lauantai 1. kesäkuuta 2019

Miten tullaan menestyväksi ravitsemusammattilaiseksi?


Millaisia koulutuksia suomalaisilla ravitsemusasiantuntijoilla on?


Tavalliselle kaduntallaajalle ravitsemusasiantuntijoiden tittelit saattavat olla epäselviä ja mennä iloisesti sekaisin. Se on täysin ymmärrettävää. Koulutuksen pituus ja sisältö ovat asioita, joita kannattaakin ottaa selville ennenkuin hakeudut asiantuntijan vastaanotolle. Joku saattaa haluta vain ja ainoastaan yliopistokoulutetulle laillistetulle ravitsemusterapeutille ja tämä on täysin fine. Toiset taas eivät ole saaneet apua heidän vastaanotoltaan, vaan esimerkiksi Suomen Terveysopisto Saluksesta valmistuneelta diplomiravintoneuvojalta tai diplomiravintoterapeutilta tai Pro Healthin käyneeltä ravintovalmentajalta. Ravintoterapeutiksi tai ravintovalmentajaksi voi kuka tahansa nimittää itseään, joten kannattaa siis ottaa selvää etukäteen asiantuntijan koulutustaustasta. 

Itse olen Saluksesta valmistunut ravintoterapeutti ja olisin voinut valmistua kolmessa ja puolessa vuodessa, mutta kävin opintoihin pakollisena kuuluneet lääketieteen perusopinnot Kairon Instituutissa ja sen jälkeen opiskelin osan Terveyden Tukipilarit-kursseista Pro Healthissa ja samaan aikaan opiskelin Avoimessa Yliopistossa Helsingissä ravitsemustieteitä. Tämän jälkeen tapasin Saluksessa opiskelleita ja opiskelevia, tykästyin heihin ja Saluksen henkilökuntaan ja siirryin opiskelemaan kokonaan sinne. Opintojen edetessä otin myös muita täydentäviä kursseja eri paikoista. Minulla siis opiskelun aloittamisesta valmistumiseen kesti neljä vuotta.

Ravitsemusta opetetaan myös lyhyemmin mm. samoissa yksityisissä opinahjoissa, joissa koulutetaan mm. personal treinereitä ja Suomessa on myös ulkomailla erilaisista kouluista valmistuneita ravitsemusasiantuntijoita. Toisinaan koulutusta voi olla vähemmän, mutta asiantuntijan omakohtaiset kokemukset ja itseoppineisuus ovat sitä luokkaa, että hän voi osata auttaa jopa paremmin kuin laajemman koulutuksen käynyt. Joskus kannattaa siis kuunnella myös puskaradiota. 

Oletko Sinä kiinnostunut ravitsemusammattilaisen työstä?

Entä jos Sinua kiinnostaisi opiskella ravitsemusasiantuntijaksi? Ehkä sinulla on herännyt halu auttaa toisia voimaan paremmin ja ehkä pidät ravitsemusasioita, ihmiskehoa, hyvinvointia ja terveyttä kiinnostavina asioina? Kenties pidät muutenkin ihmisten parissa toimimisesta? Ehkä olet itse huomannut mm. ravitsemuksen, funtionaalisen lääketieteen, luontaistuotteiden ja täydentävien hoitomuotojen mahdollisuudet ja merkityksen omakohtaisesti elämässäsi tai seurannut sivusta läheisen tai ystävän saavan niistä apua?

Miten alalla voi työllistyä ja elättää itsensä ja jopa menestyä ja kukoistaa? Mitä asioita olisi hyvä miettiä ennakkoon ja mihin kiinnittää huomiota opinnoissa?

Keitä haluat auttaa?

Kun alat miettiä missä haluaisit opiskella, kannattaa jo etukäteen vähän miettiä millaisessa tilanteessa olevia ihmisiä haluaist pystyä auttamaan. Onko sinun hommaasi ennemminkin suht terveiden ja ns. "isojen massojen" auttaminen mm. ennaltaehkäisemään heikosta ravitsemuksesta ja huonoista elämäntavoista johtuvia terveysongelmia tai haluatko auttaa ihmisiä, joilla on painonhallinnallisia haasteita?

Ehkä urheiluravitsemus kiinnostaa ja pohjaksi voi valikoitua mm. terveystieteiden tai urheiluravitsemuksen opinnot tai yksityiset opinahjot, jotka keskittyvät kouluttamaan personal treinereitä ja ravintovalmentajia. Myös Saluksen ravintoneuvojan opinnot, jotka kestävät vähemmän aikaa kuin ravintoterapeutin opinnot antavat hyvät valmiudet myös auttaa urheilijoita ja terveysliikkujia. Nälän kasvaessa syödessä Saluksen ravintoneuvojaopintoja voi jatkaa vielä eteenpäin ja valmistua ravintoterapeutiksi.

Opintoja suunnitellessa on hyvä myös pitää polkuja avoimena, sillä saatatkin opintojen edetessä löytää uusia kutsumuksia ja kiinnostuksen kohteita. Alalla on hyvä asia perehtyä joihinkin osa-alueisiin enemmän kun on ensin saanut perustietoa. Ei haittaa vaikka et vielä tietäisi mihin haluat perehtyä eikä haittaa vaikka haluaisit olla alan "yleismies Jantunen". Kaikille löytyy työtä kun tekee työnsä hyvin ja osaa markkinoida itseään.

On myös mahdollista erikoistua haastavimpiin tilanteisiin. Itse luen itseni tähän kategoriaan ammattilaisia. Työni on haastavaa, mutta palkitsevaa. Haluan voida auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat kokeneet että heidän on ollut hyvin vaikea saada apua. Koska asiakaskuntaani kuuluu ihmisiä, jotka ovat usein monisairaita ja heikkokuntoisia, teen paljon yhteistyötä myös lääkäreiden kanssa. Hyvään ammattitaitoon kuuluu myös tietää hyvin tarkasti milloin kieltäytyä ottamasta johonkin asiaan kantaa ennenkuin asiakas on käynyt lääkärin vastaanotolla. 

Opiskelut

Mihin sitten kiinnittää huomiota opinnoissa? Itse en pyrkinyt siihen, että kaikista tenteistä pitäisi saada täydet pisteet, vaan siihen että itsellä oli varmasti tunne että on oppinut kursseista oleelliset ja tärkeät asiat. Palo alaa kohtaan ja syvällinen kiinnostus aiheeseen auttoivat tässä. Kyllähän ne opinnot olivat välillä pänttäämistä, mutta kaikessa oli syvällinen tarkoitus. Pänttääminen aikuisiällä tuntui ihan erilaiselta kuin lapsena ja nuorena, suoranaiselta intohimolta.

Mitä taitavammaksi haluaa tulla, sen tärkeämpää mielestäni on hallita perusteet. Pidän omassa koulutuksessani koko koulutuksen kivijalkana ihmiskehon ja lääketieteen perusteiden vankkaa tuntemusta. Siksi opiskelinkin lääketieteet opintojen pohjaksi erittäin suurella pieteetillä. Lisäksi istuin kesällä kirjastossa kertaamassa mm. lukion kemiaa ja biologiaa soveltuvin osin ennen ravitsemusopintojen alkua Saluksessa. Lisäksi opiskelin mm. biokemiasta, solubiologiasta ja ravitsemusfysiologiasta vielä ekstraa itsekseni opintojen edetessä.

Perusteiden hyvä osaaminen antaa myös valmiudet tehdä työtä turvallisesti. Tiedät milloin on tilanne jossa tulee ohjata asiakas toisen ammattilaisen vastaanotolle ja millaisessa aikataulussa.

Melko itsenäinen ja vaativa opiskelu edellyttää sitä että olet täsmällinen ja hyvä aikatauluttamaan. Koska kyseessä on tulevaisuudessa ihmisten hyvinvointi, et halua vain päntätä tenttiin niin että unohdat pian tentin jälkeen mitä opit etkä halua vain rimaa hipoen päästä tentistä läpi. Suosittelen opiskelemaan aihetta tasaisesti siten ettei tenttiin lukeminen tapahdu vain viime tipassa kiireellä parina päivänä ennen tenttiä vaan siten, että luet ja kertaat hieman aineistoa joka päivä miettien samalla miten opittu aineisto liittyy kokonaisuuteen ja jo muuhun oppimaasi. Kuvittele jo etukäteen miten tulet mahdollisesti ammatissasi hyödyntämään opittua tietoa.

Opintoihin sisältyy, tai ainakin tulisi sisältyä myös käytännön työharjoittelua jos ammatissa toimimiseen tulee sisältymään myös asiakkaan henkilökohtaista neuvomista ja opastamista. Tähän puoleen koulutuksessa kannattaa myös todella panostaa ja käyttää aikaansa, sillä et vain näytä opettajillellesi mitä osaat vaan opiskelet käytännössä millaista työsi tulee olemaan. Tämä osuus opinnoissasi auttaa parhaimmillaan myös kasvattamaan intoasi ja itseluottamustasi alalla työskentelyä kohtaan.

Kun työt alkavat (tämä osuus kertoo lähinnä Saluksesta tai samantyyppisistä opinahjoista valmistuneiden työstä, mutta voi soveltua mahdollisesti muunkinlaisiin koulutuspohjiin)

Jotkut saattavat alalla huomata että ei ole helppoa löytää tarpeeksi asiakkaita ja työllistyä. Alalla voi työllistyä monellakin tavalla. Monilla on yksilövastaanotto, monet tekevät ravitsemusammattilaisen työtä muun työnsä rinnalla kuten palkkatyönsä rinnalla tai muun yritystoiminnan rinnalla. Monilla on jokin muu hyvinvointialan ammatti lisäksi.

Itse teen työtäni monimuotoisesti. Osa työstä on yksilövastaanottoja ja lisäksi minulta on tilattu artikkeleja, olen käynyt luennoimassa ja vetänyt verkkovalmennuksia. Jotkut myös kirjoittavat kirjoja tai työllistyvät vaikkapa luontaistuotealan tukkuliikkeisiin esimerkiksi alan kouluttajiksi, tuotekehitykseen, myyntipuolelle tai markkinointiin ja tiedotukseen. Tulevaisuudessa itseä kiinnostaisi kirjojen kirjoittaminen, tuotekehitykseen osallistumien, webinaarit, kouluttaminen ja ryhmävalmennukset.

Saluksessa opiskelun hyvä puoli on se, että työtä voi alkaa tehdä jo siinä vaiheessa kun valmistuu ensin ravintoneuvojaksi. Itse työllistyin kokemusasiantuntijan nimikkeellä jo vähän tätä ennen.

Monet alalla työskentelijät ovat yrittäjiä. Siksi saattaa olla hyvä hankkia myös lisäkoulutusta yrittämisestä kuten yrittäjän ammattitutkinto ja on tarvittaessa hyvä kurssittaa itseään myös myynnistä ja markkinoinnista. Nykyaikana sosiaalinen media on usein tärkein markkinointiväline, joten digimarkkinointiakin on hyvä tuntea.

Alalla saattaa joutua vähän nuolemaan näppejään, jos rajoittaa itseään liikaa ajatellen ettei voi tehdä sitä tai tätä tai etten ole hyvä siinä tai tässä. Voit oppia kun uskaltaudut sisukkaasti myös epämukavuusalueelle. Jos mm. julkinen puhuminen, kirjoittaminen tai digimarkkinointi on asioita joita nyt et koe hallitsevasi tai uskaltavasi, ne saattavat olla alalla kyllä aika hyviä taitoja hallita.

Toki voi järjestellä myös asioitaan niin että toiset hoitavat mm. markkinointia puolestasi ja keskityt vain esimerkiksi vastaanottotyöhön. Tämä voi olla mahdollista jos maksat liiketilastasi kiinteää summaa tai prosentuaalista summaa yritykselle, jonka tiloissa pidät vastaanotoasi. Yrittäjät voivat tehdä myös keskenään yhteistyötä ja ostaa toistensa palveluja, jolloin voi paremmin keskittyä ydinosaamiseensa.


Miten työllistyt alalla, riippuu aika pitkälti myös siitä millainen olet ihmisenä. Toiset haluavat vakaammat ja rajatummat työskentelytavat ja -olosuhteet ja toiset haluavat kehittää jatkuvasti uutta ja olla itse mahdollisimman paljon puikoissa.

Alalla on myös hyvä tuntea oma potentiaalinen asiakaskuntansa. Sen sijaan, että yrittäisi saada asiakkaita kenestä tahansa, jota vähänkin kiinnostaa, voi olla paljon hyödyllisempää, palkitsevampaa ja toimivampaa pyrkiä tavoittamaan juuri ne ihmiset, joita koet pystyväsi auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Itseäni tässä on auttanut aktiivinen osallistuminen somessa mm. Facebookin hyvinvointi- ja terveysaiheisissa keskusteluissa.

Myös aktiivinen verkostoituminen alalla toimivien ihmisten ja sidosryhmien kanssa on ollut suureksi avuksi. Olen myös kirjoittanut tätä blogia jo vuodesta 2013 asti. Myös sen kautta juuri tietynlainen asiakaskunta on löytänyt minut ja minulla on ollut kunnia olla mukana auttamassa heitä voimaan paremmin. Esillä olemisesta eri medioissa mm. annettujen haastattelujen muodossa on myös ollut hyötyä.

Alalla kannattaa myös pyyteettömästi auttaa toisia alalla työskenteleviä ja ihmisiä joiden kanssa verkostoituu. Näin tulee tunnetuksi reiluna ja hyvänä tyyppinä ja saa myös itse tarvittaessa apua.

Mikä alalla työskentelyssä on tärkeää?

Alalla ei mielestäni voi menestyä niin että voi itse hyvin työssään, jos tekee työtä liikaa todistaakseen osaamistaan jollekin toiselle. Jotkut saattavat tehdä tätä mm. todistaakseen arvonsa esim. omille vanhemmilleen, ovat he vielä elossa tai eivät ja tämä voi olla hyvin alitajuista ja tiedostamatonta. Ravitsemusasiantuntijana työskentely on myös hyvin raskasta ja huono henki välittyy myös asiakkaille jos tekee työtänsä raha, tuote tai jonkun firman etu edellä. Toki tuotteita ja firmoja tarvitaan, mutta niille ei saa antaa liikaa valtaa mielessä eikä konkreettisestikaan. Asiakas on pomosi ja hän maksaa myös palkkasi. Voit nukkua yösi rauhassa kun tiedät että sinulla on aina ensimmäisenä työssäsi asiakkaan etu mielessäsi.

Menestyt alalla, kun rakastat ihmisiä ja heidän auttamista, olet suhteellisen sinut itsesi kanssa, luotat siihen että raha seuraa kyllä sivubonuksena kun suunittelet työsi fiksusti ja teet työsi hyvin. On tärkeä myös huolehtia itsestään ja siitä että elämässä on muutakin kuin työ.

On hyödyllistä jos tunnet sinulle työssäsi ja yksityiselämässäsi tärkeät arvot ja osaat asettaa niitä tärkeysjärjestykseen. Lisäksi on tärkeä pohtia millä tavoin nämä arvot konkreettisesti ilmenevät työssäsi ja arkielämässäsi.

Menestyt myös alalla kun olet sopivan sinnikäs, utelias, kiinnostunut ja halukas kehittämään itseäsi ja oppimaan uutta. Ravitsemusasiantuntijana et ole guru, jota palvotaan vaan olet ihminen joka on asettunut palvelemaan muita.