sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Circadian Method, osa 2. Käytännön toteutus

Nämä aikaisemmat kirjoitukseni kannattaa lukea, jos aihe on sinulle vieras:

Circadian Method, osa 1.
Paul Robinsonin haastattelu
Lisämunuaisuupumuksesta

Toivon mukaan ennen Circadian Methodin aloittamista sinua on tutkittu riittävästi ja sinulla on ainakin neljästi päivässä otettavan sylkitestin tulokset. Tosin kortisolimääritys ei silloin ole luotettava jos käytät jotakin kortisonia sisältävää hoitoa. Jos kortisolitasot ovat olleet selvästi matalat, olisi tärkeä saada myös ACTH:n määritys ja ACTH-stimulaatiotesti ja mahdollisesti muita tutkimuksia, jotta voidaan määrittää onko alakanttinen kortisolintuotantosi mahdollisesti pysyväluonteista ja toimiiko lisämunuaiskuori ja käskytys aivolisäkkeestä. Hypotalamuksen kortikoliberiiniä vapauttavan hormonin (CRH tai ACTH-RH) ja aivolisäkkeen ACTH:n (adrenokortikotropiini) erittyminen sekä lisämunuaiskuoren kyky tuottaa käskytettäessä hormonejaan on edellytys CT3M:n eli Circadian T3 Methodin toimimiselle. Myös jotkut lääkitykset saattavat laiskistaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselia. Näitä lääkityksiä saattaa olla mm. masennus- ja psyykelääkkeet. Myös melatoniinin käyttö saattaa toimia vastavaikuttajana CT3M:lle, samoin inflammaatio eli elimistön hiljaa kytevä tulehdus.

                                                  
Vertailuarvot

Ennen aloittamista sinun olisi hyvä pitää muutama päivä kirjaa siitä miten lääkityksesi nykyisellään vaikuttaa oloosi ja vitaaleihesi eli kehon lämpötilaan, pulssiin ja verenpaineeseen. Mittaa nämä ensimmäisen kerran aamulla kun olet ollut hetken hereillä, muttet ole vielä syönyt. Istu rauhassa paikallasi hetken ennen mittaamisia. Jos mittaat heti sängyssä tai juuri sängystä noustua mm. lämpö saattaa vielä olla normaalia alhaisempi. Lämpömittarina on suositeltavampaa käyttää manuaalista kuin digitaalista mittaria tai käyttää kahta digitaalimittaria ja vertailla tuloksia, jotta voi arvioida mittauksen luotettavuutta jos tulokset ovat samat. Pidä manuaalimittaria kainalossa ainakin 10min. ja digitaalimittareitakin useita minuutteja sen jälkeen kun ne ovat piipanneet. Kirjaa ylös tulos, huomioita olostasi, pulssi ja verenpaine. Toista näitä mittauksia siihen aikaan kun otat päivän muut kilpirauhaslääkeannokset ja pari tuntia niiden ottamisesta, jotta näet miten kehosi reagoi vitaalien suhteen lääkitykseen. Mittaukset tarjoavat arvokasta tietoa, samoin ylöskirjoittamasi huomiot olostasi. Näiden mittausten avulla voit myös myöhemmin säätää annosmäärät ja ajankohdat muille kilpirauhaslääkeannoksillesi kuin Circadian-annos, sillä ajankohtia saattaa joutua muuttamaan, samoin annostuksia. Joillakin vaste hoitoon muuttuu tehokkaammaksi ja lääkityksen vuorokausiannosta voi pienentää. Joskus yksittäistä annosta pitää hilata aikaisemmaksi tai myöhemmäksi. Ei kannata jättää tätä muutaman päivän vaihetta väliin, vaikka se voikin tuntua työläältä ja olet malttamaton aloittamaan menetelmän käytännössä. Nämä tiedot osoittautuvat myöhemmin tärkeäksi arvioitaessa hoidon tehoa ja sitä mihin suuntaan hoidossa olisi seuraavasi hyvä mennä.


Aloittamisen ajankohta

Kun alat toteuttamaan Circadian Methodia, ota ensimmäinen päiväsi T3-hormonia sisältävästä lääkeannoksestasi puolitoista tuntia ennen heräämistä. Jos heräät eri päivinä vähän eri aikaan, tämä aika päätellään sen mukaan mihin aikaan keskimäärin ja yleensä nouset sängystä. Jos yleensä heräät kahdeksalta, laita herätys puoli seitsemäksi.

Aloitusannostus

Käytännössä on huomattu, että toimiakseen riittävästi Circadian-annostuksen T3-hormonimäärän on oltava vähintään n. 10µg. Eläinperäisissä tämä merkitsee yleensä sitä että puolitoista 60mg:n tablettia toimii paremmin kuin vain yksi tabletti, jossa on T3:a hieman alle 10µg. Synteettisessä T3:ssa mm. Liothyronin (Takeda Nycomed), Thybon (Henning) ovat saatavissa 20µg:n tableteissa ja T3 (Uni-Pharma) 25µg:n tableteissa. Puolikas näistä tableteista vähintään siis yleensä tarvitaan. Yleisimmät Circadian-annostukset ovat toimivia n. 15-20µg:n T3-määrällä, joka saa aikaan riittävän kudostason vasteen, jotta lisämunuaiset tuottavat tarpeeksi kortisolia.

Aloituksen seuranta

Kun olet aloittanut CT3M:n, seuraa miltä olo tuntuu aamulla herätessä. Jotkut tuntevat olon paremmaksi jo heti ensimmäisenä aamuna menetelmän aloittamisen jälkeen, joillain voi kestää jokunen päivä huomata eroa. Kaikki eivät huomaa mitään eroa vielä tässä vaiheessa. Kannattaa seurata myös vitaaleja em. kuvatulla tavalla.

Jatkaminen

Kun on kulunut vähintään viikko aloituksesta, voit siirtää annoksen ottoajankohtaa puolella tunnilla taaksepäin ja seurata jälleen oloa ja vitaaleja. Voit toimia näin viikon välein korkeintaan siihen asti kun ottoajankohta on neljä tuntia ennen heräämistä. Tämä on se aikaikkuna, minkä sisällä T3-hormonin vaikutukset osuvat yhteen sen ajankohdan kanssa jolloin kortisolintuotannon tulisi olla huipussaan vuorokautisessa erittymisessään. Älä hätäile, seuraa rauhassa olon kehittymistä. Siirrä tarvittaessa annostusta takaisin lähemmäs heräämisajankohtaa. Tarvittaessa suurenna kerta-annosta, mutta vastaavasti pienennä päivän muista annoksista, jottet joudu liikatoiminnalle. Ei kannata tehdä yhtäaikaisia muutoksia sekä Circadian-annoksen ottoajankohdassa, että annosmäärässä. Tee vain yksi pieni muutos kerrallaan ja ole kärsivällinen. Sopivan annoksen ja sen ottoajankohdan löytymiseen voi mennä kuukausia. Jossain vaiheessa voi olla hyvä uusia sylkitesti. Tuloksista voi olla apua määritettäessä miten menetelmä toimii. Joskus se voi toimia liiankin tehokkaasti ja keho saattaa kerätä nestettä tai verenpaineet voivat nousta merkkinä siitä että kortisolia erittyy jo liikaa. Menetelmä voi nimittäin olla hyvin tehokas! Siksi on myös hyvä että aloitetaan menetelmän käyttö varoen ajoittaen se puolentoista tuntiin ennen heräämistä. Voi olla keholle liian stressaavaa aloittaa Circadian Method liian rajusti ottamalla se esimerkiksi suoraan neljä tuntia ennen heräämistä.

Herääminen ottamaan Circadian-annos

Monet epäilevät etteivät osaa enää nukahtaa uudelleen herättyään ottamaan Circadian-annoksen. Aluksi voikin olla näin, mutta heräämiseen kyllä tottuu. Lisäksi sen voi tehdä myös helpommaksi laittamalla hormonivalmiste jo valmiiksi yöpöydälle vuoteen viereen, josta se on helppo ottaa. Ei tarvitse laittaa valoa päälle eikä nousta sängystä. Herätysääneen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos se on brutaali herätyskellon pirinä tai Säkkijärven Polkka täysillä kännykästä niin takuulla on vaikea nukahtaa uudelleen. Säädä herätys hiljaiseksi ja laita herätysääneksi jotain vähemmän stimuloivaa ja herättävää. Jos pitää varoa ettei vieressä nukkuja herää, voi hankkia myös kuuroille tarkoitetun rannekellon, joka herättää vibraatiolla. Onnistuessaan menetelmä etuineen on sen arvoinen, että olet kenties joutunut näkemään vaivaa sen toteuttamiseksi.
Menetelmän toimimisen arviointi

Kuten edellä todettu, vitaalien mittaaminen, olon tarkkailu ja mahdolliset uusintamittaukset sylkitestillä ovat avuksi kun arvioidaan miten CT3M sinulla toimii. Jos olet täysin ymmälläsi mitä tehdä seuraavaksi, voit aloittaa menetelmän alusta siirtämällä ottamaan annos puolitoista tuntia ennen heräämistä. Lääkäriäkin on toisinaan hyvä konsultoida, joskaan kaikki T3-hoitoja potilailleen kirjoittavat lääkärit eivät tunne Circadian Methodia. Jos menetelmä ei näytä tehoavan, syynä voi olla pysyvämpilaatuiset ongelmat lisämunuaisessa, aivolisäkkeessä tai hypotalamuksessa, inflammaatio, lääkitykset tai jotkut muut terveydelliset syyt joiden vuoksi olosi ei kohene. Joskus tarvitaan sinnikästä selvitystyötä, jotta syyt ongelmiin löytyvät. Joskus tarvitaan kortisonhoitoa, DHEA-hoitoa tai Florinef-hoitoa, jotta lisämunuaiskuoren hormoneja saadaan korvattua kun keho ei niitä syystä tai toisesta eritä riittävästi. Monilla Circadian Method kyllä toimii, muttei kaikilla. Jos tulokset jäävät osittain puutteelliseksi, jotkut käyttävät pientä määrää kortisonia, kuten hydrocortison tai prednisolon. Jotkut onnistuvat myös menetelmän avulla vähentämään kortisonannostustaan merkittävästikin. Jos aloitat menetelmän ollessasi täydellä kortisonin fysiologisella annostuksella, voit toimia niin, että aamulla herätessäsi kuulostelet oloa ja otat kortisonia vasta kun olo tuntuu siltä että sitä tarvitsee. Monet ovat päässeet tilanteeseen, jossa ottavat esimerkiksi hydocortisonia vain aamupäivällä tai puolenpäivän aikaan 5mg ja myöhemmin 2.5mg. Toiset pääsevät kortisonista kokonaan eroon.

Tuhansia ihmisiä on tullut parempaan kuntoon CT3M:n avulla. Monilta se on päättänyt vuosien piinan, joka on johtunut liian alhaisista kortisolitasoista. Monilla se toimii hurjan paljon paremmin kuin hormonilääkitykset. CT3M tulisi minun mielestä aina pitää ensisijaisena vaihtoehtona hoitaa hypokortisolismia ravintohoidon, lisäravinteiden ja stressinhallinnan ohella kilpirauhaspotilailla aina kun sen toiminnalle on kehossa edellytyksiä.
CT3M:n kehittäjä Paul Robinson