sunnuntai 11. syyskuuta 2016

kirjaesittely: O-koodin keittokirja. Gluteeniton, maidoton ja sokeriton keittiö

Hyvin monet asiakkaistani ovat saavuttaneet merkittävää terveysetua noudattamalla gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota. Sillä voi olla ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin aivan käänteentekevä vaikutus, että alkaa tehdä viisaita valintoja ja katsoo mitä suuhunsa laittaa sen sijaan että antaisi vain mielihalujensa ja totunnaisten tapojensa määrätä elämässä.

Ystäväni Minna Forsströmin kirja, julkaisijana Minerva on täynnä herkullisia reseptejä, jotka sopivat gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota noudattaville. Olen tietenkin puolueellinen tekemään kirja-arvostelua, koska Minna on ystäväni. Siksi teenkin arvostelun sijaan kirjaesittelyn.

Kynnys lähteä toteuttamaan erityisruokavaliota voi olla korkea ja ihminen voi aluksi olla täynnä kysymyksiä: Miten pystyn tähän, mitä nyt muut ajattelevat syömisistäni, mitä ostan kaupasta ja mitä ihmettä nyt sitten hyvänen aika syön? Olet sitten jo jonkin aikaa noudattanut otsikon mukaista ruokavaliosta, vasta miettimässä kokeilua tai aloittelemassa, kirja on hyvä olla hyllyssä.

Kirjan sisällöstä:

Lukijalle-osuudessa Minna kertoo kuinka on kiinnostunut herkullisesta ja terveellisestä ruokavaliosta kamppailtuaan itse monenkirjavien terveysongelmien kanssa. Tässä osuudessa on myös kirjan ruoka-ohjeille pohjaa antavia perustietoja ja ajatuksia. "Vielä sata vuotta sitten 80% nykypäivän elintarvikkeista ei ollut olemassa". Pärjäisimmekö siis vähemmällä, yksinkertaisemmilla peruselintarvikkeilla? Valitsisimmeko juuri itsellemme sopivaa, mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa?

Reseptit kirjassa on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Lisäksi ne on jaoteltu arkeen ja juhlaan sopiviksi. On hyvä suosia kausiajattelua. Osuudessa Lämpöä talven kylmyyteen on mm. seuraavannimisiä reseptejä: myslipatukat, makrillisalaatti ja vinaigrette, myskikurpitsaleipä ja rapea uunipekoni, uunijuurekset, lime-raakakakku

Osuudessa kevään tuomaa on seuraavannimisiä reseptejä: Avocado-munasalaatti, teriyaki, savulohipihvit, kukkoa viinissä ja kolibrikakku. Värikkäästi kesällä-osasta löytyy resepti mm gazpachon, karamellisoituun sipuliin ja paistettuun vuohenjuustoon, etelän tomaattipiiraaseen sekä herkkutrio-raakajäätelökakkuun. Syksyn satoa, osassa herkutellaan mm. naurisleivillä, linssimuhennoksella, rosepippuri-lohiruusuilla, kermaisella manteli- lanttusosekeitolla ja vadelmamoussella.

Viimeinen ohje löytyy sivulta 168. Kirja on mieletön pakkaus upeita reseptejä ja valokuvaaja Helena Eslonin ottamia kauniita ja houkuttelevia kuvia. Kirjan reseptejä on helppo noudattaa. Mikään ei ole tottumattomammallekaan kotikokille liian vaikeaa ja ohjeet ovat riittävän yksityiskohtaisia.

Suosittelen kirjaa lämpimästi! Se inspiroi kaikenlaisiin kiinnostaviin ateriakokonaisuuksiin niin arkena kuin silloinkin kun haluat loihtia parasta. Voisit vaikka järjestää päivälliskutsut ja kattaa pöydän täyteen kirjan resepteillä valmistettuja herkkuja. Sitten voisit paljastaa seurueelle vasta jälkiruoan jälkeen, että huomasitteko että kaikki oli gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta kun olet ensin saanut vuolaat kehut maukkaasta ateriakokonaisuudesta.

Minnan ystävänä minulla on ollut etu päästä nautiskelemaan hänen valmistamistaan herkuista ja ruoista jo jonkin aikaa. Tämä nainen hallitsee reseptiikan! Ei ole tarvinnut pettyä kertaakaan. Usein minua ei ole tarvinnut paljoa houkutella lähtemään kotoa maistemaan Minnan luomuksia kun siihen on tarjoutunut tilaisuus.