sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Myrkyllinen ihmissuhde sairastuttaa ja estää parantumasta


Aihe on ollut joskus arka ottaa puheeksi vertaistuessa tai työssä ellei ihminen itse tuo asiaa esille: Ihmissuhteiden vaikutus terveydentilaan. Ihminen on voinut sairastua ja alkaa oireilla mitä moninaisimmin tavoin. Usein syy ja syyt voi olla löydettävissä ja usein asioille voidaan tehdäkin jotain, paljonkin. Joskus taas tuntuu että mikään minkä pitäisi auttaa ei auta tai tarvittaviin muutoksiin ei pystytä. Joskus voi olla todella vaikea löytää syitä ja ratkaisuja. Ihminen kiertää vastaanotolta vastaanotolle, etsii ja kokeilee, niin kauan kuin vain voimia tai varoja riittää. Mitä jos ongelman lähde onkin lähempänä kuin voisi kuvitellakaan? Kuka sinun elämänvoimaasi imee kuiviin ja kuka saa sinut tuntemaan itsesi mitättömäksi ja huonoksi? Kenelle sinun pitää koko ajan puolustella sinulle tärkeitä asioita, valintojasi tai itseäsi? Kuka rikkoo rajojasi? Kuka syyllistää, kritisoi, käyttää hyväkseen?

Jos tilanne tuntuu sopivalta, saatan vastaanotolla kysyä: Saatko tarpeeksi henkistä tukea läheisiltäsi tai onko ihmisiä, joilta toivoisit tukea, mutta et sitä saa?

Usein ihminen on saattanut koko elämänsä elää ihmissuhteissa, ensin lapsuudenkodissa, myöhemmin parisuhteissaan, jossa tilanne on kaikkea muuta kuin "normaali". Ulospäin kaikki saattaa vaikuttaa täydelliseltä, jopa epäilyttävän täydelliseltä. Tai sitten esim. puolisoa ei koskaan mainita ellei hänestä erikseen kysytä eikä paria tai perhettä näy oikein missään yhdessä. Koskaan emme voi olla varmoja, mitä ihmisten kodin seinien sisällä oikeasti tapahtuu. Voi olla, että ihmisellä ei ole edes kunnolla käsitystä siitä millaisia suhteellisen normaalit ja terveet, turvalliset ihmissuhteet ovat. He ovat niin tottuneita vaille jäämiseen ja henkiseen, toisinaan jopa fyysiseen väkivaltaan.

Eläminen myrkyllisessä ihmissuhteessa tai myrkyllisten ihmisten vaikutuspiirissä vaikuttaa terveyteen. Se on stressi ja tuottaa keholle ihan samat ongelmat kuin mikä tahansa jatkuva ja pitkäkestoinen stressi: ruoansulatus heikkenee, mahasuolikanava voi reagoida monellakin tapaa, heikentyneestä ruoansulatuksesta syntyy ravintopuutoksia ja tämä heijastuu mm. hermostoon ja aivoihin vaikuttaen mm. kognitiivisiin kykyihin ja mielialaan. Hermoston lisäksi stressi iskee myös muihin kehon keskeisiin säätelyjärjestelmiin, kuten immuunipuolustukseen ja hormonitoimintaan.

Immuunipuolustuksen ongelmat voivat ilmetä infektioherkkyytenä, syöpänä, autoimmuunisairauksina, allergioina ja yliherkkyyksinä. Hormonitoiminnan ongelmat voivat johtaa epänormaaleihin kortisolipitoisuuksiin, sukuhormonihäiriöihin ja kilpirauhashäiriöihin. Myös energiantuotanto ja aineenvaihdunta saavat osansa. Oireita voi ilmetä myös esim. iholla, lihaksissa, nivelissä ja keuhkoissa. Uuvut ja menet monellakin tavalla epätasapainoon.

Kaiken tämän keskellä etsit kiihkeästi apua eri auttajilta. Lääkäreiltä, ravintoterapiasta yms. Ehkä käyt jo juttelemassa mielenterveyden ammattilaisenkin kanssa. Kaiken aikaa tilanne on kuitenkin se, että olet kuin kultakala pienessä akvaariossa, jonka vesi on likaista ja oikea hoito olisi vaihtaa vesi eli päästä irti toksisesta ympäristöstä, toksisten ihmisten tai ihmisen vaikutuspiiristä. Tässä vaiheessa nimittäin sinulla ei useinkaan ole enäää voimaa lähteä selvittämään asiaa esim. perhe- tai pariterapiassa tai myrkyttäjä ei ota apua vastaan tai myönnä että hänessä olisi jotakin pahasti vialla.

Kuka voi olla elämäsi toksinen ihmissuhte tai onko niitä useampiakin? Altistutko yhä toksiselle ilmapiirille vai onko asioita jäänyt menneisyydessä niin käsittelemättä, että myrkkyjä pitäisi saada poistetuksi ja mieltäsi ja kehoasi tasapainotettua, jotta elämänlaatusi ja toimintakykysi kohentuisivat, vaikka olisitkin jo päässyt "kuiville" myrkyllisestä tilanteesta?

Sisäilma-altistumisessa ja toksisesta ihmissuhteesta kärsimisessä on paljon samaa. Niin kauan kuin altistus jatkuu, on esimerkiksi ravintoterapeutin mahdollista auttaa vain tiettyyn rajaan asti.

Jutun loppuun linkatussa englanninkielisessä videossa valotetaan sitä mitä toksinen ihmissuhde saa aikaan kehossasi. Otsikossa mainitaan narsistinen ihmissuhde, mutta eri tyyppisiä epäterveitä ja toksisia ihmissuhteita voi olla monenlaisia. Diagnooseja ei voi tehdä kuin siihen koulutuksen saanut ammattilainen, mutta ota tarvittaessa lisää selvää asioista, jos epäilet altistuneesi myrkylliselle ihmissuhteelle, joka on nakertanut henkistä ja fyysistä terveyttäsi, elämäniloasi, elämänlaatuasi ja toimintakykyäsi.  Diagnoosia ei ehkä koskaan saada, mutta tunnistat kyllä miten joki ihmissuhde on vaikuttanut tai vaikuttaa sinuun yhä.

Henkinen väkivalta tai täydellinen välinpitämättömyys ovat rinnastettavissa fyysiseen väkivaltaan. Molemmat vahingoittavat, pahasti. Jos huomaa elävänsä keskellä toksista ihmissuhdetta, ota selvää asioista ja etsi apua. Etsi vertaistukea. Voit parantua. Voit selviytyä.

Linkki videoon:

https://www.youtube.com/watch?v=7NKhKR_Zua0