torstai 20. marraskuuta 2014

LPG-hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille?

Kilpirauhaspotilaat kärsivät usein turvotuksista, fibromyalgiatyyppisistä kivuista ja erilaisista kolotuksista. Myös paino voi olla hyvin tiukassa ja varsinkin naisia harmittaa usein kroppaan kertynyt selluliitti. Tärkeintä on tietenkin terveys ja hyvinvointi, mutta kyllä se piristää myös mieltä voida välillä vähän keskittyä myös kohentamaan kauneutta.

Mm. edellä mainitut turvotus ja kivut ja liikapaino saadaan kyllä usein hoidettua kokonaisvaltaisella hoidolla, johon voi sisältyä lääkitysmuutokset, ruokavalio, lisäravinteet ja stressinhallinta. Kilpirauhaspotilaat ovat saaneet apua monenlaisista hoidoista: akupunktiosta, homeopatiasta, kiinalaisesta lääketieteestä ayrwedisesta hoitokulttuurista, hermoratahieronnasta yms. Olen sitä mieltä, että ihmisellä pitää olla vapaus valita miten hoitaa terveyttään ja yksilön omaa kokemusta siitä mistä hän on apua saanut ja mistä haluaa apua hakea on kunnioitettava. Länsimainen Suomessa virallista linjaa edustava konventionaalinen lääketiede on vain yksi tapa hoitaa ihmistä.

Terveyden koheneminen ei tapahdu hetkessä ja saatetaan haluta tehostaa prosessia ja lievittää oireita siinä matkan varrella. LPG-hoito voi olla hyvä vaihtoehto.

LPG tulee keksijänsä ranskalaisen Louis Paul Guitayn nimestä. LPG on imurullaukseen perustuva hoitomuoto, joka on alunperin kehitetty lääketieteellisiin tarkoituksiin hoitamaan arpikudosta ja palovammoja. Nykyään sitä käytetään useisiinkin tarkoituksiin, sekä lääketieteellisiin, että kosmeettisiin. Ranskalainen Cellu M6 Keymodyle on patentoitu keksintö ja sillä on FDA:n hyväksyntä lääketieteelliseksi hoitolaitteeksi.

Turvotukset:

LPG-hoito vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa. Sitä käytetään myös esimerkiksi hoitamaan rintasyöpää sairastaneiden käsivarren nesteturvotusta kun lymfaattinen kudos on syöpähoidossa vaurioitunut tai imusolmukkeita on jouduttu leikkauksessa poistamaan kainalon seudulta. Jos kehossa on turvotuksia, usein jo yhden hoitokerran jälkeen huomataan tuloksia.

Kiputilat:

LPG-hoidosta voi olla apua monenlaisiin kiputiloihin, kuten lihasjumeishin, fibromyalgiakipuihin, treenien jälkeiseen kipuun ja esimerkiksi hoitamaan pehmytkudoskipuja erilaisissa urheiluvammoissa. Urheilijat käyttävät LPG:tä myös urheilisuorituksiin valmistautuessaan ja niistä palautuakseen.

Hyvinvointi:

LPG-hoito voi myös parantaa unenlaatua ja kokemus on hyvin rentouttava. Monet raportoivat nukkuvansa erityisen hyvin aina hoitojen jälkeisenä yönä. Nukkuminen voi myös parantua kun hoito on auttanut lihasjännitystiloihin sen verenkiertoa parantavan vaikutuksen vuoksi.

Rasvakertymät ja selluliitti:

Hoito vähentää rasvakertymiä ja selluliittiä. Vaikutukset tulevat yleensä näkyviin jo kuuden hoitokerran jälkeen. Hoitoa kannattaakin ottaa aina sarjoissa ja suunnitella sitten sopiva ylläpitohoito. On sanomattakin selvää, että hoidon rinnalla kannattaa kiinnittää huomiota myös ruokavalioon ja liikuntaan.

Arvet:

LPG-hoidoista ovat saaneet apua myös erilaisista strioista eli raskausarvista, leikkausarvista, palovamma-arvista ja onnettomuuksissa syntyneistä arvista kärsineet. Arvet ovat hoidolla pehmentyneet ja tulleet vähemmän näkyviksi. Tästä on etua joskus muutoinkin kuin vain kosmeettisesti, koska jotkut arvet saattavat esimerkiksi kiristää tai estää ravintoaineiden kulkeutumista soluille, haitata verenkiertoa ja rajoittaa kehon liikkeitä.

Itsellä oli kertynyt vähän turvotuksia erinäisistä syistä, kuten todennäköisesti liiallista happamuutta aiheuttavasta ruokavaliosta turvotuksia kehoon. En ollut syönyt tarpeeksi kasvispitoista ja tuoretta ruokaa. Turvotukset eivät olleet lainkaan niin pahat kuin silloin kun kilpirauhaslääkitykseni ei ollut tasapainossa ja kun ruokavalioon ja lisäravinteisiin ei vielä oltu kiinnitetty huomiota oikealla tavalla, mutta yhtä kaikki, turvotukset eivät tunnu eivätkä näytä kivalta. Minulla ainakin kun turvotusta kertyy tulee vähän raskas olo ja vaatteet kiristävät.

Kokeiluni:

Päätin kokeilla LPG-hoitoa. Täällä Hyvinkäällä hyvinvointikahvila Minna O:n Minna Forströmillä on laite ja siihen käyttölisenssi. Hän on ammatiltaan myös kosmetologi. Hänen nettisivuilta löytyy hänen numero, josta voi varata ajan: http://o-koodi.com/. Hoidon aluksi piti sulloutua hoitopukuun joka muistuttaa sukkahousuja, paitsi se vedetään ylös asti ja myös käsiä peittää sukkahousumaiset hihat. Tämä kävi alkulämmittelystä hyvin! Sitten menin makaamaan hoitopöydälle ja LPG-laitteella alettiin hoitamaan selkää, käsivarsia ja alaraajojen takaosia. Perinteisessä hieronnassa pääosin painetaan kehoa, mutta tässä  hoidossa pehmytkudoksia nostetaan alipaineen avulla. Niistä kohdin jossa oli lihaskireyttä tai turvotuksia ja rasvakertymää hoito tuntui aika makealtakin, kuten yleensä riittävän te hokkaassa hieronnassakin, mutta hoito tuntui silti rentouttavalta ja jotensakin hyvin tehokkaalta. Ei todellakaan ollut mitään pientä pintasivelyä! Seuraavaksi käsiteltiin myös etupuoli. Olisin voinut maata siinä imurullattavana vaikka kaksi tuntia. Aika menee aina mukavien asioiden parissa nopeasti, joten puolisen tuntia oli ohi yhdessä hujauksessa. Kun nousin hoitopöydältä jalat tuntuivat jotenkin painavilta ja vähän huterilta. Sain kehoituksen juoda riittävästi vettä, sillä se helpottaa nesteiden ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Kyllä sitä nestettä poistuikin! Jo seuraavana päivänä tuntui että vaatteet oli vähän löysemät yllä ja oli kevyempi olo. Mietin, että kylläpä tästä hoidosta olisi ollutkin apua silloin kun vielä söi kymmentä erilaista lääkettä ja kärsi mm. turvotuksista ja säryistä.

Omalta osaltani voin kyllä suositella LPG-hoitoja myös kilpirauhaspotilaille varsinkin jos on kipuja ja turvotuksia.