maanantai 23. tammikuuta 2017

Kunnon tukisukat on pop!

Minulla taipumusta jalkojen turvotteluun. Omassa ajatusmaailmassani suosin aina mieluiten lääkkeettömiä vaihtoehtoja, joskin tottakai lääkkeilläkin on oma paikkansa ja niitä tarvitaan. Pitkillä lennoilla tai kun joutuu seisoskelemaan paljon olen tykännyt käyttää hyviä tukisukkia. Nyt blogin vieraskirjoittajana Katariina Hyvönen kertoo erilaisista tukisukista ja niiden käytöstä:

Tukisukkien ei tarvitse olla tylsän värisiä. Toki niitä saa myös yksivärisinä, mutta myös mm. raidallisina, pilkullisina tai kukallisina. Jokaiselle löytyy varmasti omaa silmää miellyttävät ja käyttötarkoitukseen soveltuvat.

Tukisukat ovat monipuolinen terveystuote, joiden käytöstä kaikki voivat hyötyä. Tukisukkia käytetään jalkojen turvotuksen, suonikohjujen ja veritulppien ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa. Tukisukat puristavat jalkaa porrastetulla paineella, joka on voimakkaimmillaan nilkassa ja lievenee polvea ja reittä kohti. Tukisukkien luoma paine tehostaa veren virtausta takaisin jaloista kohti sydäntä, mikä vähentää verisuoniin kohdistuvaa painetta ja estää nesteen kertymisen jalkojen alaosiin. Tämän ansiosta jalat eivät pääse turpoamaan.

Tukisukat jaotellaan käyttötarkoituksen mukaan ns. tavallisiin tukisukkiin ja lääkinnällisiin tukisukkiin eli hoitosukkiin. Tavallisia tukisukkia käytetään turvotuksen ennaltaehkäisyssä esimerkiksi pitkiä aikoja seistessä tai istuessa sekä lentosukkina. Lääkinnällisiä tukisukkia taas käytetään laskimo- ja lymfaperäisten vaivojen, kuten suonikohjujen, laskimotulehdusten ja lymfedeeman hoitoon. Lääkinnälliset tukisukat on neulottu hieman monimutkaisemmalla tavalla kuin tavalliset tukisukat, minkä lisäksi niiden materiaali on laadukkaampaa ja paremmin kulutusta kestävää.

Sekä tavallisia että lääkinnällisiä tukisukkia valmistetaan useissa eri puristus- eli kompressioluokissa. Lievän kompression ja luokan 1 tukisukat sopivat terveelle ihmiselle estämään turvotusta ja jalkojen väsymysoireita. Luokan 2 ja tätä voimakkaamman kompression tukisukat taas sopivat henkilöille, joilla on voimakasta turvotusta, suonikohjuja tai laskimoiden vajaatoimintaa. Tukisukkia valmistetaan polvikorkuisina, reisimittaisina ja sukkahousuina. Polvikorkuiset tukisukat ovat suosituimpia helppokäytöisyytensä vuoksi. Silloin kun turvotusta tai suonikohjuja on polven takana tai reisissä, ovat kuitenkin reisimittaiset tukisukat tai tukisukkahousut tarpeen.

Terveelle ihmiselle, joka ei kärsi laskimoiden vajaatoiminnasta, on tukisukista hyötyä erityisesti pitkiä aikoja seistessä tai istuessa sekä pitkillä lentomatkoilla. Staattisessa seisoma- tai istumatyössä jalat alkavat herkästi turvota, jos jalan lihaksia ei säännöllisesti liikutella. Liikkuessa pohjelihas auttaa verisuonia kuljettamaan verta takaisin kohti sydäntä. Kun pohjelihasta ei käytetä pitkään aikaan, alkaa veri kerääntyä jalan alaosiin, joka ilmenee turvotuksena ja epämiellyttävänä painon tunteena jaloissa. Tukisukkien puristus auttaa verisuonia kuljettamaan verta takaisin kohti sydäntä, minkä ansiosta veri ei pääse kertymään jalkoihin ja jalat turpoamaan.

Myös lentokoneessa istuminen aiheuttaa monelle jalkojen turpoamista. Lisäksi pitkät, yli neljän tunnin lentomatkat kasvattavat merkittävästi riskiä veritulppien syntymiseen. Lentokoneessa istutaan pitkiä aikoja paikallaan ahtaissa tiloissa ilman mahdollisuutta liikutella jalkoja, minkä vuoksi veri ei pääse kunnolla kiertämään jaloissa. Matkustamon kuiva ilma aiheuttaa nestehukkaa, joka tekee verestä paksumpaa, mikä entisestään altistaa veritulppien syntymiselle. Tämän vuoksi lentäessä suositellaan käytettäväksi matkustamiseen suunniteltuja tukisukkia eli lentosukkia. Lentosukkien kompressio on tavallisesti luokkaa 1. Tavallisista tukisukista lentosukat eroavat usein materiaaliltaan, sillä lentosukat valmistetaan ohuesta ja hengittävästä materiaalista.

Tukisukat tulisi aina valita oman tarpeen mukaan, ja erityisesti silloin, kun sukkia käytetään laskimo- tai lymfaperäisten sairauksien hoidossa, on apua tukisukkien valintaan hyvä pyytää lääkäriltä. Myös erikoisliikkeiden ja nettikauppojen myyjät osaavat auttaa oikean kompressioluokan ja mallin valinnassa. Laajan valikoiman tavallisia ja lääkinnällisiä tukisukkia löydät osoitteesta www.tukisukat-shop.com. Apunasi ovat koulutetut asiakaspalvelijat, jotka kertovat mielellään lisää tuotteista.