tiistai 7. maaliskuuta 2017

Essure-sterilisointimenetelmä vaarallinen, välittävätkö viranomaiset ja lääkärit?
Naisen terveydellä ei ole arvoa, mutta hintalappu sillä on
Erilaiset ehkäisymenetelmät ovat jälleen tapetilla. Saimme vastikään lukea uutisista, että miesten ehkäisypillerin tutkimukset oli keskeytetty, koska osa tutkittavista sai oireita- juuri samoja, mistä naiset ovat kärsineet jo kohta seitsemän vuosikymmenen ajan. (Linkki uutiseen http://edition.cnn.com/2016/10/30/health/male-birth-control/). Ensimmäistä kertaa maailmassa naisen kehittämä älypuhelinsovellus on hyväksytty viralliseksi ehkäisymenetelmäksi. http://nordic.businessinsider.com/swedish-nuclear-physicist-just-got-the-worlds-first-approved-birth-control-app-2017-2/


Päätös siitä, ettet halua enää lapsia tai et halua ollenkaan lapsia saattaa tulla raastavalla tavalla kalliiksi eikä rahallisessa mielessä vaan elämänlaadun ja terveyden kannalta. Päivänpolttavin uutinen joka puolella maailmaa on Bayerin markkinoima Essure-sterilisaatiomenetelmä. Toimenpiteessä molempiin munatorviin asetetaan kierteinen implantti emättimen kautta tähystäen. Toimenpiteen tekee gynekologi vastaanotollaan. Implantin uloin pinta on kierteinen nikkeli-titaanikela, jonka sisällä on polyetyleeniterflaattikuidun sisälle kääritty ruostumaton teräsydin. Toimenpide tehdään kipulääkityksen ja paikallispuudutteen kanssa, eikä naista tarvitse nukuttaa.

Asentamisen jälkeen ulompi kela laajentuu ja ankkuroituu munatorveen. Sen ytimen kuidut ja teräs vaikuttavat munatorven kudokseen aiheuttaen sen kasvamisen kelan ympärille. Kolmen kuukauden aikana kasvanut kudos tukkii munatorven ja estää siittiöiden pääsyn hedelmöittämään munasolua. Kolmen kuukauden ajan naisen on käytettävä muuta ehkäisyä, ja munatorvien tukkeutuminen on varmistettava ultraäänitutkimuksella lääkärin vastaanotolla.

Naisen elimistöön asennetaan siis allergisoivaa metallia sisältävä laite, joka aiheuttaa inflammaation. reaktion, joka elimistössä riehuessaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia, jopa täydellisen terveyden menetyksen.Menetelmä on valmistajansa mukaan turvallinen, mutta haittailmoitusten valtava määrä kertoo karua kieltään. USA:ssa laite on saanut pakollisen varoituksen, ”Black Box Warning”-merkinnän, joka kertoo siitä, että laitteen asentaminen voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Kanadassa terveysviranomaiset varoittavat laitteesta. Brasilia on kieltänyt laitteen kokonaan.Tällä hetkellä Euroopan unionissa on käynnissä koko EU:n laajuinen turvallisuusselvitys Essuren haitoista. Suomessa asiaan on puututtu vain Valviran ”paimenkirjeellä” sairaanhoitopiirien ylilääkäreille. Siinä todetaan, että haittoja on, ja niistä tulisi kertoa asiakkaalle.Naisten kertomukset Essuresta ovat kammottavaa kuultavaa. Asennusvaiheessa mitään muita vaihtoehtoja ei ole edes annettu, ja mikäli nainen ei suostu Essureen, hänet on poistettu sterilisaatiojonosta. Lääkärit jättävät toistuvasti kertomatta mistään haittavaikutuksista tai siitä, että poisto vaatii leikkauksen. Mainitsematta jää myös se, että tämä sterilisaatiomenetelmä ei takaa steriliteettiä. Asennus voi mennä jo lähtökohtaisesti vikaan, niin että mikroimplantti puhkoo munatorven tai päätyy vatsaonteloon.

Tyypillinen kuvasarja Essure-uhrista. Vatsa ennen ja jälkeen
operaation, jossa on jouduttu poistamaan kohtu ja
munatorvet essuren poistamiseksi kehosta sen jälkeen kun
naisen terveys on romahtanut Essure-sterilisaation vuoksi.
Haittavaikutukset ovat täysin invalidisoivia- joka puolelle leviävä faskioiden tulehdustila, joka estää kivuttoman liikkumisen ja kävelyn- nikkeliallergian aikaansaamat märkivät ja verestävät ihottumat- hiusten ja hampaiden tuhoutuminen- vatsan äärimmäinen ja kivulias turpoaminen- äärimmäinen väsymys, joka estää työnteon- kuukautisongelmat ja hallitsematon vuoto. Jopa autoimmuunisairaudet ovat puhjenneet Essuren aiheuttaman kokonaisvaltaisen elimistön tulehtumisen seurauksena.Essuret voi poistaa turvallisesti vain niin, että ne ovat niitä ympäröivän kudoksen sisällä. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten isoa leikkausta, jossa poistetaan kohtu ja munatorvet. Bayerin ”polikliinisena toimenpiteenä” markkinoima helppo sterilisaatiomenetelmä vie naisen yhä useammin vastentahtoisesti leikkauspöydälle. Suomessa haittailmoituksia on tullut jo pelkästään viimeisen 3 kuukauden aikana 17 kappaletta http://yle.fi/uutiset/3-9488642. Ajattelepa tilannetta, jossa Yle uutisoisi, että seitsemältätoista mieheltä on poistettu kivekset ja penis uuden ehkäisyvalmisteen vuoksi? Olisiko reaktio isompi?Vaikka onnistunut poisto useimmiten lopettaa haittaoireet ja nainen kuntoutuu jälleen työkykyiseksi, hoitoon voi olla vaikeata päästä. Naisten kertomusten mukaan oireiden ei uskota johtuvan Essureista, vaan niistä syytetään milloin mitäkin- hormonaalisen ehkäisyn loppumista, lähestyviä vaihdevuosia, ja lopulta tietenkin naisen horjuvaa psyykettä. Essuren vaurioittamat naiset ovatkin kertoneet, että he joutuvat valehtelemaan oireitaan, jotta saisivat sitä apua, mikä heille kuuluisi. Lääkärit eivät ole suostuneet tekemään lain vaatimia laitevaarailmoituksia, vaan vähätelleet asiaa. ”Kun ei ne Essuret kainaloista löytyneet, niin mitä tässä ilmoituksia tekemään”. Suomessa potilaalla ei ole suoraa mahdollisuutta tehdä ilmoituksia Valviraan, vaan ne täytyy tehdä Bayerin kautta- haitallista laitetta valmistavan tahon kautta.

Valviran paimenkirje ylilääkäreille sivu 1
Valviran paimenkirje ylilääkäreille sivu 2


Valvira voisi toimia suoraselkäisesti ja suomalaisia naisia suojellen, ja vetää haitalliseksi epäillyn laitteen markkinoilta turvallisuusselvityksen ajaksi. Sen sijaan vastuuta pallotellaan viranomaiselta valmistajalle ja takaisin.Naisen terveydellä ei ole näemmä Suomessa arvoa, mutta hinta sillä on- ja sen hinnan joutuu maksamaan nainen itse.

Blogikirjoitus on tehty uhrien ja hoitohenkilökunnan haastattelujen perusteella.

linkkejä:

http://stopessure.weebly.com/essure.html
http://www.hcp.essure-us.com/assets/pdf/250-40-0001-14a_clinical-resource_digital-use_final.pdf

http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/EssurePermanentBirthControl/ucm452254.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23290426
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)00078-8/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26904330
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1510514?af=R&rss=currentIssue&#t=article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340398
http://firstchoicemedicine.com/assets/pdfs/Essure-InformedConsent.pdf

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2016-001639+0+DOC+XML+V0//FI
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-001639&language=FI
http://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824(14)00143-7/abstract
http://www.arhp.org/Publications-and-Resources/Quick-Reference-Guide-for-Clinicians/choosing/failure-rates-table
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kohtuontelon-tahystyksessa-tehtava-sterilisaatio-arvioitu-teholtaan-huonommaksi/
http://essureproblems.webs.com/essure-removal-information
http://essureproblems.webs.com/side-effects-of-essure