lauantai 15. lokakuuta 2016

Blogistikin joutuu hankkimaan lääkkeensä ulkomailta



Hiljattain lääkärini ilmoitti sosiaalisessa mediassa, ettei enää määrää potilailleen T3-hormonia sisältäviä lääkityksiä. Hän ei enää jaksanut viranomaisten painostusta ja saattaa saada myös rajoituksen, eli ei saisi sitten enää hoitaa kilpirauhaspotilaita. Näin on käynyt jo monelle lääkärille ja asiasta on meneillään oikeustaisteluja Korkeinta Hallinto-oikeutta myöten.

Tyhmää asiasta tekee sen, että ne, jotka T3-hormonihoidon oikeanlaista ja turvallista toteuttamista osaisivat parhaiten pätevinä kliinikoina arvioida, ovat niitä, jotka ovat "syytettyjen penkillä" ja saaneet täysin perusteettomat rajoitukset ammatinharjoittamisoikeuteensa Valviralta tai ovat Valviran tutkinnassa. Heidän toimiaan Valvirassa ovat arvioineet endokrinologit (sisäeritysopin erikoislääkärit), jotka ovat itse näistä hoidoista pihalla kuin lumiukot. Suuri joukko valveutuneita potilaitakin tajuaa heidän ihan uskomattomiin mittoihin yltävän osaamattomuutensa, mutta kun heillä on valtaa niin heillä on valtaa ja valta se kai sitten turmelee ja aika täydellisesti.

Rahaakin isompi motivaatio väärintekemiseen on egon pönkittäminen ja oman asemansa suojeleminen. Vaikka virkamies tai veronmaksajien rahoittama asiantuntija tietäisi sisimmässään varsin hyvin että on mokannut ja raskaasti ja on väärässä, niin siihen vaadittaisiin aika iso persoona, joka uskaltaisi myöntää virheensä ja kääntää takkinsa, varsinkin jos on virka ja asema ja sitä myötä myös palkka uhattuna. Potilaana menee kyllä yöunet jos vähänkin uskaltaa syvemmälti alkaa pohdiskelemaan millaisen mädännäisyyden kanssa ollaan tekemisissä.

Itselläni on nyt vaihtoehtoja käyttää ulkomaisten tuttujen lääkärien palveluja ja käydä kenties ensivisiitti heidän luona ja jatko hoitaa sitten Skypellä tarvittaessa tai hakea esim. vuosittain lääkkeeni Kreikasta, jossa ne ovat edullisia ja reseptin saanti melko vaivatonta. Lainsäädäntö menee siten, että kuka tahansa laillinen lääkäri ETA-alueella voi kirjoittaa reseptin. Mikä on harmillista on se, että esimerkiksi Saksan kansainvälisessä apteekissa, josta on saatavilla laillista reseptiä vastaan kaikkia kilpirauhaslääketyyppejä resepti on voimassa vain 3kk.

Olen päätymässä ratkaisuun, että kun lääkkeet alkavat loppua, varaan mahdollisimman edullisen matkan Kreikkaan ja hakeudun siellä heti ensimmäisenä päivänä lääkärin vastaanotolle pyytämään reseptiä. Sitten pyydän, että tilaavat paikkakunnalla apteekkiin riittävän määrän lääkettä ja käyn sen ostamassa. 30 tabletin pakkaus maksaa parisen euroa. Suomessa tai esim. Saksassa vastaava määrä maksaa moninkertaisesti. ETA-alueelta Suomeen saa tuoda vuoden lääkkeet kerrallaan omaan käyttöön. ETA:n ulkopuolelta saa tuoda vain kolmen kuukauden määrän, esim. Turkista tai USA:sta. ETA:n ulkopuolelta ei saa tilata lääkkeitä ollenkaan. Tietenkin on aika hyvä, jos ulkomailta tilaa käyttää hyvää kansainvälistä luotettavaa apteekkia (international pharmacy)

Kreikassa on ollut varsin vaivatonta saada resepti järjestymään vaikka paikallisella lääkärillä ei välttämättä ole ollut aikaisempaa kokemusta muiden kilpirauhaslääkkeiden kuin eniten käytetyn T4-hormonin käytöstä potilaillaan. Jossain siis vielä luotetaan potilaaseen, kuunnellaan mitä tällä on kerrottavanaan ja osataan ajatella maalaisjärjellä. Eikös teistäkin ole varsin normaalia saada itselle elintärkeä lääke esim. seuraavalla indikaatiolla: "Minulla on aikaisemmin kokeiltu tyroksiinilääkitystä ja myöskin erilaisia yhdistelmälääkityksiä. Tämä nykyinen lääkitys on ainoa joka minulla toimii ja jonka kanssa olen toimintakykyinen ja voin hyvin. Minulla on myös pitkään ollut sama vakiintunut annostus. Saisinko siis kiitos reseptini uusinnan?"

Suomessa ei onnistu kuin erittäin harvoissa tapauksissa jos lääkäri ei esimerkiksi jostain syystä ole tietoinen meneillään olevasta kilpirauhaskiistasta eikä tiedustele asiaa "ylempää". Isot joukot lääkäreitä on peloteltu Valviran ja kollegoidensa toimesta olemaan kirjoittamatta T3-hormonia sisältäviä lääkityksiä ja näitä lääkityksiä on myös perusteetta demonisoitu vaarallisiksi tai jollakin tapaa "huuhaaksi". Niitä käyttäviä potilaita on leimattu hyväuskoisiksi, harhaanjohdetuiksi tai henkisesti epävakaiksi. Ei menisi ehkä monella alalla läpi, että ne, jotka palkan maksavat joko suoraan kukkarostaan tai verorahojen muodossa tällä tavalla leimataan.                                                                                                                                                                    Lähinnä lääkärit Kreikassa ovat kuulemani mukaan olleet hämmästyneitä siitä miksi lääkettä, jota Kreikassa saa ilman reseptiäkin apteekista tulee ihmisiä toiselta puolelta Eurooppaa nk. hyvinvointivaltiosta hakemaan. Siinä onkin sitten vähän selittelemistä. Helpointa on selittää miksi tarvitaan resepti: Siksi että lääkettä ei ilman sitä saa laillisesti tuoda Suomeen. Omituisempaa on selittää, että Suomessa on meneillään jonkin sortin "thyroid war" eli kilpirauhassota, jossa siviiliuhreina ovat potilaat ja sotilasuhreina heidän lääkärinsä.

Lue myös lääkäri Ville Pöntysen kannanotto aiheeseen: http://laakarikeskuslupaus.fi/ajankohtaista/ristiriitaiset-lausunnot-seka-valinpitamattomyys-estavat-kilpirauhasongelmien-hoitoa/