Huom. Tämän blogipostauksen perusteella ei tule päättää hoidosta.Tämä ei ole hoito-ohje. Jos otat rautaa tai jätät raudan ottamatta tekstin perusteella, en kirjoittajana ole siitä vastuussa.
Raudanpuute on tärkeä asia ja siitä sietääkin puhua ja kirjoittaa paljon eri yhteyksissä. Mielestäni rauta-asiasta on kuitenkin ihmisillä usein vähän liian yksipuolinen näkemys. Mielestäni on menty liikaa yhden labrakokekeen tuijottamisesta toisen yksittäisen labrakokeen tuijottamiseen (hemoglobiinin mittauksesta pelkän ferritiinin mittaukseen) kun tarvittaisiin oikeasti vähän monipuolisemmin dataa ennenkuin voidaan päätellä mitä kannattaa tehdä kun epäillään raudanpuutosta ja kun suunnitellaan miten toimia, jotta jaksettaisiin ja voitaisiin paremmin.
Mihin elimistö tarvitsee rautaa?
Elimistöllä on raudan suhteen monia tehtäviä. Sen parhaiten tunnettu tehtävä on elintärkeä. Se kuljettaa happea soluihin ja hapen ansiosta voidaan tuottaa riittävästi energiaa, jotta solumme toimivat. Kun solumme ovat elossa ja toimivat, se tarkoittaa että me tietoisina monisoluisina olentoina voimme olla elossa ja toimia.
Lisäksi rautaa on myös ihmisen biokemiassa muissakin tehtävissä. Se on mm. antioksidanttientsyymi katalaasin osa ja lisäksi rautaa tarvitaan prosessissa, jossa muodostuu kilpirauhashormoneja.
Raudalla on mahdollisuus olla elimistössä sekä hyödyksi, että haitaksi, riippuen siitä missä se sijaitsee ja mikä sitä kulloinkin kuljettaa. Rauta voi nimittäin käyttäytyä elimistössä myös raskasmetallin tavoin jos sitä on liikaa ja jos meiltä uupuu muita ravintoterkijöitä, jotka ovat oleellisia rautafunktioon liittyvässä elimistön fysiologiassa ja biokemiassa.
Raudanpuutoksen oireita
Raudanpuutos voi aiheuttaa melkoisen listan erilaisia oireita, jotka saatetaan joskus sekoittaa johonkin muuhun, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tosin samalla ihmisellä on usein molemmat, puutetta raudasta ja kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta ne voivat olla myös toki täysin erilliset vaivat. Valitettavasti niinkin on käynyt, että lääkäri ei ole ottanut riittävän vakavasti sitä että potilas ei hyödy tarpeeksi Thyroxinista ja tarvitsisi lääkevaihdoksen, koska lääkäri olettaa potilaan kaikkien oireiden johtuvan raudanpuutoksesta. Mielestäni tässä on oltava tarkkana. Ei tule olettaa liikaa vaan tarvittaessa varmistamalla varmistaa mistä kulloinkin on kyse kun ihminen voi huonosti ja on uupunut.
Kun rautaa puuttuu, väsyttää, päätä voi särkeä, saatamme olla kalpeita, ilottomia ja hiusten laatu heikkenee, hengästymme helposti, huimaa, syke kiihtyy pienestäkin rasituksesta, iho on eloton ja voi olla kuiva, kieli saattaa olla suurentunut ja suun limakalvoissa herkästi haavaumia ja kipuja, saatamme kärsiä levottomista jaloista, kynnet voivat olla heikot. Raudanpuutteeseen voi liittyä myös mielitekoja eri ruoille ja mentaalisia oireita kuten ahdistuneisuutta ja itkuisuutta. Toki jos tunnet itsesi väsyneeksi ja heikoksi, se voi myös masentaa.
Raudanpuutoksen aiheuttajia
Hyvin yleinen raudanpuutoksen aiheuttaja on heikentynyt ruoansulatus, jota seuraa mm. stressistä, joistain sairauksista, iästä ja joistain lääkityksistä. Naisilla yleinen raudanpuutoksen syy on runsaat kuukautiset. Syynä voi olla myös muu verenmenetys vaikkapa tilanteessa jossa verta on luovutettu kun on mitattu vain hemoglobiini ja sen perusteella päätelty että verta voi luovuttaa. Hemoglobiini voi olla ihan viitearvoissa ja normaali, vaikka olisi raudasta pulaa. Myös puutteellinen ruokavalio, jossa ei ole tarpeeksi rautaa voi olla raudanpuutoksen syy, samoin jotkin sairaudet.
Raudanpuutteiselta puuttuu usein muutakin kuin rautaa
Moni ajattelisi, että asia on yksinkertainen. Otetaan rautakoe ja jos rautaa puuttuu, sitä tankataan ravintolisästä tai joissain tapauksissa esimerkiksi rautainfuusiolla suoraan suoneen. Jos näin toimitaan, saatetaan tehdä virheitä. Jotta rauta toimii osana ihmiskehon hienoa biokemiaa ja fysiologiaa, tarvitaan muitakin ravintotekijöitä, kuten aminohappoja, hivenaineita ja vitamiineja. Edellytys raudan asianmukaiselle toiminnalle elimistössä on se, että elimistöllä on riittävästi verenmuodostusta ja mm. kuljettajaproteiinien muodostusta. Rauta ei yksinään toimi hapen kuljettimena veressä. Hyvin usein puutteita on siis muistakin ainesosista kuin raudasta ja tämä tulisi huomioida! Miten?
Riittävä testaus
Ikävä kyllä, moni lääkäri määrää rutiinikokeet epäiltäessä raudanpuutosta ja tähän ei useinkaan sisälly muuta kuin verenkuva. Jos hemoglobiini ja mahdollisesti sen lisäksi myös punasoluindeksit ovat viitteissä asia jää siihen. Jotkut lääkärit määräävät myös ferritiiniarvon mittauksen, mutta saattavat nojata siinä liikaa viitearvoihin. Nyt sitten pudotan pommin niille, joiden mielestä on edistyksellistä ja mullistavaa, että rautaa vedetään kaksin käsin sen perusteella että ferritiinitasot on alakanttiset. Ferritiinin mittaus ei ole se ykkostesti eikä sen perusteella tulisi vielä tehdää liikaa päätelmiä! Tarvitaan lisäksi muitakin kokeita. Väitän julkeasti, ettei ole olemassa yhtä yksittäistä ainoaa testiä, joka olisi riittävää raudanpuutoksen diagnostiikkaa.
Ferritiiniä voi nimittäin virheellisesti nostaa jotkin sairaudet tai vaikkapa tulehdustila tai elimistön matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio. Tätä asiaa ihmiset yleensä tuntevat jonkin verran. Mikä on vähemmän tunnettua on se, että ferritiinotasot voivat olla, ja usein ovatkin matalahkot, vaikka rautaa olisi elimistön käytössä tarpeeksi. Miten tämä voi näkyä kokeissa? Siten, että kun mitataan transferriinin saturaatio (TrFeSat), jossa osatutkimuksena tulee myös raudan (Fe) mittaus, nämä arvot ovatkin korkeahkot suhteessa ferritiiniin (ferrit). (Optimaaliset lukemat transferriinin saturaatiolle ovat eri lähteiden mukaan n. 25-35% ja raudalle 18-24 µmol/l. Kasvaimet tai tulehdukse voivat laskea raudan määrää, joten asiallista saattaa olla myös mitata TrR-arvo, joka kuvaa tilannetta vähän pidemmältä, n 3kk:n jaksolta.)
Jos tilanne on tämä, on mahdollista että raudan tankkaaminen ei riitä poistamaan oireita. Tilannetta voitaisiin havainnollistaa sillä, että läheisestä kaupungista, jossa jonkin tehtaan työntekijät asuvat, työntekijät tulisi kuljettaa tehtaalle busseilla. Jos busseja ei ole tarpeeksi, ei auta rekrytoida lisää työntekijöitä, sillä bussien puuttuessa he ei pääse tehtaalle töihin. Tyhmää tankata rautaa, jos sille ei ole kuljettimia. Samoin tyhmää vain tankata rautaa, jos prosessilta jossa rautaa ja happea tarvitaan puuttuu vitamiineja ja hivenaineita. Tällöin tavallaan tehtaan työntekijöiltä (rauta) voi puuttua mm. koteja, jolloin he eivät voi muuttaa paikkakunnalle työskennelläkseen tehtaalla tai sitten tehtaalta puuttuu tuotantovälineistöä , työkaluja ja tiloja työntekijöille eli mm. energianmuodostukselta puuttuu tiettyjä ravintoaineita.
Usein tarvitsee kiinnittää huomiota ruoansulatukseen, ruokavalioon ja mahasuolikanavan toimintaan tai puuttua esimerkiksi runsaisiin kuukautisiin. Jos verta on menetetty tai ravintoaineita puuttuu, voi olla joko raudan sijasta tai sen lisäksi fiksua huolehtia myös vitamiinien, hivenaineiden ja aminohappojen saannista. Tämä varmistaa riittävää verenmuodostusta luuytimestä ja sitä että elimistö tuottaa mm. raudan hyödyntämisessä ja muissa toiminnoissaan tarvittavat entsyymit ja kuljetusproteiinit ja soluissa kehon kaipaavan lämmön, energian ja proteiinisynteesin.
Jos verenkuvan mittauksissa havaitaan suurikokoisia punasoluja, voi kyseessä olla myös tiettyjen B-vitamiinien kuten B12, B6 ja B9 puutosta tai lisääntynyttä tarvetta. Varmistukseksi voidaan toki silloin mitata mm. B12- ja folaattitasot eli B9-vitamiinin tasot. On olemassa myös erilaisia mittauksia mm. verestä tai hiuksista, joiden avulla voidaan vielä tarkemmin päätellä mitä ravintoaineita puuttuu, mutta usein voi olla hyvä tehdä hoitokokeilua varmistamalla yleisesti ravintoaineiden saantia.
Vähän kokonaisvaltainen katsantokanta asiaan tuottaa usein paljon parempia tuloksia kuin vain yksi rautakoe ja sen perusteella joko raudan tankkaus tai siitä pidättäytyminen. Tarpeeton raudan tankkaaminen voi olla jopa haitallista ja jos ei huomioida muita ravintopuutoksia raudanpuutoksen ohella, jäädään usein väsyneeksi ja muutenkin oireiseksi. Sitten ihmetellään, että mikä ihme minua vieläkin vaivaa ja saatetaan käynnistää aikamoisen kalliit ja aikaavievät kierrokset erilaisten asiantuntijoiden vastaanotoilla.
Toki taustalla voi löytyä muitakin vaivoja ja sairauksia, mutta joskus apu löytyy yksinkertaisesti siitä että autetaan kehoa saamaan se mitä se tarvitsee, jotta sillä on olemassa kaikki "rakennustarvikkeet" itsensä tasapainottamiseen ja vahvistamiseen. Kaikki, ei siis pelkästään vain rauta.
Ravintoaineiden saannin varmistamista
Terveellinen ruokavalio on tietenkin kaiken perusta. Se, että syödään monipuolisesti, terveellisesti ja tarpeeksi on tärkeää. Verenmuodostuksen kannalta saamme tärkeitä aminohappoja kun saamme riittävästi proteiinia ja monipuolisista lähteistä. Liian yksipuolisesti toteutettu vegaaniruokavalio voi tässä suhteessa olla ongelmallinen, mutta myös sekaruokavalio on aminohappojen saannin suhteen ongelmallinen jos ruoka ei sula kunnolla.
Usein ruoansulatusta voidaan edistää seuraavin keinoin:
1. Pureskellaan ruoka kunnolla ja syödään rauhassa ja hyvillä mielin ja vältetään stressiä. Stressi heikentää ruoansulatusta.
2. Opetellaan yhdistelemään ruoka-aineita ja rytmittämään ruokailumme siten, että se edistää ruoansulatusta.
3. Ajoitetaan nesteen nauttiminen ruoansulatusta edistävällä tavalla.
4. Käytetään tarvittaessa ruoansulatusentsyymivalmisteita ja joissain tilanteissa suolahappovalmistetta edistämään ruoan sulamista.
6. Huolehditaan hyvästä mikrobitasapanosta suolistossa, koska suoliston mikrobeillakin on oma osansa ravintoaineiden tuottajina.
Vitamiineja, hivenaineita ja suojaravintoaineita saadaan syömällä monipuolisesti mm. siemeniä ja pähkinöitä, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Myös kalassa ja lihassa on hivenaineita ja vitamiineja ja mm. maksaruoka on erityisen ravintoainepitoista. Kasveista erityisesti villivihannekset, spiruliina, idut, versot ja villimarjat ovat ravintoainetiheitä. On hyvä huomioida että kasvisproteiinipainotteinen ruokavalio ei sula kaikilla erityisen hyvin. Joillakin toimii paremmin paleotyyppinen sekaruokavalio. Olemme yksilöitä!
Ravintolisäohjelma
(Tästä eteenpäin blogitekstissä myös kaupallisia osuuksia. Nauttikaa halutessanne täysin vapaasti ilmaisesta sisällöstä, mutta saa myös hyödyntää niiden nettikauppojen tarjontaa, joiden toiminnassa olen mukana. Kiitän etukäteen!)
Kun rautaa tarvitaan purkista, vaihtoehtoja on paljon. Syömällä mm. maksaruokaa ja nokkosta, voimme tukea raudansaantia. Ellei ole allergiaa tai yliherkkyyttä maitoproteiineille, myös ternimaitovalmisteista voi olla apua.
Itse rautaa on olemassa kapseleina, tippoina, nesteinä ja suihkeina. Jos haluat kokeilla mm. Puhdas+-sarjan rautaa, jossa on mukana myös C- ja B-vitamiineja tai Nordic Health Sprayn rautaa hyvin imeytyvänä suihkeena, niin Nordic Nutrishopin valikoimista saa koodilla nina10 10% alennusta. https://www.nordicnutrishop.fi/
Rauta kannattaa ottaa eri aikaan kuin runsaasti kalsiumia kuten maitotuotteita sisältävä ateria ja myöskin eri aikaan sellaisten ravintolisien kanssa, jotka sisältävät hiven- tai kivennäisaineita. Näitä ovat mm. magnesium- tai kalsiumvalmisteet, monivitamiini, tai sinkkivalmisteet.
Jalkeilla-shopin valikoimista suosittelen Klaire Labs-sarjasta kolmeakin tuotetta, joista usein raudanpuutteiset hyötyvät.
1. Klaire Labs Vital-Zymes Complete auttamaan ruoansulatuksessa. Samasta sarjasta löytyy myös pureskeltava (chewable) versio. Ruoansulatusentsyymejä voidaan ottaa aterian yhteydessä. Mahdollisesti paras hetki niiden ottamiseen on aterian keskellä, jolloin entsyymivalmiste menee mahalaukkuun muun ruokamassan keskelle. Herkimmät saattavat saada jonkinlaisia vatsavaivoja jos ottavat entsyyminsä juuri ennen ruokailua tai ruokailun jälkeen. Ruoansulatusentsyymivalmisteita voi käyttää pitkäaikaisestikin jos on aihetta epäillä ettei ruoansulatus ole ihan priimaa.
2. Klaire Labs MultiThera- tai VitaSpecrum-monivitamiinivalmisteet ovat terapeuttiseen käyttöön soveltuvia monivitamiinivalmisteita, joissa on kiinnitetty huomiota mm. siihen että B-vitamiinit ovat aktiivisessa muodossa. Monilla on nimittäin geeniperimä, jonka vuoksi he eivät pysty kunnolla hyödyntämään ei-aktiivisessa muodossa olevia B-vitamiinivalmisteita, jollaisia suurin osa B-vitamiinituotteista vielä nykyäänkin valitettavasti ovat.
On suositeltavaa nostaa annos purkin kyljessä suositeltavaan täyteen annokseen vähitellen, jakaa se usealle aterialla, pysyä täydellä annoksella maksimissaan esimerkiksi 3kk ja siirtyä sitten n 30% pienemmälle ylläpitoannokselle. Kun käytössä on monivitamiini, kannattaa myös varoa ettei saa muista käytössä olevista ravintolisistä liikaa joitakin ravintoaineita kuten seleeniä, sinkkiä, A-vitamiinia tai D-vitamiinia. Näiden saantia kannattaa tarvittaessa rajoittaa tai suhteuttaa monivitamiinista saadun määrän kanssa sopivaksi. Vahvasta monivitamiinista saa myös C-vitamiinia, joka auttaa erityisesti kasviperäistä rautaa imeytymään paremmin.
3. Jos taustalla on ruoansulatusongelmia, ravinnon heikkoa saantia tai imeytymistä, sairaudesta tai rasitustilasta toipumista ja yleistä heikkouden tunnetta, on aika hyvä toipilaan tuote myös laajakirjoinen aminohappovalmiste, joka poikkeaa mm. EAA-valmisteesta eli välttämättömät aminohapot sisältävästä valmisteesta siten, että siinä on myös niitä aminohappoja vapaina muotoina, joita elimistö periaatteessa pystyy valmistamaan muista aminohapoista itsekin. Laajakirjoisella tuotteella kuitenkin helpotetaan näitä elimistön prosesseja tarjoamalla näitä aminohappoja suoraan imeytyvissä vapaissa muodoissa ja monipuolisena kompleksina.
Tarvitsemme aminohappoja mm. aivojenja hermoston tueksi mm. hermovälittäjäaineiden muodostamiseen, DNA:n muodostamiseen, tiettyjen hormonien tuottamiseen, entsyymitoimintaan, kuljetusproteiineiksi, immuunijärjestelmän tarpeisiin ja elimistön rakenteisiin. Raudanpuutoksen ja rautafunktion kannalta aminohapot ovat tärkeitä mm verenmuodostuksen ja kuljetusproteiinien vuoksi (mm. hemoglobiini, transferriini, ferritiini)
Klaire Labs-sarjan laajakirjoinen aminohappovalmiste on nimeltään Amino Acid Complete. Sen päiväkohtainen saanti voidaan jakaa entsyymien ja monivitamiinin kanssa otettavaksi keskellä päivän pääaterioita.
Tästä linkistä tietoa Jalkeilla-shopista ja linkki shoppiin:http://jalkeilla.blogspot.com/p/jalkeilla-shop.html
Syy tärkeä selvittää
Voimme tankata rautaa, vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja maailman tappiin asti, mutta siinä ei oikein ole mieltä jos koko homma on ikäänkuin hölmöläisten peiton jatkamista. Miksi raudanpuute on ilmennyt ja onko yhä läsnä tekijöitä, jotka sitä aiheuttavat? Jotta ihminen saa pitää energiansa, voimansa, jaksamisensa, hänen täytyy saada voida pitää verensä ja rautansa.
Kuinka paljon mm. naisilla, joita kuukautiset heikentävät tai ihmisillä, joilla vaikkapa stressi on sekoittanut ruoansulatuksen ja suoliston olisi potentiaalia vaikka mihin, mutta heitä jarruttaa jaksamisen ongelma, joka johtuu mm. ravintopuutoksista, myös raudan puutoksesta?
-----------------------
Ruoansulatuskurssi
Nyt on vielä tätä kirjoittaessa torstai ja maanantaina alkaa kahden viikon intensiivikurssi ruoansulatuksesta. Minä olen tuon kurssin vetäjä. Jos olet kurssista kiinnostunut, tässä linkki, jossa lisätietoa:
https://holvi.com/shop/NinaSaine/product/a8d4f0a14e8ad359cc698fc308cecb24/
Blogin aiheina mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, hormonitasapaino, funktionaalinen lääketiede ja ravitsemus. Tämä ei ole tiedeblogi. Jää lukijan omalle vastuulle halutessaan tarkistaa tieteelliset faktat. Kuvat pääosin Can Stock Photo ja Pixabay. Blogia kirjoittaa diplomiravintoterapeutti Nina Saine. Yksilövastaanotot Skypen välityksellä. Lisäksi luennot, verkkovalmennukset ja webinaarit. Facebook-sivuni: https://www.facebook.com/SaineNina/
torstai 6. helmikuuta 2020
Mitä muuta raudanpuutteinen tarvitsee kuin rautaa?
Tunnisteet:
anemia,
raudan puute,
raudanpuutos,
ravintoterapia,
ravitsemus,
ruoansulatus