perjantai 26. tammikuuta 2018

Oi, miten tekee hyvää luille ja ytimille kun ei tartte palella!

Olin syksyllä koulutuksessa, jossa oli keskustelua siitä kuinka terveydelle hyödylliseksi on pukeutua talvella riittävän lämpimästi ja välttää kylmyyttä ja vetoa. Aloin miettimään, että kylläpä vanha kansa on ollut tässäkin asiassa viisas, mutta miten tällaiset viisaudet herkästi vain unohtuu. Sain itse aikanani lapsena ja nuorena kuulla evakko-mummoltani monenlaisia vanhoja hyviä viisauksia, joskin tajusin ne viisauksiksi vasta kun sain itse vähän enemmän ikää ja elämänkokemusta. Teini-ikäisenä lähinnä vaan ärsytti kun mamma jaksoi aina nalkuttaa samoista asioista:

"Paa nyt villasukat! Kato ettei alaselkä saa kylmää, menee munuaisiin. Älä istu kylmällä kivellä, saat pissatulehduksen. Piä jalat lämpösinä. Nyt näkkyy paljas nilkka, nosta sukkaa. Eiks siul oo mittää noitte farkkujes alla. Kauheeta ku noikii kulkoo tuol ilma mittää pipoo ja kaula paljaana. Kyl sie sit tajjuut ku tuut miun ikkää ja joka paikkaa kolottelloo.."

Ei tarvinnu tulla ihan mamman ikään kun jo puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta ja paleli kaiken aikaa. Siihen ja puhjenneeseen fibromyalgiaan liitty kipuja ja kolotuksia ja mm. lihasjäykkyyttä. Tuli aika tärkeäksi oppia pukeutumaan lämpimästi, joskin nykyään em. sairaudet on oireettomia jos huolehdin itsestäni hyvin. Särkyjä ja lihasjäykkyttä voi tosin ilmaantua joskus mm. siksi etten ole tajunnut pukeutua tarpeeksi lämpimästi. Nykyään minä olen mamman manttelinperinä ja motkotan omille lapsilleni:

"Tyhmiä tommoset sukat kun niissä ei ole kunnolla vartta! Missä sun kaulahuivi? Et kai lähe pelkässä hupparissa?"

Heräsin tajuamaan, että vaikka ymmärrän hyvin sitä miten tärkeää itsensä on pitää lämpimänä ja vedolta suojattuna, minulla on siihen harvinaisen huonot varusteet. Jossain vaiheessa haluaisin panostaa oikein laadukkaaseen ulkoilutakkiin, ulkoiluhousuihin ja talvikenkiin. Ajattelin kuitenkin aloittaa fiksusta aluspukeutumisesta. Minulla ja pikkusiskolla on kymmenisen vuotta ikäeroa ja muistin että äiti hankki pikkusiskolle aina merinovillaisia vauvanvaatteita ja pikkulapsen vaatteita ja taisipa hän itsekin neuloa erilaisista villalaaduista mm. villahousuja.

Näitä muistellessa aloin haaveilla itsekin villaisista vaatteista ja lueskelin asiasta hieman. Siitä heräsi ajatus että voisinkohan tehdä yhteistyötä jonkun firman kanssa, saada villavaatteita kokeiluuni ja kirjoittaa sitten kokemuksistani. Ehkä joku asiantuntija voisi myös vierailla blogissani ja kertoa merinovillasta. Tuumasta toimeen.

Löytyi ihana firma, Myllymuksut

Pyysin Annikaa Myllymuksuista kertomaan vähän heidän firmastaan ja villasta, erityisesti merinovillasta:

Myllymuksut oy on kotimainen tekstiilialan yritys, jonka toimitilat sijaitsevat Juupajoella, Kopsamon kylässä. Yritys on tunnettu erityisesti lapsille suunnatuista tuotteistaan kuten kestovaipat ja lastenvaatteet, mutta viime vuosina vaatemallistoa on suunniteltu myös aikuisille. Ompelimosta lähtee maailmalle myös tuhansittain kestositeitä ja Myllymuksujen oman tuotannon merinovilla- ja bambukankaat ovat haluttuja ympäri Euroopan. Tällä hetkellä myynnistä jo n. 70% suuntautuukin ulkomaille. Yrityksen tärkeimpiä arvoja ovat turvallisuus, kotimaisuus ja luotettavuus. Kankailla on Öko-tex 100 -sertifikaatti, Muksut-kestovaipoilla ja Maijat-kestositeillä on Allergia- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus ja yrityksellä on oikeus käyttää Avainlippu-merkkiä merkkinä tuotteidensa korkeasta kotimaisuusasteesta.

Villasta valmistuu paras älyvaate

Villa on materiaalina älykäs: se lämmittää, kun on tarve lämmitykselle ja viilentää, kun on sen aika. Villa pitää kosteuden poissa iholta antaen ihon hengittää. Villa myös puhdistaa itse itsensä, joten pesun sijaan tuuletus on usein riittävä toimenpide villavaatteen puhdistamiseksi. Näkyvä lika puhdistetaan pesemällä.

Villalaaduista merinovilla on yksi pehmeimmistä ja se sopii myös herkälle iholle. Myllymuksujen merinovillaneulokset on värjätty ja kudottu Suomessa ja niitä on turvallista ja miellyttävää pitää ihoa vasten. Ohut merinovillaneulos pitää ihon kuivana ja säätelee lämpötilan sopivaksi, joten se on paras vaihtoehto alusvaatekerraksi niin syksyn kosteilla ja viileillä keleillä kuin talven paukkupakkasillakin.


kuvan lähde: Myllymuksujen nettisivut, ranteenlämmittimet
kuvan lähde: myllymuksujen nettisivut, kerrasto

Minäpäs pistin Annikan väitteet testiin ja täytyy myöntää että älykästä se on, merinovilla ja lämmintä ja pehmeää. Ei kutita. Löysin uudet lempivaatteeni!

Sain kokeiluuni Myllymuksujen valimoimista villaiset ranteenlämmittimet, jotka ylttivät kämmeniin, mutta jättivät sormet vapaiksi. Ihana näissä lämmittimissä oli se, etteivät ne kutittaneet ihoa. Käyttö loppui lyhyeen, sillä teini-ikäinen tyttäreni kaappasi lämmittimet käyttöönsä ja oli niistä hyvin iloinen: "Näillä pystyy käyttään kännykkää hyvin kun sormet on vapaana". Minä siihen tietysti mamman mantteliperijänä: "Laita sitten kuitenkin siihen päälle vielä toiset hanskat kun et käytä kännykkää ettei sormet saa kylmää.."

Lisäksi sain kokeiluun ihanan pehmeän merinovillakerraston: Pitkähihaisen paidan ja pitkähihaiset housut. Testasin kerrastoa ensin kun ulkona oli kostea ja kylmä ilma, mutta vielä muutama plussa-aste. Tiedättekö, semmoinen inhottava ilma kun se kylmyys ja kosteus meinaa hiipiä luihin ja ytimiin, varsinkin jos tuulee. Nyt tunsin itseni lämpimäksi enkä kostean kylmän hikiseksi kuten usein ulkoillessa ja kävellessä rivakasti tällaisella kelillä. Ei ollut ollenkaan hiostava olo vaan mukavan lämmin ja ilmava.

Vihdoin pitkän odottelun jälkeen tuli myös kunnon pakkasia. Pukeuduin samoin kuin kosteammilla plussakeleilläkin: Sukat, nilkkurit, tavalliset alusvaatteet, niiden päälle kerrasto, sitten pitkähihainen paksuhko trikoopaita, ohuehkot ulkoiluhousut, villakangastakki, iso kangashuivi ja villabaskeri. Käsiin nahkahanskat, joita pääosin pidin taskuissa. Tämä riitti. Ei paleltanut, vaikka olisi luullut että olisi tarvittu lisää kerroksia, kuten lisäksi fleecetakki tai villapaita. Tosin oikein tosi kovilla paukkupakkasilla sellainen varmaan tarvitaan, samoin myös ehkä paksummat ulkoiluhousut ja paksumpi ja laajemmalta alueelta suojaava päähine.

Olen pitänyt kerrastoa myös sisällä kotiasuna. Se vaan on niin miellyttävä.

Voisin kuvitella, että monetkin erilaisia sairaudentiloja sairastavat voisivat erityisesti hyötyä mm. merinovillavaatteista ja muutenkin siitä että he muistavat kiinnittää tarpeeksi huomiota riittävän lämpimään pukeutumiseen. Suosittelen merinovillavaatteita erityisesti niille joilla on mm. kilpirauhasen vajaatoiminta johon usein liittyy palelua ja kylmänarkutta ja myös mm. reumaatikoille ja fibromyalgikoille, samoin hoikille ihmisille, jotka palelevat helposti ja myöskin ikääntyneille joiden lämmönsäätelyky ei ole enää välttämättä ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin nuorempana.
Erään asian olen muuten pistänyt merkille: Paleleminen väsyttää ja voi johtaa siihen että tulee lihasjäykkyyksiä siitä että palellessa saattaa esimerkiksi ulkona kävellessä tiedostamatta jännittää mm. niskahartiaalueen lihaksia.

Toki kylmäkin voi olla hyvin terapeuttista, mutta esim. erilaisissa kylmäaltistuksissa kuten avannossa käymisessä altistuminen on lyhytaikaista.

Pukeutukaahan lämpimästi niin ei tarvitse tulla teille nalkuttamaan asiasta! ;)