torstai 6. maaliskuuta 2014

Vatsavaivat ja kortisonlääkitys

Jotkut joutuvat käyttämään kortison-lääkityksiä on se sitten tilapäinen tai pysyvämpi lääkitys. Ongelmaksi saattaa nousta mahakivut. Mistä apu? Olen koonnut joitakin konsteja joista tiedän olleen ihmisille apua.


Koululääketieteen lääkärit määräävät helposti potilailleen mahansuojalääkkeitä. Nämä voivat kuitenkin estää tärkeitä ravintoaineita imeytymästä ja tämähän ei tietenkään ole suotavaa, koska ravintopuutokset ovat hyvä pohja monenlaisten vaivojen ja terveysongelmien kehittymiselle. Piihappogeelistä voi olla apua, mutta useista lähteistä on kuulunut tietoja että senkin pitkäaikainen käyttö saattaisi estää ravintoaineiden imeytymistä.

Joillain on auttanut kortisontabletin imeyttäminen kielen alla, vaikka se pahalta maistuukin. Kyllä siihen tottuu ja mukaan voi laittaa vaikka jonkun pastillin taittamaan kitkerää makua. Tästä on kiistelty että imeytyykö hormonit tällä tavalla suoraan suun limakalvojen kautta vai ei, mutta kokemus on osoittanut potilaiden keskuudessa että monille tästä on apua, myös silloin jos mahasuolikanavasta imeytyminen ei ole kovin hyvää tai se on hyvin epätasaista ja tämä sitten johtaa myös lääkkeen tehon heittelehtimiseen eri päivinä ja eri ajanjaksoina. Monet ovat sitä mieltä että jos he ovat korvaushoidolla, jossa siis käytetään pieniannoksista kortison-hoitoa, ei isoja farmakologisia annoksia, kuten esimerkiksi joissan tulehduksellisten tilojen hoidossa, pienempi määrä kortisonia riittää jos sen imeyttää suussa. Tämä voisi antaa viitteitä siitä että tämä tapa voisi olla suositeltava

-jos lääkityksestä tulee mahavaivoja
-jos on aihetta olettaa että ruoansulatuksessa ja suolistossa voisi olla jotakin ongelmaa joka vähentää lääkeaineen imeytymistä
-jos tuntuu että tarvitaan isompia annoksia lääkettä kuin voisi olettaa

Joskus kortisonilääkityksen vaihtaminen toiseen voi auttaa. Keskustele tästä lääkärin kanssa. Monien mahat on kestäneet paremmin esimerkiksi Prednisolonia kuin hydrokortisonia. 5mg:n Prednisolon-tabletti vastaa n.20mg hydrocortisonia (HC). Näiden lääkityksen erona on se, että HC on lyhytvaikutteisempi, joten siinä missä monet korvaushoidolla olevat hyödyvät annoksen jakamisesta useampaan osaan, Prednisolonia on voitu ottaa harvemmin, jopa kerran päivässä.

Monia on auttanut aminohappo glutamiinin ottaminen puolisen tuntia ennen ruokailua ja kortisonin ottamista. Tämä siis on hyvä ottaa tyhjään mahaan ja sekoittaa jauhe tilkkaan vettä, joskin glutamiinia saa myös kapseleina. Jauhetta voidaan annostella aluksi esim. kolmesti päivässä tai joka kerta ennen kun kortisonia otetaan ruokalusikallinen kerrallaan. Ylläpitoannokseksi saattaa myöhemmin riittää pienempikin annos. Kokeilemalla selviää. Glutamiini auttaa korjaamaan mahasuolikanavan epiteelisolukkoa.

Homeopaattinen valmiste Nux Vomica D12 voi olla erinomainen apu myös. Ota muutama rae suuhun liukenemaan kun tunnet mahakipua. Homeopaattiset valmisteet on aina hyvä ottaa silloin kun et ole juuri syönyt tai juonut kahvia. Aluksi saatat joutua käyttämään Nux Vomicaa jatkuvasti, mutta ajanoloon saatat päästä kortisonin aiheuttamista mahaoireista kokonaan eikä sitä enää tarvita.