keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Auttaako tyrosiini kilpirauhaspotilasta?

Onko tyrosiini-aminohaposta ravintolisänä hyötyä kilpirauhaspotilaalle?

Tyrosiini on aminohappo, jota on kilpirauhashormonien rakenteessa. Kussakin kilpirauhashormonissa on kaksi tyrosiini-aminohappoa. Saamme aminohappoja ruoastamme kun syömme proteiinia. (eläinperäiset lähteet mm. liha, maitotuotteet, kananmunat, linnut, kala, merenelävät ja kasviperäiset lähteet mm. viljat, pähkinät, siemenet ja palkokasvit)

Jos sinulla on kilpirauhaslääkitys ja hormonisi tulevat siis purkista, voi olla aika turhaa ottaa tyrosiinia ravintolisänä tarkoituksena "boostata" kilpirauhasta. Tyrosiini on jo valmiina kilpirauhaslääkkesi sisältämissä hormoneissa.

Jos sinulla on vain suhteellisen pieni annos kilpirauhaslääkettä ja omaa toimintaa kilpirauhasessasi vielä on (tätä voi olla vaikea päätellä testeillä tai tutkimuksilla tietämättä tarkoin yksityiskohtia tilanteestasi), on ainakin teoreettista mahdollisuutta että tyrosiinista voisi olla jossakin määrin apua.

Ne ihmiset, joilla on selvää indikaatiota jossakin määrin vajaalla toimivasta kilpirauhasesta, esimerkiksi siihen sopivat oireet tai labratulokset, jotka eivät ole ulkona viitteistä, mutta eivät kuitenkaan optimaalisen hyvät, voivat jossakin määrin hyötyä tyrosiinivalmisteista jos heillä ei ole vaivaan vielä hormonilääkitystä.

On kuitenkin merkittävän tärkeää pohtia, mitkä juuri sinulla ovat ne tekijät, jotka ovat johtaneet vajaatoimintaoireistoon ja alakanttisiin kilpirauhashormoniarvoihin. Kilpirauhashormonien toiminnalle tärkeää on myös mm. jodi ja monet muut hivenaineet. Jos sinulla on autoimmuunitulehdusta kilpirauhasessa, on tärkeää pyrkiä vaimentamaan sitä elintapamuutoksilla, suolistoa hoitamalla ja ravitsemuksella. (mm. paleotyyppiset ruokavalioratkaisut)

Tyrosiinia ei tarvita isoja määriä kilpirauhashormonien valmistamiseen. Jos aminohapoista kuten tyrosiinista on pulaa, se johtuu yleensä siitä että proteiinia saadaan puutteellisesti ruoasta tai vielä yleisemmin siitä että ruoansulatus on puutteellinen. Näin ollen ruoansulatuksen tukeminen ja oikeanlainen ravitsemus ovat yleensä avainasemassa, ei niinkään yksittäisen aminohapon ottaminen ravintolisänä.
tyrosiini-aminohapon molekyylimalli

En kiellä etteikö moni olisi saanut ainakin jonkin verran apua tyrosiinista, mutta kannattaa pidättäytyä ajattelemasta että se olisi jokin ihmelääke kilpirauhasen vajaatoimintaan. Jos sitä käyttää, kannattaa käyttää vain pientä määrää ja huolehtia kokonaisuuden kannalta tärkeistä muista asioista.

Stressi on yleinen syy monien sairaudentilojen taustavaikuttajana. Erilaiset rasitus- ja stressitilat ja sairastamiset ovat myös usein taustalla niiden ihmisten tarinoissa, joilla on kilpirauhasvaivaa. Stressi myös haittaa ruoansulatusta ja on usein perimmäisenä syynä siis myös aminohappojen heikkoon saantiin. Stressin selättäminen, hyvät elämäntavat, ja mm. hyvät ihmissuhteet ovat kenties tärkeämpi apu kilpirauhaspotilaalle kuin tyrosiini.
T4-hormonin eli tyroksiinin (tetrajodotyrosiini) molekyylimalli. Huomaa kaksi hiilirengasta merkkinä siitä että molekyylissä on kaksi tyrosiini-aminohappoa. Violetit pallot edustavat jodiatomeja, joita T4-hormonissa on nimenso mukaisesti neljä kappaletta.

Yksi sudenkuoppa piilee myös tyrosiinissa. Sitä on nimittäin myös katekoliamiinien kuten stressihormoni adrenaliinin rakenteissa. Osalla sen käyttö saattaa siis lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta, ylivirittyneisyyttä ja univaikeuksia. Olen havainnut tämän ilmiön myös käytännössä työssäni ja vertaistuessa kansainvälisesti. Usein tällä tavalla tyrosiiniin reagoivilla ihmisillä on jonkinlainen uupumustila meneillään ja sen seurauksena heillä voi olla mm. muuta hormonitoiminnan ongelmaa ja vaikeuksia adaptoitua stressitilanteeseen. Heidän stressinsietokykynä saattaa olla alentunut. Tyrosiinista saattaa olla toisaalta apua jos henkilö on unelias, elämäänsä tympääntynyt ja flegmaattinen.

Käytä silti tyrosiinia aina maltillisesti, aloita hyvin pienestä annoksesta ja seuraa olotilan kehittymistä. On yleensä hyvä jos et tee muita muutoksia ravintolisäohjelmaasi ja ruokavalioosi samanaikaisesti, jotta erotat selvemmin tyrosiinin vaikutukset. Pidäthän myös mielessä, että vaikka tyrosiinista voi ensin olla apua, sitä ei välttämättä tarvitse käyttää kauaa tai jatkuvasti. Joskus tiettyjen aminohappojen käyttö pitkäaikaisesti voi tuottaa epätasapainotilaa kehoon.