkita T3v:tä kun epäillään liikatoimintaa vajaatoimintaisella lääkityksen aikana, tosin yhä läsnäolevat vajaatoimintaoireet, alhainen lämpö ja esim. varsinkin T3-hormonia sisältävällä lääkityksellä yli 10 pmol/l oleva T3v kielivät kyllä aika selkeästi siitä ettei hormoni pääse toimimaan solutasolla.

T4v:n tulos labrakokeissa epäiltäessä liikatoimintaa on myös riippuvainen monista asioista, kuten lääkityksestä. T3-hormonia sisältävällä lääkityksellä T4v on usein sitä alhaisempi mitä suurempi osuus lääkityksestä on T3-hormonia. T3-monoterapialla T4v laskee viikkojen kuluessa hoidon aloittamisesta hyvinkin alas, alle 5 pmol/l varsinkin jos lääkitys saadaan niin ylös että TSH painuu mittaamattomiin eikä aivolisäke siis käskytä enää omaa kilpirauhasta tuottamaan T4-hormonia, mikäli toimivaa kilprauhaskudosta ylipäätään on jäljellä. Myös se vaikuttaa tulokseen kuinka aktiivisesti keho muuntaa T4-hormonista T3-hormonia ja rT3-hormonia ja tottakai myös lääkityksen määrä vaikuttaa ja myös se kuinka kauan lääktiystä on käytetty ja kuinka pitkä aika edellisest lääkenostosta on. T4-hormonin osalta yhden annosmuutoksen vaikutukset tulevat näkyviin useiden viikkoja, jopa kuuden viikon kuluessa, koska sen puoliintumisaika on niin pitkä että T4-reservien kertymiseen menee aikaa. Ei siis mitenkään yksinkertaista tämänkään arvon tulkitseminen.

Mitä muita syitä sitten on sille, että sykkeiden kanssa tulee ongelmia lääkityksellä kuin varsinaiset lääkevalinnat tai annostukset? Hyvin usein potilailla nimenomaan sykkeiden osalta kyse on liian alhaisista raudoista tai lisämunuaisen vähäisistäkin toimintahäiriöistä joihin liittyy usein elektrolyyttitasapainon häiriöitä. Myös B12-vitamiinitasojen alhaisuus esiintyy usein potilailla, joilla on vaikea sietää kilpirauhaslääkitystä tai on ongelmia annosnostojen kanssa.

Alhaiset raudat on usein se murheenkryyni kun pelkässä riittävän fiksussa diagnostiikassa jo mättää saati sitten siinä jos ne rautatasot eivät nouse yrityksistä huolimatta. Yleistä on mitata kilpirauhaspotilaalta vain hemoglobiini, joka on epäluotettava mittari kun pitää arvioida ovatko raudat optimaalisella tasolla. Hemoglobiini voi olla hyvä tai jopa korkea muista syistä kuin siitä että rautaa olisi tarpeeksi. Monilla se on hyvä tai korkea siksi että plasmavolyymi eri veren tilavuus on heikko. Toisin sanoen ihminen kärsii nestehukasta ilman että olisi vaeltanut autiomaassa, oksentanut tai ripuloinut. Kun veri konsentroituu eli tiivistyy, niin tottahan silloin hemoglobiinia on enemmän kun sitä mitataan tilavuusmittojen mukaan. Elektrolyyttitasapainohäiriöt on kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla yleisiä ja tämä aiheuttaa veren tilavuuden pienentymistä. Joskus mitataan ferritiiniarvoja. Jos ne ovat alhaisia on se toki merkki raudanpuutoksesta, mutta ne voivat olla normaalit tai korkeat myös tulehduksellisista syistä, joten tämäkään mittaus ei riitä. No mitä sitten mitata, että asia selviäisi? Kansainvälisestikin potilaat ovat havainneet luotettavimmiksi kokeiksi seerumin raudan ja transferriinin saturaation. (S-Fe, S-TrFeSat, labralyhenteet) Suomessa Transferriinin saturaation mittauksen mukana tulee myös seerumin raudan määritys, joten jos maksaa itse kokeensa niin tuo TrFeSat on melko kustannustehokas kun seerumin raudasta ei tarvitse erikseen maksaa. Kaikki nämä em. kokeet antavat informaatiota yhtenä pakettina, mutta jos on rahasta tiukkaa niin valitkaa noista tuo transferriinin saturaatio ja jos mahdollista sen tueksi ferritiini. Joskus ferritiini on alhainen ja nuo muut arvot normaalit. Toisinaan rautaongelmia tutkittaessa pitää määrittää myös punasolujen määrää ja kokoa, joihin on omat kokeensa.

Miten sitten tulkita rauta-arvoja? Tässä kohden pitää muistaa että labraviitteet ovat väljät, joten ei välttämättä riitä sinulle yksilönä juuri sinun tilanteessasi että arvot ovat vain viitteissä. Ferritiini olisi optimaalisesti vähintään 90 µg/litra, seerumin rauta vähintään 20 umol/litra ja transferriinin saturaation olisi hyvä sijoittua välille 35-45%. Nämä ovat sekä potilaiden kansainvälisesti hyväksi havaitsemia suuntaviivoja ja myös funktionaalinen lääketieteen ajattelutavan mukaisia. Terveyden suhteen olisi hyvä pyrkiä optimaaliseen sen sijaan että tyydytään vain tilaan jossa ei juuri ja juuri ole toinen jalka haudassa, näin kärjistettyä kuvausta käyttäen. Itselläni hemoglobiini on tupannut olemaan yläkanttiin, samoin ferritiini. Alhainen seerumin rauta ja alhainen transferriinin saturaatio sitten lopulta paljastivat alhaiset raudat. Kun elektrolyyttitasapainoa korjattiin, saatiin veren tilavuus nousemaan ja hemoglobiini laski paremmin vastaamaan seerumin rautaa ja kun ryhdyin tulehdusta hillitsevälle ruokavaliolla ja otin tulehdusta hillitseviä ravintolisiä laskivat myös koholla olleet ferritiinitasot.

Miksi raudoilla on väliä ja miksi tulee ongelmia kilpirauhaslääkityksen kanssa jos ei raudat ole riittävän hyvät? No rautaahan tarvitaan elimistössä moneenkin kohteeseen, erityisesti hemoglobiinimolekyyleihin, jotka punasoluissa sitovat itseensä happea. Valtimoveren tarkoituksena on tuoda keuhkoista happea, jota ilman ei elimistö pystyisi toimimaan. Jos olet aneeminen, kärsit siis hapen puutteesta. Kun raudat on alhaiset, elimistö yrittää kompensoida hapenpuutetta pistämällä sydämen pumppaamaan lujemmin, nopeammin ja kierrättämään verta tehokkaammin jotta sitä happea riittäisi kudoksille. Kun saat kilpirauhaslääkettä, varsinkin jos saat sinulle oikeanlaista lääkettä elimistön aineenvaihdunta tehostuu, jolloin myös happea tarvitaan enemmän ja tämä on huono yhtälö jos kärsit alhaisista raudoista. Jos kaikilta ihmisiltä joilla edes harkitaan kilpirauhaslääkityksen aloittamista tai jos Thyroxin-lääke aiotaan vaihtaa tehokkaampaan T3-hormonia sisältävään lääkitykseen tutkittaisiin huolella raudat vältyttäisiin monilta kurjilta tilanteilta jolloin saattaa potilas joutua jopa ensiapuun sykeongelmiensa takia. Saattaa olla paikallaan viivästyttää lääkkeen aloittamista tai vaihtoa kunnes raudat saadaan paremmalle tolalle. Ei ole turvallista eikä viisasta rääkätä potilasparkaa kilpparilääkkeellä jos hänen rautatasonsa ei riitä hoitoon. Jos raudat on vain vähän alakanttiin voi riittää että rautatankkaus aloitetaan samalla kun lääkitys aloitetaan tai tehdään lääkitysmuutos.
                                                          hemoglobiiniproteiini
Miten ne rautatasot sitten saa nousemaan? Monien mahat kestää aika huonosti tablettimuotoista rautaa. Solgarilla on valmiste nimeltä Gentle Iron, jota on kestetty paremmin. Monilla toimivat nestemäiset muodot. Kannattaa tiedustella vaikka luontaistuotekauppojen koulutetuilta myyjiltä, mitä tuotteita he suosittelisivat. Jos vältätte gluteenia, niin katsokaa ettei rautatuotteessa ole sitä. Funktionaalinen ravintoasiantuntija ja funktionaalinen lääkäri voivat myös neuvoa tuotevalinnoissa, tuotteiden annosteluissa ja ottoajankohdissa. Netistä löytyy myös tietoa mistä ruoista rautaa parhaiten saa. Pelkkä rauta ei välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös C-vitamiinia raudan imeytymiseen. Joskus kuparin, b12-vitamiinin ja folaatin puutekin voi olla taustalla. Jotkut ovat saaneet apua ternimaitokapseleista, koska niiden sisältävä laktoferriini voi auttaa rautatasojen nostamisessa. Alhainen ruumiinlämpö voi hidastaa punasolujen muodostumista.

Entä elektrolyyttitasapainon häiriöt? Ne liittyvät juuri mm. veren tilavuuteen. Jos verta on vähänlaisesti, joutuu sydän koville pumpatakseen sitä tarpeeksi. Magnesiumin puute voi myös aiheuttaa tykyttelyjä. Itseltä loppui muutamaksi päiväksi magnesium-valmiste ja huomasin sen nousevista sykkeistä, jotka rauhoittuivat kun sain magnesiumin takaisin lisäravinneohjelmaani. Magnesiumia kannattaa ottaa sen verran kun kroppa kestää ilman että vatsa menee löysälle. Oksidimuoto imeytyy huonosi, joskin se on erinomainen ummetuslääke. Suositeltavampia muotoja ovat glysinaatti, tauraatti, orotaatti ja sitraatti, joskin sitraatti pidempiaikaisessa käytössä saattaa olla vähän huono munuaisille.

Mm. lisämunuaisten toiminta vaikuttaa elektrolyyttitasapainoon. On hyvin tavallista että kilpriauhaspotilaalla on häiriytynyt lisämunuaisten toiminta ja varsinkin suolahormoni aldosterolin häiriöt on yhteydessä elektrolyyttitasapainohäiriöön. Aldosteronin mittaaminen voi olla vähän kinkkistä, joten ohjeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Mittaus ei kannata jos käyttää kortisonilääkitystä, sillä se sekoittaa tuloksia. Hyviä kokeita ovat kylläkin ihan natriumin ja kaliumin mittaus. Natriumin olisi hyvä olla viitteiden keskiosissa ja kaliumin vähintään 4. Jos natrium on korkea, mutta kalium matalahko, voi olla potilaalle apua kalium-tableteista, jos molemmat on alakanttiin voi riittää luonnonsuolan nauttiminen. Älä käytä kaupan pöytäsuoloja vaan hae vaikka luontaistuotekaupasta jotain puhdistamatonta luonnonsuolaa, kuten merisuolaa tai ruususuolaa. Suolamääriä kannattaa lähteä kokeilemaan puolesta teelusikallisesta ylöspäin aina kahteen teelusikalliseen päivässä. Ei kuitenkaan enempää kuin yksi teelusikallinen kerrallaan. Jos pelkkä suola ei tuo helpotusta oloon voi rinnalle ottaa kalium-tabletteja joita saa apteekista reseptittä tai luontaistuotekaupasta. Niissäkin vähittäinen annostuksen nostaminen on suositeltavaa. Alhaisen aldosteronin oireita voi olla tihentynyt virtsaamistarve, hikoilukohtaukset, vähän kohonnut elimistön lämpötila varsinkin illalla (saattaa sotkea kilpirauhasen vajaatoimintaoireiston tulkintaa), jano ja suolanhimo. Jos suolasta ja/tai kaliumlisästä ei ole tarpeeksi apua voidaan joutua korvaamaan aldosteronin puutetta Florinef-nimisellä lääkkeellä, joskin lisämunuaisten toimintaa voidaan tilanteen mukaan tasapainottaa ja hoitaa myös luonnollisin keinoin. Tästä kirjoitan lisää jossakin toisessa postauksessa. Monet edistykselliset lääkärit määräävät kroonisesti alhaisiin kortisolitasoihin kortison-hoitoa, mutta olen sitä mieltä että monet potilaat hyötyisivät myös Florinef-valmisteesta.

Itselläkin on ollut välillä sykkeiden kanssa ongelmia. Monesti ongelmat on tasoittuneet kun olen lisännyt luonnonsuolaa ruokaan tai ottanut sitä ihan veden kanssa. Myös tuo magnesium on auttanut. Minulla on myös ollut vuosia sellainen ihme mysteeriverenpainetauti, josta on aikeita ottaa selville mistä pohjimmiltaan johtuu kun siihen ei ole auttanut suolan vaihtaminen terveellisemmäksi, painonpudotus eikä terveellinen ruokavalio muutenkaan. Söin verenpainelääkkeenä beetasalpaajaa ja kun se vaihdettiin toisenlaiseen verenpainelääkkeeseen tämä paransi myös elektrolyyttitasapainoa.

Varmasti tässä postauksessa ei tullut kaikkia mahdollisia tekijöitä selville mitkä voivat aiheuttaa sykkeiden kohoamista kilpirauhaslääkityksellä, mutta pääkohdittain tässä on niitä tekijöitä, jotka kansainvälisesti potilaat ovat huomanneet ongelmien syiksi ja tämä tietä korreloi myös sen kanssa mitä olen asioita itsekseni tutkinut ja havainnut myös suomalaisissa vertaistukiryhmissämme.

Mitä sitten tehdä kun sykkeiden kanssa on ongelmaa kilpparilääkityksellä? Jos sykkeet eivät ole levossa koholla koko aikaa vaan vain tiettyinä aikoina päivästä ja käytät T3-hormonia sisältävää lääkitystä kokeile ensin jakaa se useampaan osaan päivästä. Sykkeet voivat kohota joko liian kovasta kerta-annoksesta tai siitä että T3-hormonipitoisuus ehtii laskea liikaa ennen seuraavaa ottokertaa. Ei siis ole aina kyse määristä vaan annostuksen jakamisesta. Joskus ongelmat voivat johtua väärästä lääkitysvalinnasta. Joskus sykkeet tasaantuvat muutamien päivien kuluttua annostostosta T3-hormonia sisältävällä lääkityksellä ja joidenkin viikkojen kuluttua Thyroxin-lääkityksellä. Odota siis jos sykkeet ei mene ihan mahdottomiksi kuitenkaan jos sykeongelma ilmenee annosnoston jälkeen. Myös liian suuri lääkkeen aloitus tai annosnosto voi olla syynä. On yksilöllistä miten suuria aloituksia ja annosnostoja kestämme. Kun aloitamme lääkehoidon voi Thyroxinin kohdalla olla tarpeen aloittaa 25µ:n annoksesta, joka parissa viikossa voidaan kenties nostaa 50µg:n annokseen, Eläinperäisten kohdalla olisi hyvä aloittaa esimerkiksi 30mg:n annoksesta, joka viikon kuluessa voidaan kenties nostaa 45mg:n tai 60mg:n annokseen. Näissä lääkityksissä aloitusannoksella ei ole hyvä viipyä liian kauan, koska vajaatoimintaoireet voi hoidon alussa syventyä kun mahdollinen jäljellä oleva oma hormonimuodostus heikkenee elimistön saadessa korvaushormoneja purkista. Nyrkkisääntö voisi kuitenkin olla se, että miten isommaksi annokset menee, sen hitaammin lääkitystä nostetaan ja pienemmillä kertanostoilla. Thyroxin voidaan ottaa kerran päivässä, mutta eläinperäiset kannattaa ottaa kahdessa, jopa kolmessa osassa sen sisältämän T3-hormonin takia. Synteettistä T3-hormonia käytettäessä varsinkin T3-monoterapialla hitaat nostot ovat erittäin tärkeitä. Aloitus voi olla 10-15µg vuorokaudessa jaettuna kahteen tai kolmeen osaan eli vain 5µg kerralla, josta vähitellen pyritään neljään ottokertaan. 10µg:n kertanosto on useimmille aivan liikaa, joten kertanosto kannattaa olla 5µg eikä useammin kuin kolmen vuorokauden välein. Monet tarvitsevat tätäkin hitaammat nostot, varsinkin lääkityksen edetessä.

Jos saat sykeongelmia eikä sen korjaantumiseen riitä aika tai ongelmat selkeästi tuntuu tosi pahalta ja haittaavat elämää niin ratkaisu voi olla lääkkeen vähentäminen riippumatta siitä onko kyse todellisesta liikatoiminnasta vai muista ongelmista. Pakita sellaiselle annokselle jossa olo on siedettävä eikä leposyke ole ainakaan yli 90. Hyvä jos se olisi alle 80. Joissain sairauksissa ja niiden jälkitiloissa pyritään vieläkin alempiin sykelukemiin, joten toivon mukaan jokaisen lääkäri ymmärtää nämä asiat sykkeiden suhteen potilaansa kohdalla. Jos vajaatoimintaoireet palaa ja lämmöt laskee tästä pakittamisesta ja jos alunperinkään et ollut liikatoimintainen on hyvä lähteä selvittämään mistä ongelmat lääkityksen kanssa johtuvat. Tässä asioihin perehtynyt lääkäri on kullanarvoinen apu. Koululääketieteen parissa hyvin harva lääkäri näitä asioita ymmärtää, funktionaalisen lääketieteen parissa useampi. T3-hormonia sisältävällä lääkityksellä sykkeet voi lääkityksen alentamisesta rauhoittua nopeastikin varsinkin jos tarpeen mukaan jätetään myös annoksia väliin, mikä pitää kylläkin miettiä tarkkaan varsinkin T3-monoterapialla jossa liian monen annoksen kokonaan väliinjättäminen voi olla kohtalokasta. Thyroxin-hoidolla, joka on T4-monoterapiaa sykkeiden rauhoittuminen voi kestää kauemmin ja edellyttää jopa useamman lääkkeen ottokerran väliin jättämistä sen lisäksi että annosta pienennetää. Nämä erot johtuvat hormonien puoliintumisaikojen erilaisuudesta.

Miksi kirjoitan näin yksityiskohtaisesti ja semmoisistakin asioista, jotka minulle ei pitäisi ollenkaan kuulua, koska en ole lääkäri? Kirjoitan siksi että osaamista on niin vähän Suomessa ja siksi että niillekin lääkäreille jotka hoitavat muillakin kuin Thyroxin-valmisteilla on vielä suhteellisen vähän monilla kokemusta aiheesta. Nämä ovat niitä tilanteita, joissa valveutuneilla potilailla saattaa olla täsmällisin tieto aiheista. Sikäli kilpirauhasongelmien suhteen tilanne on poikkeuksellinen, että näitä ongelmia lääkityksen kanssa on niin monilla. Usein harvinaisemmissa tai vähemmän tunnetuissa sairauksissa on se tilanne että potilaasta tulee oman sairautensa asiantuntija. Joidenkin potilaiden saattaa myös olla vaikea saada lääkäriään kiinni ja ollaan pulasssa kun tilanne äityykin nopeasti tukalaksi eikä julkiselta puolelta osata pahimmassa tapauksessa kuin moittia potilasta, tämän lääkäriä ja tämän saamaa hoitoa. Pahimmillaan asiaa huonosti tunteva lääkäri voi vaikka ensiavussa, terveyskeskuspäivystyksessä tai sisätautipolilla mennä muuttamaan potilaan lääkitystä jopa siten että siitä aiheutuu vaaratilanteita. Ei ole ideaalitilanne etteivät potilaat aina akuuttitilanteissa saa tarvitsemaansa asiallista apua. On myös lääkärien taholta moitittu sitä että potilaat hankkivat tietoa internetistä. Tämä tuntuu minusta absurdilta, sillä jostainhan se apu on saatava! Usein olemme vertaistukiryhmissä paikkailleet monia asioita potilaiden hoidossa joita lääkärit eivät ole ymmärtäneet hoitaa, auttaneet monta jolla on jokin akuutti tilanne ja kiitokseksi saamme kuulla kuinka lääkärit haukkuvat vertaistukiryhmiämme ja toimintaamme. Ryhmissämme on kuitenkin jokaisessa mainittuna että kaikki vinkit ja neuvot tulee ottaa vastaan ehdottomasti omalla vastuulla ja vastuu hoidosta on aina ryhmän jäsenellä itsellään ja tämän lääkärillä. Mikä sitten on se pienin paha kun parasta mahdollista tilannetta ei ole olemassakaan? Se pitää jokaisen miettiä itse.

Jos teette muutoksia lääkitykseen konsultoimatta lääkäriänne, teette sen täysin omalla vastuullanne. Tämä toimikoon tämän kirjoituksen ja blogini vastuuvapautuslausekkeena. Ymmärrän kyllä silti täysin miksi joskus joku potilas oman harkintansa mukaan myös toimii vastoin lääkärin määräyksiä tai säätää lääkityksiä konsultoimatta lääkäriä varsinkin jos lääkärin puhelinajat menevät viikkojen päähän tai jokaisesta sähköposti- tai puhelinkonsultaatiosta rapsahtaa lasku vähävaraiselle potilaalle tai jos lääkärikin on neuvoton. En syytä lääkäreitä, syytän systeemiä ja tilannetta että on niin harvalukuinen joukko lääkäreitä jotka meitä osaavat auttaa. Olisi tietenkin mainiota jos ne lääkärit, jotka hallitsevat kaikkien kilpirauhaslääkitysten käyttöä ja lisämunuaisten toimintahäiriöihin määrättyjä lääkityksiä järjestäisivät keskuudessaan jonkinlaisen päivystysringin, jolloin lääkärille voisi hätätilanteissa soittaa. Lääkärin ja potilaan välillä vallitseva yhteisymmärrys sen suhteen että lääkityksiä voi potilas säätää myös tarvittaessa itse on hyvä asia. Tapahtuuhan hormonihoidon säätämistä potilaan itsensä toimesta myös mm. insuliinikorvaushoidossa. Tämä edellyttää tietenkin sitä että potilasta on riittävästi evästetty näissä asioissa. Oikein hyvä juttu voisi olla vaikka se että lääkärit kirjoittavat potilailleen riittävät ohjeet. Tällaista ohjeistusta voisi olla sekä yleisesti tiettyä lääkitystyyppiä käyttäville potilaille, että yksilöidymmin potilaskohtaisesti.