perjantai 6. heinäkuuta 2018

Sosekeitto mustajuuresta ja kikherneistä

Tämä keitto sopii kasvisruokailijalle ja on viljaton ja maidoton!

Kuori ja pilko muutama mustajuuri suoraan veteen kattilaan, johon olet lorauttanut pari rkl sitruunamehua (sitruuna estää mustajuurta tummumasta). Pilko mukaan muutama sipuli ja viipaloi kattilaan myös muutama valkosipulinkynsi. Kasvisten koko on hyvä olla n. sokeripalan kokoluokkaa, jotta kaikki kypsyvät yhtäaikaa. Mausta raastetulla inkiväärillä (n. peukalon kokoinen pala), suolalla ja jauhetulla valkopippurilla (voit lopuksi maistella haluatko lisätä suolaa ja pippuria, joten tässä vaiheessa ei haittaa olla nuuka. Keittele ainekset pehmeiksi siten että vesi juuri ja juuri peittää ne. Tähän menee n. 15-20 minuuttia. Lorauta mukaan n. puoli desiä mietoa, vaaleaa oliiviöljyä. (Et halua että maku puskee läpi liikaa.) Kaada mukaan pari tölkkiä kikherneitä, joista on valutettu neste pois. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta maut ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Helppo ja tuhti keitto!

Jotta saat aterialle myös tuoretta, syö eturuoaksi vaikka pieni salaatti tai raaste tai jälkiruoaksi marjoja tai marjasmoothie. Alkupala järjestyy myös siten, että rouskuttelee ruokaa valmistaessa vaikka yhden porkkanan. Ihana ja simppeliäkin simppelimpi jälkiruokasmoothie syntyy parista desistä marjoja, 1 rkl chian siemeniä ja tölkistä kookosvettä.

Keiton proteiini tulee kikherneistä, rasva oliiviöljystä ja hiilihydraatit pääosin mustajuuresta. Kuitua on kaikissa pääraaka-aineissa, samoin chiansiemenissä jos käytät niitä jälkiruokasmoothieen. Mustajuuri sisältää myös mm. rautaa ja kaliumia ja sen sisältämä edistää suolistolle edullisten bifido-bakteerien kasvua. Kaikille herkkävatsaisille mustajuuri tai keiton kikherneet eivät kuitenkaan välttämättä sovi.

Mustajuuresta:

Suosittelen kuorimaan ja pilkkomaan juuret kertakäyttöhanskat kädessä. Muuten kädet on kuin puoliksi kuivuneen venyvän ja tahmean liiman peitossa, joka on tosi vaikea putsata. (omakohtainen kokemus, joka sai tämän kokin lievästi pahalle tuulelle)

lisää infoa:

https://www.satokausikalenteri.fi/news/12/juuresviikko-mustajuuri
https://www.martat.fi/marttakoulu/sesongin-ruoka-aineet/juurekset-ja-mukulat/mustajuuri/