Sivut

tiistai 10. joulukuuta 2019

Ihminen ei onnistu muuttamaan ruokavaliotaan - syyt syvemmällä kuin vain tekemisessä ja tietämisessä?

NLP

Opiskelen NLP:tä joka on tulee sanoista neuro linquistic programming. Suomeksi sitä voisi kutsua neurokielelliseksi prosessoinniksi. Leikkisästi itse määrittelen NLP:n opiksi siitä miten hassuja me ihmiset olemme. NLP on mielestäni vaikea määritellä lyhyesti. Kuten monet muutkin isot, merkitykselliset ja hienot asiat (ainakin niiden mielestä, jotka ovat kiinnostuneita NLP:stä), se tuntuu pakenevan määrittelyjä. Se on joukko eräänlaisia työkaluja, joiden avulla voi mm. parantaa kommunikaatiota, viestintää ja itsen ja toisen ymmärrystä. Tässä lisää NLP:stä:

https://www.nlpyhdistys.fi/tietoa/usein-kysyttya/

Koen olevani NLP:ssä vielä aivan noviisi. Olen opiskellut sitä vasta vähän yli vuoden. Olen NLP Practitioner ja jos kaikki menee kuten olen suunnitellut, keväällä NLP Master Practitioner. Kuitenkin jo nyt NLP on avannut minulle monellakin tasolla aivan uusia ajattelu- ja jäsentämistapoja niin työ- kuin yksityiselämässä.

Kun elämäntapamuutos ei onnistu tai muutokset eivät jää pysyviksi

Voidakseen paremmin ja välttääkseen huonoista elämäntavoista johtuvia ongelmia terveydessään, hyvinvoinnissaan ja elämänlaadussaan, on tavallista haluta mm. muuttaa ruokavaliota ja ryhtyä liikunnallisemmaksi. Tavoitteisiin saattaa liittyä myös pyrkimykset henkiseen kasvuun ja parempiin ihmissuhteisiin. Usein halutaan myös nukkua ja levätä enemmän ja paremmin ja hakea tasapainoa elämän eri osa-alueille, kuten työn ja vapaa-ajan väliseen suhteeseen.

Ihmiset hankkivat tietoa ja apua näissä tähän liittyvissä projekteissaan. Usein he saattavat onnistua hienostikin esimerkiksi pudottamaan painoa ja voimaan paremmin. Tuloksia syntyy lenkkipolulla tai kuntosalilla, jaksetaan paremmin kun levätään ja syödään paremmin ja jaksetaan paremmin myös henkisesti kun opitaan pitämään selvemmät omat henkilökohtaiset rajat ihmissuhteissa. Opitaan sanomaan kyllä silloin kun oikeasti halutaan sanoa kyllä ja ei silloin kun oikeasti halutaan sanoa ei.

Entä jos tekemisen tasolla esimerkiksi ruokavaliomuutos ja muutos liikuntatottumuksissa jääkin lyhytaikaiseksi tai ei alunperinkään ota onnistuakseen? Se on aika tavallista kun ihmisten elämiä tarkastelee pidemmällä, esimerkiksi useamman vuoden aikavälillä.

Tyyppiesimerkiksi tästä voidaan ottaa painonhallinta. Monilla on jo tiedossa, että kalorien vähentämiseen perustuvat ruokavaliomallit tai jollakin tavalla liian hankalasti toteutettavat ruokavaliomallit johtavat usein (ei tietenkään aina) siihen että kilot lihotaan takaisin korkojen kera ja sitten jossain vaiheessa rumba alkaa alusta. Kuitenkin, myös fiksummilla tavoilla laihtuminen kuten pysyvät terveet ruokatavat ja mm. hiilihydraattien vähentäminen juuri itsellä toimivalla tavalla voi jäädä hyödyltään lyhytaikaisemmaksi. 

Miksi ihminen palaa vanhaan ja lihoo? Tämä ilmiö ei liity pelkästään painonhallintaan vaan yhtä hyvin se voisi koskea vaikkapa liikuntaa tai suorituskeskeistä elämää, jossa nukutaan liian vähän. Toki syyt voivat olla eri ihmisillä erilaiset, mutta tässä otan esiin sen, että ne syyt voivat olla syvemmällä kuin vain esimerkiksi ympäristössä, tekemisessä tai tietämisessä.

Syy voi toki olla siinä että uudenlainen tapa ei ole vielä riittävän vakiintunut eli toistoa ei ole tapahtunut riittävästi, jotta uusi tapa olisi muodostunut luontevaksi positiivisella tavalla automaattiseksi toiminnaksi elämässä. Harjoittelu ja toistaminenkaan ei kuitenkaan aina riitä.

Joku kohentaa elämäntapojaan ja elämänlaatuaan puoleksi vuodeksi tai vuodeksi ja sitten ote alkaa jotenkin lipsua. Joku toinen taas onnistuu niin kauan kun elämässä tulee vähän vaikeampia aikoja ja sitten palataan vanhaan. Jotenkin se vain tapahtuu, usein montakin kertaa peräkkäin eräänlaisena syklinä. Kokeillaan erilaisia dieettejä ja ideologioita ja seurataan sen gurun oppeja, joka on juuri sillä hetkellä eniten pinnalla terveyspiireissä. Pysyvä, tasapainoinen muutos voi olla se mitä tavoitellaan, mutta miten siihen voidaan päästä?


Loogiset tasot

Neurologiset eli loogiset tasot ovat yksi NLP:n "työkaluista". Niiden kehittäjä NLP:n viitekehykseen on Robert Dilts. Loogiset tasot liittyvät nk. systeemiajatteluun. Kyseessä ovat eräänlaiset mielen tasot, syvyystasot, jotka ovat hierargisessa järjestyksessä toisiinsa nähden. Kun jotakin muutosta tapahtuu alempana hierargiassa, sillä on harvoin ainakaan helposti vaikutusta ylempiin hierargian osiin, mutta kun jotakin tapahtuu ylempänä hierargiassa, vaikutus kohdistuu jopa automaattisesti ja ilman sen suurempaa ponnistelua myös alemmille tasoille.

Loogiset tasot ovat seuraavat: 1. Ympäristö (missä?), 2. toiminta, tekeminen (mitä?), 3 kyvyt, osaaminen, taidot (miten?), 4. arvot ja uskomukset (miksi?), 5. identiteetti (kuka?) ja tarkoitus/missio (kuka muu?)

Jos otamme esimerkin kuvitteellisesta henkilöstä, toimistotyötä tekevästä 31-vuotiaasta Jaanasta jolla on ongelmia luoda pysyvä tapa syödä terveellisesti niin asiaa voisi tarkastella loogisilla tasoilla tämänkaltaisesti:

1. Ympäristötasolla Jaanalla on keittio, jossa valmistaa ruokaa, ruoanlaittovälineet, mahdollisuus ostaa kaupasta terveellistä ruokaa eli sitä on kaupassa saatavilla ja vaikka vähän pitää katsoa budjettia, rahaa terveellisiin ruoka-aineisiin on. Lisäksi työpaikalla on olemassa taukohuone jossa voi syödä ja lähistöllä on myös lounasravintoloita. Ympäristössä ei ole mitään eikä ketään, joka estäisi syömästä terveellisesti, paitsi mummo, joka tuputtaa pullaa ja loukkaantuu jos hänen leipomaa kuivakakkua ei syödä.


2. Tekemisen tasolla asiaan liittyy ruoan valmistamista, kaupassa käymistä ja päätösten tekemistä siitä mitä kulloinkin suuhun pistetään tai ei pistetä. Väsymys haittaa joskus tätä tekemistä, samoin jos ruokailuväli venyy ja väsyneenä ja nälkäisenä tekisi mieli pistellä poskeensa kaikenlaista hyvää, mutta epäterveellistä. Asiaan liittyy tunnetta erilaisista ruokahimoista, kuten himosta perunalastuihin, suklaaseen ja siideriin. Tunnetasolla asiaan liittyy katumuksen ja syyllisyyden tunteita ja tunteita siitä ettei hän tee tarpeeksi terveytensä eteen. Asiaan liittyy myös turhautumista ja kiukkuisuutta, jotka ilmenevät epäonnistumisen kokemuksen yhteydessä kun on "mätetty naamaan" mitä sattuu ja on turvonnut, ähky ja lihava olo.

3. Osaamisen, tiedon ja taitojen tasolla Jaanalla on käytössään runsaasti tietoja terveellisestä ruokavaliosta. Hän osaa myös valmistaa ruokaa ja laatia hyviä kauppalistoja. Hän osaa myös valita lounaspaikoissa ja ravintoloissa hyviä tavoitteitaan tukevia hyviä vaihtoehtoja. Jaanan mielestä häneltä kuitenkin puuttuu kekseliäisyyttä ja mielikuvitusta, jonka vuoksi hän kokee että hän syö välillä aina yksiä ja samoja ruokia. Lisäksi häneltä hänen mielestään puuttuu myös viitseliäisyyttä valmistaa ruokia. Olisi helpompaa vain valita jotain helppoa ja nopeaa kuin alkaa pilkkomaan vihanneksia keittiössä.

4. Uskomusten ja arvojen suhteen Jaanalla on uskomus, että terveellisesti syöminen pitkällä aikavälillä on tylsää ja jopa mahdotonta. Hänestä olisi tärkeää syödä terveellisesti ja saavuttaa normaalipaino, koska hänen mielestään terveys, hyvinvointi ja jaksaminen on tärkeää, jotta ihminen voisi olla hyvä ja toimelias elämä ja jotta ihmiset eivät olisi taakaksi muille, jos he sairastuvat sairauksiin, jotka olisi ollut vältettävissä terveellisellä ruokavaliolla. Tämä ajatus tuottaa Jaanalle ahdistuneisuutta (kohta 2, tekeminen, tunteminen)

5. Identiteetin tasolla Jaana kokee olevansa ihmisenä tavallinen, reilu, tehokas ja rehellinen ja ruokavalion noudattamisen suhteen omien sanojensa mukaan "saamaton pösilö".


6. Mission tasolla Jaana kokee kuuluvansa universumiin ja luontoon. Hän kokee että hänen elämäntehtävänsä on elää mahdollisimman hyvä elämä ja olla hyvä ihminen.

Operoiminen hierargiassa ylemmillä loogisilla tasoilla voi tuottaa tulosta

Jaana on jo yrittänyt useammankin kerran ruokavalio- ja elämäntapamuutosta ja onnistunutkin jonkin aikaa, palaten kuitenkin aina syömistapoihin, joka tuottaa hänelle terveysongelmia ja uhkia sairastua elintapasairauksiin. Liikuntaharrastuksetkin ovat alkaneet, sitten lopahtaneet, alkaakseen sitten taas tilapäisesti uudestaan.

Jaanan käyttämät keinot ovat perustuneet loogisilla tasoilla ympäristöön, tekemiseen, tietämiseen ja osaamiseen. Joitain asioita voitaisiin toki kohentaa mm. näilläkin tasoilla, kuten tarkistaa omia sosiaalisia rajoja, strategioita ja toimintaansa suhteessa pullaa tuputtavaan sukulaiseen.

Käytännön ja tekemisen tasolla voitaisiin kiinnittää huomiota siihen että Jaanalla olisi paremmat edellytykset hankkia itselleen terveellistä ruokaa nopeasti ja helposti myös väsyneenä ja myös siihen että ateriavälit eivät veny, jotta nälkä ei pääse yltymään niin että tekisi mieli väsyneenä ja nälissään syödä harkitsemattomasti. Jaana voisi myös kartuttaa reseptikokoelmaansa, jotta hän ei söisi liian yksitoikkoisesti ja tuntisi kyllästyvänsä ruokavalioonsa.

Nämäkään em. keinot eivät silti välttämättä Jaanan kohdalla vielä riittäisi tavoitteeseen pääsemiseen eli siihen että terveellisestä syömisestä tulisi pysyvä tapa. Miksi? Siksi että Jaanan syyt hänen ongelmaansa eli palaaminen takaisin huonompiin syömistottumuksiin ovat pohjimmiltaan ylemmillä loogisilla tasoilla, jolloin nimenomaan niiden käsitteleminen ja muutos näillä tasoilla johtaa kokonaisvaltaisempiin ja parempiin tuloksiin.

Ylempien tasojen ongelmia ei ratkaista muuttamalla jotakin alemmilla tasoilla, mutta alempien tasojen ongelmien ratkaisemisesta tulee helpompaa, jopa joskus lähes automaattista kun ylemmän tason ongelmat päästään ratkaisemaan.

Koska Jaanalla on uskomus, että pitkäaikainen terveellinen syöminen on vaikeaa, jopa mahdotonta ja koska asiaan liittyy myös syyllisyyden ja ahdistuneisuuden tunteita, ovat hänen uskomuksensa häntä lannistavia ja ikäänkuin itseään toteuttava ennustus. Kun ei oikein uskota, että voidaan päästä tavoitteeseen, ei kenties toimita arjessa tavoilla, jotka sitä edistäisivät.

Osin tämä on tietenkin alitajuista ja tiedostamatonta ja uskomus taustalla voi myös vielä edelleenkin olla se, että tavoitteeseen päästäisiin kiinnittämällä huomiota mm. tekemiseen, tietoon ja osaamiseen.

Kiinnittämällä  huomiota uskomuksiin, arvoihin ja identiteettiinsä eli ydinuskomuksiin ja uskomuksiin siitä mitä ja millainen hän on ja miettimällä niitä myös hänen missionsa, elämäntarkoituksensa ja sen valossa mistä hän uskoo olevansa osa jotakin suurempaa, Jaana voi saada kokonaisvaltaisempaa ja syvempää näkemystä ja pysyvämpi muutos ruokavaliossa voi mahdollistua ja onnistua.









tiistai 12. marraskuuta 2019

Kolme smoothiereseptiä ja alennuskoodi


Tämä on kaupallinen yhteistyö Nordic NutriShopin kanssa. Teen yhteistyötä vain yritysten kanssa, joiden tuotteita itsekin tykkään käyttää.

Smootheja voi syödä välipalaksi, jälkiruoaksi, alkuruoaksi tai ateriaa täydentävästi ja smootheista saa tehtyä myös ihan kunnon aterioita. Miten? Siten että niissä toteutuvat seuraavat kohdat:

-Riittävän iso ateriakoko ja riittävä energiansaanti

-Ravintoaineiden monipuolisuus eli sekä energiasaanti, kuidut, että suojaravintoaineiden saanti on huomioitu

Olen räätälöinyt tähän kolme hieman erilaista ja eri väristä ateriasmoothia hyödyntäen uuden Nordic Nutrishopin tuotevalikoimaa. Tätä kirjoittaessa tuotevalikoimasta löytyy Puhdas+:n, Foodinin ja Biomedin tuotteita. Valikoimaa ollaan myös kasvattamassa, joten kannattaa aina välillä pistäytyä shopin sivustolla katsomassa mitä uutta sinne on tullut.

Postilakko ei toimituksia häiritse, sillä kaikki tuotteet toimittaa PostNord. Kannattaa myös katsoa shopista hyviä lahjaideoita mm. kosmetiikan ja suklaiden suhteen! 

https://www.nordicnutrishop.fi/

Maltathan kuitenkin lukea myös tämän jutun kokonaisuudessaan, sillä lopussa saat alennuskoodin, joka on toistaiseksi käytettävissä, eli voit käyttää sitä muillakin tilauskerroillasi! 

Jos haluat kysyä jotakin tuotteista, tässä linkki yhteydenottolomakkeeseen:

https://www.nordicnutrishop.fi/yhteystiedot/

Nyt smoothieiden pariin!

Smoothiet voivat olla talvisin hieman kylmää ruokaa, mutta reseptiikassa auttavat mm. lämmittävät mausteet kuten inkivääri ja chili ja lisäksi voit juoda jälkiruoaksi jonkin ihanan lämmittävän juoman. Miltä kuulostaisi virkistävä lämmin yrttitee tai täyteläinen paksu rasvakahvi? On myös mahdollista puolittaa smoothieannos ja syödä sen lisäksi myös lämmintä ruokaa, kuten lämpimän mausteisen keiton. Lasillinen smoothia on välipala, tuopillinen ateria. Muistathan myös pukeutua lämpimästi ja säänmukaisesti!


Kevääseen uskovan talvismoothie

-1 avocado 
-1 tl (tottumattomalle vain puolikas) Foodin viherjauhetta
-5 cm:n pätkä kurkkua paloina
-1 dl parsakaalin ituja
-muutama yön yli runsaassa vedessä liotettu ja sen jälkeen huuhdeltu Foodin luomuparapähkinä
-1 tl Foodin kookospohjainen kapryylihappoa (aloita puolesta teelusikallisesta jos tämä on sinulle uusi tuote)
-1 rkl  Foodin Grass Fed Ghee tai 1 rkl Puhdas + Premium kookosöljy
-1 rkl Puhdas+ Beauty kollageeni natural
-1 rkl Puhdas+ akaasiakuitu
- Yhden luomusitruunan mehu ja vähän sen raastettua kuorta
- 1 rkl hunajaa
- Lasi vihreää teetä


Talviaurinko-smoothie

- 1 desi pakastettuja tyrnimarjoja
- 1 iso porkkana tai pari pienempää
- Vähintään peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä, tottuneemmalle koko peukalon kokoinen
- 1 banaani
- 1 rkl Puhdas + Premium kookosöljyä tai Foodin Grass Fed Gheetä
- 1 rkl Sport Collagenia
- kourallinen Foodin Cashew-pähkinöitä
- 1 tl Puhdas+ omenapektiiniä
- tl kurkumajauhetta
- Lasi mantelimaitoa
- Jos haluat koostumuksesta juoksevampaa, lisää vettä

Marjasmoothieviikset

-1 dl mustikoita
-1 dl puolukoita
-1 dl mansikoita
-1 avocado
-2 rkl Puhdas+ KETO fuel blueberry & coconut-jauhetta
-1 rkl Foodin grass fed ghee-voita
-kourallinen yön yli liotettuja siemeniä tai pähkinöitä
-1 rkl Puhdas + Keto Fiber-kuitujauhetta
- Lasillinen sokeroimatonta karpalomehua tai lasi vettä
- hyppysellinen chiliä tai cayannepippuria

Alekoodi

Saat jo valmiiksi edullisista hinnoista -10% alekoodilla nina10

Hyviä ostoksia ja maistuvia smootheja!

---------------------------------------------------------------

Tässä vielä linkit resepteissä mainittuihin tuotteisiin:

Viherjauhe:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/uncategorized/foodin-viherjauhe-original-luomu-200g/

Parapähkinät:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/marraskuun-tarjoukset/foodin-parapahkina-luomu-raaka-500g/

kapryylihappo:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/ketogeeninen-ruokavalio/foodin-kapryylihappo-500ml/

Ghee-voi:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/oljyt-rasvat/foodin-ghee-300g/

Beauty kollageeni natural:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/iho-hiukset-ja-kynnet/kollageeni/kollageeni-natural-250-g/

Akaasiakuitu:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/painonhallinta/akaasiakuitu/

Premium kookosöljy:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/iho-hiukset-ja-kynnet/premium-coconut-oil-kookosoljy/

Sport Collagen:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/iho-hiukset-ja-kynnet/kollageeni/sport-collagen/

Cashew-pähkinät:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/marraskuun-tarjoukset/foodin-cashewpahkina-luomu-500-g/

Omenapektiini:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/painonhallinta/omenapektiini/

Keto Fuel Blueberry & Coconut-jauhe:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/ketogeeninen-ruokavalio/keto-fuel-blueberry-coconut-250-g/

Keto Fiber kaurakuitujauhe:
https://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/ketogeeninen-ruokavalio/keto-fiber-kaurakuitu-200-g/



tiistai 5. marraskuuta 2019

T3-hoitoja käyttävien kilpirauhaspotilaiden älytön tilanne Suomessa

Jos asia on sinulle uusi etkä tiedä millaisia vaikeuksia kilpirauhaspotilaat ovat Suomessa joutuneet viime vuosina kokemaan, tässä linkki juttuun, jonka olen kirjoittanut. Tilanne on yhä aivan yhtä älytön. https://jalkeilla.blogspot.com/2017/11/kilpirauhaskiistan-taustalla.html

En ota osaa politiikkaan, mutta kerron vain, että asiasta on tehty lukuisia kysymyksiä kansanedustajien toimesta jo vuosien ajan, mutta mikään asia ei ole sitä kautta mennyt eteenpäin. Asiasta on käyty vuosia oikeustaisteluja Korkeinta Hallinto-oikeutta myöten ja asiasta on kirjoitettu, tehty TV-juttua, järjestetty radiohaastatteluja, mutta mikään ei ole muuttunut paremmaksi, ehkä vain mennyt huonommaksi.

Tässä kerron teille lyhyesti, mikä on tilanne kentällä eli Suomen "Kilpirauhassodasta" kärsivien "siviiliuhrien" eli potilaiden arkitodellisuuden kannalta. Tällaisiin ongelmiin he törmäävät:


Vaikeudet saada reseptejä uusittua

Saatuaan ensin ison hyödyn muista kuin Thyroxin-lääkityksistä (Eläinperäiset kilpirauhaslääkitykset tai synteettinen T3 tai eri lääkitysten yhdistelmä), ovat monet kilpirauhaspotilaat menettäneet lääkärinsä, koska toiset lääkärit ovat ilmiantaneet eri tavalla hoitavia lääkäreitään viranomaiselle, joka on rajoittanut näiden lääkärien ammatinharjoittamisoikeutta ja jakanut valituksia.
Kukaan potilas ei ole valittanut. Päin vastoin. He ovat olleet tyytyväisiä. Kaikki kilpirauhaslääkitykset, myös T3-hormonia sisältävät ovat mm. USA:n lääketurvallisuusviranomaisen korkeimmassa turvaluokassa, jonne vain harvat lääkkeet yltävät, onhan kyse elimistön omista hormoneista, ei mistään myrkyistä.

Ihmiset eivät saa reseptejään uusittua ja ovat joko lopettaneet lääkityksensä kokonaan, koska voivat paremmin ilman lääkitystä kuin väärällä lääkityksellä tai he ovat palanneet takaisin toimimattomalle lääkitykselle, joka on useinmiten Thyroxin tai niillä, jotka tarvitsevat T3-monoterapiaa eli hoitoa yksinomaan aktiivisella T3-hormonilla jonkinlainen yhdistelyhoito, jossa T3:n osuus on heille liian pieni. Nämä ihmiset voivat huonosti ja heillä on kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet.

Koska he kokevat että heitä on kohdeltu törkeän väärin ja piittaamattomasti, heidän hyvinvointiaan nakertaa myös pelko ja syvä pettymys. Tiedän, että jotkut ovat suunnitelleet jopa itsemurhaa. Toiset haluaisivat muuttaa Suomesta pois. Monet ovat vihaisia, toiset täysin murtuneita ja epätoivoisia. Moni on menettänyt työkykynsä. Olen näiden ihmisten kanssa vertaistuessa tekemisissä jatkuvasti, joten tiedän mitä heillä menee.

Ne, jotka ovat jo käyttäneet Thyroxinia ja joilla se ei toimi kunnolla ja he haluaisivat kokeilla toisiakin lääkitystyyppejä, eivät löydä lääkäriä, joka heitä suostuisi auttamaan. Monet taas kärsivät myös lääkärien silkasta osaamattomuudesta, koska lääkärit pitävät heitä liian pienillä annoksilla Thyroxinia luullen että kun THS pysyy viitealueella, se on tärkein merkki siitä että lääkitys on kunnossa. Todellisuudessa näin ei monien kohdalla ole eivätkä lääkärit kysele riittävästi oireista tai yleensä myöskään koskaan siitä kärsiikö potilas mm. palelusta ja alhaisesta ruumiinlämmöstä. Lääkäreiden mielestä on täysin normaalia että ihmisillä on alle 36.6:n ruumiinlämpö.

Pelon ilmapiiri lääkärikunnassa, tiedon puute, asenneongelmat,  vahingollinen hierargisuus, huono kohtelu

Miksi nämä ihmiset eivät saa reseptejään uusittua? Siksi että lääkärikunnassa vallitsee pelon ilmapiiri. Ne lääkärit, jotka ovat vielä kuivilla kollegojen selkäänpuukotuksesta ja Valviran toimista, eivät uskalla määrätä heille heidän kipeästi tarvitsemia lääkityksiään.

Osa lääkäreistä uskoo mitä hierargiassa korkeammalla olevat sanovat ja pitävät muita kuin Thyroxinia vaarallisina ja tarpeettomina kilpirauhaslääkityksinä. Jos kirjoittamattomista säännöistä poikkeaa, vaikka olisi tarve hoitaa joitain potilaita yleisestä nykyisesta tavasta poiketen ja uskaltaa ajatella ja toimia toisin, voi joutua vaikeuksiin työpaikalla, menettää työpaikkansa tai saada puukon selkään ja Valviran niskaansa. Moni lääkäri varmasti kokee, ettei voi hoitaa kilpirauhaspotilaita oman ammattietiikkansa mukaisesti. Ajattele, että tiedät mikä voisi auttaa potilasta, mutta et uskalla tai voi tehdä mitään hänen hyväkseen.

Monet kilpirauhaspotilaat ovat varsin kohteliaita ja kilttejä ja heitä on helppo myös leimata laiskoiksi, vähän tyhmiksi ja mielenterveystapauksiksi. Osa lääkäreistä on kyllä asiallisia ja kunnioittavia kieltäytyessään hoitamasta potilaita muilla kuin Thyroxinilla, mutta osa on myös ylimielisiä ja asiattomia.

Monet poistuvat itkien tai raivon partaalla lääkärin vastaanotolta. Monille on kehittynyt suuri vastenmielisyys joutua lääkärin vastaanotolle, myös muissa kuin kilpirauhasasioissa. Monien lääkityksiä on muuteltu lääkärien mielen mukaan ja potilaan edun vastaisesti. Yleensä lääkityksiä vähennetään, jopa lopetetaan ja T3-lääkityksiä lopetetaan tai T3:n osuutta karsitaan ja tästä seuraa vajaatoimintaoireisia potilaita, jotka voivat surkeasti.

Mitä itse ajattelisit vaikkapa siitä että sinulla olisi verenpainetauti tai diabetes, johon sinulle haluttaisiin määrätä vain yhtä lääkettä, vaikka se ei sovi sinulle ja tiedät että on olemassa muitakin, jotka saattaisivat sopia tai joiden jo tiedät sopivan, mutta niitä ei sinulle suostuta määräämään tai kokeilemaan?

Painostus ja T3-lääkityksen syyttäminen muissa vaivoissa

Yksi syy miksi monet kilpirauhaspotilaat joko välttelevät lääkäriin menoa muissa asioissa kuin kilpirauhasasioidensa hoidossa tai salaavat T3-hormonilääkityksensä on se, että heitä painostetaan mm. terveydenhoidossa. Heiltä tivataan, kuka heille on T3-lääkitykset määrännyt. Potilas ei halua kertoa, koska hän ei halua että joku toinen lääkäri tekee valituksen hänen lääkäristään tai alkaa asiaa vähemmän osaavana sotkea hänen hoitoaan. Vaiva, jonka vuoksi he ovat vastaanotolla saattaa jäädä taka-alalle hoitohenkilökunnan keskittyessä potilaan kilpirauhaslääkityksiin, joka on hoidossa toisaalla ja jonka takia potilas ei vastaanotolle tullut. Näin on tapahtunut varsinkin yliopistosairaaloissa, vaikka potilas olisi ollut jollain ihan toisella osastolla hoidossa.

Tapahtuu myös sitä, että potilaiden vaivoja pistetään T3-lääkityksen piikkiin ja oikea syy jää tutkimatta ja diagnosoimatta. Itsellänikin meinasi käydä näin. Tunsin olossani että nyt on jokin pahasti pielessä ja menin lääkäriin korkean verenpaineen, nesteen kertymisen, päänsäryn, korkean sykkeen, huonon olon ja valtavan uupumisen ja hengästyneisyyden kanssa. Selitin, että epäilen että sisäelimissä on jotakin pielessä ja voitaisiinko tutkia munuaiset, koska olin sairastanut hiljattain munuaistulehduksen. Lääkäri määräsi joitain kokeita, mutta epäili että koko homma johtuu T3-lääkityksestäni.

Selitin, että lääkitykseni on hyvässä hoidossa ja annostuskin on jo pitkään ollut sama. Sanoin, että jos asia halutaan varmistaa, minun lääkityksessäni tulee mitata T3v, sillä TSH ja T4v eivät kerro onko kyseessä liian suuri annostelu ja liikatoimintaoireet. Lääkäri ei suostunut tätä koetta ottamaan, eikä hän myöskään suostunut ottamaan kaikkia tarvittavia munuaisiin liittyviä kokeita, joita hänelle kohteliaasti ehdotin.

Teetätin siis omakustanteisesti Synlabissa T3v:n, albumiinin ja virtsan kemiallisen seulonnan. Lääkäri oli mittauttanut glumerulusten suodatusnopeuden. Pelkästään sen perusteella ei olisi voinut päätellä mistä voi olla kyse ja kun menin kuvainnollisesti hieromaan labratuloksilla tämän lääkärin naamaa, hän suostui kirjoittamaan lähetteen nefrologille eli munuaislääkärille. Albumiini oli alhainen, virtsasta löytyi sekä verta, että proteiinia ja T3v oli viiterajoissa. Säilytin vaivoin asiallisuuteni vastaanotolla, sillä olin vihainen ja uupunut ja tietenkin myös huolissani terveydestäni.

Munuaislääkäri totesi minulla munuaiskerästaudin, johon olen nyt saanut lääkitystä ja säännöllisen seurannan nefrologian poliklinikalla. Missähän olisin, jos en olisi osannut pitää puoliani? Tarinani ei ole ainutlaatuinen. Vastaavaa tapahtuu jatkuvasti kilpirauhaspotilaiden parissa.

Pikkuisen kyllä piikittelin tuota yleislääkäriä, joka ei kuunnellut minua eikä määrännyt niitä kokeita joita oikeasti tarvittiin siitä että jos seuraavan kerran tulen vaikka murtuneen pikkuvarpaan takia niin jospa hän ei ajattelisi että sekin johtuu kilpirauhaslääkityksestäni.

Mistä jotkut ovat saaneet apua vaikeaan tilanteeseen?

Monet tilaavat lääkkkeensä täysin laillisesti jostain Euroopan Talousalueen maassa sijaitsevasta apteekista tai hakevat lääkkeensä sieltä itse. Kerralla saa tuoda Suomeen vuoden käyttöä vastaavan määrän ja kerralla saa tilata postitse 3kk:n käyttöä vastaavan määrän. On toki huomioitava, että resepti saattaa olla voimassa lyhyemmän ajan kuin Suomessa. Esimerkiksi Saksassa tämä aika on vain 3kk.

Nykyään siis T3-lääkitysten tilastoissa ei näy iso joukko T3-lääkityksiä käyttäviä, koska he hankkivat lääkityksensä Suomen ulkopuolelta. Lisäksi vaikka jotkut yhä saavat uusittua reseptejään Suomessa, moni kilpailuttaa hinnat ja välttää T3-hormonia sisältävien lääkkeiden vaatiman ja maksullisen byrokratian tilaamalla lääkkeensä ulkomailta.

Suomessa eläinperäisten kilpirauhashormonivalmisteiden tai synteettisen T3:n saamiseksi tulee täyttää erityislupahakemus Fimeaan. Lupa on apteekkikohtainen ja maksaa monta kymppiä per resepti. Näillä lääkkeillä ei ole virallista myyntilupaa Suomessa. Syyt ovat liian pienissä markkinoissa ja lääkevalmistajille myyntiluvat ovat kalliita.

Resepti on tosiaan oltava, jotta lääkettä saa tilata laillisesti Suomeen. ETA-alueen ulkopuolelta ei saa tilata lääkkeitä lainkaan ja sieltä saa tuoda niitä maahan vain 3kk:n käyttöä vastaavaan määrän. Aina kun lääkkeitä tuo tai vie mukanaan, tulee olla näyttää tarvittaessa resepti maan rajalla.

Mistä sitten lääkäri? Suomalaiset kilpirauhaspotilaat ovat jo usean vuoden ajan joutuneet etsimään lääkärikontakteja ulkomailta. Potilastoverit vertaistuessa ja potilasjärjestöt ovat auttaneet heitä tässä. Vähävaraiset ja kielitaidottomat ovat tosin todella lohduttomassa asemassa.

Jotkut lääkärit ottavat vastaan myös videoteitse, joskin tutkimukset, kuten kilpirauhasen kuvantaminen, käsin tunnustelu, muut käsin tehtävät tutkimukset ja laboratoriotutkimukset pitää tuolloin järjestää Suomessa. Laboratoriotutkimuksiin ei onneksi nykyään ole pakko hankkia lääkärin lähetettä, vaan Synlabista voi varata ajan ja pyytää tutkimukset myös ilman lähetettä.

Itselläni on lääkäri Espanjassa ja tilaan omat lääkkeeni Saksan kansainvälisestä apteekista. Ystäväni käyttää Thyroxin-lääkitystä. Hän saa oman lääkityksensä uusittua omasta terveyskeskuksesta, samaisesta joka on hyvin lähellä minunkin kotia. Minäkin haluaisin voida saada lääkitykseni järjestettyä omasta terveyskeskuksesta ja haettua sen lähiapteekista kohtuuhintaan. Kaikki kilpirauhaspotilaat eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisessa asemassa. Käyttäisin Thyroxinia jos pystyisin, mutta voin sen kanssa erittäin huonosti.

Pärjätäkseen lääkärinhoitoa vaativissa asioissa Suomessa, potilaat on joutuneet olemaan hyvin tiukkoja. Jotta heidän hoitoonsa ja lääkityksiinsä ei puututa eikä niiden tasapainoa pilata, ovat ihmiset tiukasti kieltäytyneet keskustelemasta lääkäreidensä kanssa aiheesta:

"Minun kilpirauhaslääkitysasiani ovat hoidossa muualla eikä tässä sairaanhoitopiirissä saa ottaa minusta mitään kilpirauhaskokeita enkä halua keskustella täällä hoidostani kenenkään kanssa eikä asiassa saa myös konsultoida ketään lääkäriä ilman lupaani ellei ole kyse vakavasta tilanteesta silloin kun en itse kykene antamaan suostumustani asiassa. "

Tällaisen tai vastaavan tekstin voi antaa hoitavalle lääkärille tai kirjoittaa kanta-järjestelmään hoitotahdokseen, jos haluat että kilpirauhashoitosi tosiaan hoidetaan vain ja ainoastaan jonkun tietyn lääkärin toimesta.

Hätätilanteita varten Kanta-järjestelmässä on hyvä olla kirjattuna ylös ajantasainen lääkitys, annostelu lääkkeiden ottoajankohtineen esim. hoitotahdossa ja mahdollisesti myös tietoa siitä miten juuri omassa lääkitystyypissä laboratoriokokeita tulee tulkita ja kenen toivoo tai ei toivo ottavan kantaa hoitoon jos lääkäri on mahdollista valita.

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Miksi "Kaikkea kohtuudella" on niin huono neuvo painonhallinnassa


"Kaikkea kohtuudella"


Ajatus siitä että saa syödä kaikkea kun syö kohtuudella niin pysyy mitoissa ja terveenä voi luoda mielikuvan tasapainoisesta ja jollain tavalla hyveellisestä ihmisestä, joka hillitsee täydellisesti ruokahimojaan. Se luo myös mielikuvaa lempeästä sallivuudesta ja siitä että painonhallintahan on oikeasti tosi yksinkertaista ja helppoa ja kyllähän toki siinä kaikki onnistuvat kun vain haluavat. Samalla tuo ajatus myös raivostuttaa ihmisiä, jotka ovat lihavia ja jotka ovat kenties jo koittaneet monenlaista konstia ja taistelleet ylipainoa vastaan X määrän vuosia elämästään.

Palopuheen vuoro

Anna kun kerron asiasta oman totuuteni: Painonhallinta ei ole läheskään aina ja kaikille helppoa. Kaikki eivät myöskään ole lihavia samoista syistä eikä näin ollen myöskään kaikilla toimi samat konstit. 



A) Joillain on enemmän kyse biologiasta ja siitä että he tarvitsevat lisää tietoa, joka on niin käytönnöllistä ja heidän tilanteeseensa yksilöllisesti sopivaa, että he pystyvät hyödyntämään sitä elämässään. Joku saattaa myös tarvita lisää taitoja valmistaa itse terveellistä ruokaa. 
  
B) Toisilla kyse voi olla hyvin monimutkaisestakin vyyhdestä terveyden suhteen. Itse lukeudun tähän joukkoon. Sairauteni mm. turvottaa ja siinä noudatetaan painonhallinnallisesti haasteellista ruokavaliota, sillä ruokavalioni on vähäproteiininen, vähäsuolainen ja lisäksi on vielä kaiken päälle nesterajoitus! Toisen sairauden vuoksi on kuitenkin saatava tarpeeksi energiaa. Tämä maa on myös täynnä kilpirauhasairaita, joilla ei lääkityksen annostelu ole kunnossa tai lääkitys on kokonaan vääränlainen ja siksi he ovat hyvin väsyneitä ja painonhallinta on heille todella vaikeaa.

C) Kolmansilla isoin tekijä voi olla henkinen puoli, eli tunnesyöminen. Lukeudun tähänkin joukkoon, sillä viimeaikaiset vaikeat omat terveysongelmat munuaissairauden ja sen lääkitysten kanssa ovat saaneet välillä mielen matalaksi. Silloin tekee mieli suklaata ja opiskelen kovasti vaihtoehtoisia tapoja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja menetyksiin elämässäni. Se vain on usein niin, että vaikka olisi opiskellut asiaa työtänsä varten, on oppimaansa joskus varsinkin tunnetasolla hyvin vaikea osata soveltaa itseensä. Monien ylipaino johtuu pohjimmiltaan täyttymättömistä emotionaalisista tarpeista. 

Asioita, jotka vaikuttavat siihen että ihmisillä on terveyttä haittaavasti liikaa painoa on todella monenlaisia. Liikapaino näkyy ulospäin ja siksi lihavat ovat helppo kohde tuntea vähän ylemmyyttä: "Minäkin olen onnistunut pudottamaan painoa, kyllä tuonkin pitäisi onnistua tai sitten hän on vain vähän laiskempi ja tyhmempi kuin minä ja varmasti hänellä on keksittynä miljoona selitystä sille miksi hän on noin pulska." "Miten tuo on päästänyt itsensä tuohon kuntoon?" "Tuo ramppaa varmaan tuon liikapainonsa takia jatkuvasti terveyskeskuksessa käyttämässä niitä verorahoja, jotka mä palkastani maksan"

Omat kypsymättömät ja armottomat ajatukset lihavista on semmoinen tauti, joka ei välttämättä näy ulospäin kuten lihavuus tai vaikkapa ihottuma jonkun kasvoissa tai se, että joltain puuttuu raaja. Jotkut möläyttävät nuo ajatuksensa julkisesti tai jos eivät uskalla julkisesti niin sitten anonyymisti netin keskustelupalstoilla. Moni pitää ajatuksensa visusti omana tietonaan. Et voi todellisuudessa ihmistä tarkemmin tuntematta tietää millaista hänen saappaissaan on kulkea. Vaikka ajattelisit tuntevasi jonkun kohtuullisen hyvin, on myös aina muistettava, että osa siitä kuvitelmasta on nimenomaan omaa tulkintaamme. Ihminen ei välttämättä kerro meille kaikkea, vaan aivomme paikkaavat automaattisesti tyhjiä kohtia. Käsityksemme voi ollakin vääristynyt. Emme tiedä. Emme ihan oikeasti todellisuudessa tiedä kaikkia niitä asioita, miksi juuri joku yksilö on suurikokoinen.

(Palopuhe ohi, kiitos kun luit!)

"Kaikkea kohtuudella"-ajatusta viljelevät mielestäni usein ne, joilla itsellään ei ole painonhallinnallisia ongelmia, joilla tuo ajatus toimii hienosti, joilla ei ole asiasta koulutusta tai heidän koulutuksensa on suppeampaa kuin he ymmärtävät ja myöskin usein ne, jotka ovat itsekin yhä lihavia. En sano, ettei saisi olla lihava (en ole itsekään mikään pieni), mutta niitä varten jotka oikeasti terveyssyistä haluavat pudottaa painoa ja pitää painon kurissa, olisi tietenkin hienoa olla olemassa sellaista tietoa, jotka heitä aivan oikeasti käytännön elämässä auttaa.

Mitä vikaa siis on "Kaikkea kohtuudella"-ohjeessa suhteessa painonhallintaan?

Ainakin kolme asiaa:
1. Ihminen pettää herkästi itseään. Jos ajattelee olevansa kohtuusyöjä, ei välttämättä ole sitä ja mikä jollekin toiselle kohtuullista, ei ole sitä välttämättä juuri itselle. Käsitettä on helppo muuttaa arjessa aina sen mukaan mitä tekee mieli ja millaisia houkutuksia tulee eteen. "Syön kaikkea kohtuudella, mutta oikeasti joka päivä tälläkin viikolla on tullut vedettyä jotain ei niin terveellistä kuten pullaa, suklaata, kakkua, pitsaa, ranskalaisia perunoita.."

2. Kohtuusyöminen" on epämääräinen termi. Siihen vaikuttaa ihmisen tietotaso ravitsemuksesta ja heidän oma kokemusmaailmansa. Toisen kohtuullinen voi hyvinkin olla jonkun toisen kohtuuton ja toisin päin.

3. Se minkä ihmiset pääsääntöisesti mieltävät kohtuusyömiseksi on lihavalle tai lihavuuteen taipuvaiselle usein liikaa sokeria ja tärkkelystä sisältävää.

Juuri tämä kolmas kohta ansaitseekin lisähuomiotamme, sillä tätä tietoa voi käyttää käytännön arjessa painonhallintansa hyväksi!

Painonhallinta on pääosin käytännön tasolla (jos jätetään tunnesyöminen huomioimatta, samoin tietyt lääketieteelliset syyt liikapainolle) nälän ja kylläisyyden hallintaa. Liika sokeri ja tärkkelys ruokavaliossa aiheuttavat usein sitä että jatkuvasti tekee mieli syödä liikaa, napostella ja tulee usein helposti myös liian nopeasti uusi nälkä. Tämä johtuu sokeria ja tärkkelystä sisältävän ruokavalion verensokerivaikutuksesta.

Aktiivisesti liikkuvat ja raskasta fyysistä työtä tekevät sietävät usein lihomatta paremmin tärkkelysruokia, mutta kohtuullisesti liikkuvilla ja lihavuuteen taipuvaisilla nimenomaan tärkkelyksen laatu ja määrä ja sokereiden määrä ruokavaliossa ovat usein painonhallinnan kannalta ensiarvoisen tärkeätä. En käy tässä nyt sen tarkemmin läpi mistä tämä johtuu, mutta se on tosiasia, että monet eivät tunne halua syödä isoja määriä ja usein kun he ovat vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (vain vähän tärkkelystä ja sokereita) ja kun he pitävät kuitujen, vihannesten, rasvan ja proteiinin määrän riittävällä tasolla, syövät säännöllisesti, mutta eivät napostele turhia ja huolehtivat myös riittävästä veden saannista.

Terve ja turvallinen painonhallinta ei välttämättä vaadi mitään älyttömiä kieltäymyksiä tai kikkailuja eikä suurimman osan ihmisistä tarvitsisi edes laihduttaa ketogeenisella ruokavaliolla (siinä on myös omat riskinsä eikä ketogeeninen ruokavalio sovi kaikille), jossa hiilihydraatit (tärkkelys, sokerit) on laskettu hyvin hyvin alas. Monilla riittää syöminen tavalla, joka on ravintotiheää, jossa ei ole liikaa sokeria ja tärkkelystä ja jossa yksittäinen ateria pitää kylläisenä riittävän pitkään.

Jos olet tähän mennessä tarjonnut painonhallintaan neuvoksi "kaikkea kohtuudella"- niin ehkä voisit vaihtaa sen neuvoon "Painonhallinnassa on tärkeä hakea kullekin yksilölliset ja toimivat ratkaisut".

Osittain myös kaikkea kohtuudella voi pitää paikkansa siinä että monille sopii malli, jossa ei esimerkiksi tarvitse kieltäytyä jostain ihanasta kakusta vaikkapa ystävän häissä, mutta pääosin arjessaan noudattaa suhteellisen vähähiilihydraattista, tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota ja ruokailurytmiä.

Vaikka varmasti moni voisi halutessaan ryhtyä elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksiin aivan heti, on myös hyvä tunnistaa tilanteet, jossa painonhallintaa oleellisempi on jokin muu asia elämässä tai terveydessä tai on jopa hyvin viisasta keskittyä ensisijaisesti ensin johonkin muuhun. Toisinaan on paras odottaa sellaista ajanjaksoa ja tilannetta elämässä, joka on nykyistä tilannetta otollisempi painonhallinnallisille toimille.

torstai 3. lokakuuta 2019

NLP-valmennuksesta apua ruokavaliomuutokseen

Blogistilta:
Tämänkertainen blogipostaus on vierailevan kirjoittajan, valmentaja Niina Finne-Hyttisen. Pyysin häntä kertomaan NLP:n eli neurokielellisen prosessoinnin (Neuro Linquistic Programming) mahdollisuuksista ruokavaliomuutoksissa. Niina on tästä todella passeli henkilö kertomaan, sillä hän on opiskellut NLP:tä jo useamman vuoden ja lisäksi hänellä on tätä kirjoittaessa vain kaksi kurssia ravintoterapeutin opinnoista Terveysopisto Saluksessa käymättä. Hän on viittä vaille valmis ravintoneuvoja. Tutustuin Niinaan opiskellessani Saluksessa ja minun oli ilo työskennellä hänen kanssaan kolme vuotta yhdessä Suomen Ravintoterapiayhdistys ry:n hallituksessa. Pidän kovasti Niinan lempeydestä, ystävällisyydestä ja taidosta kuunnella ja antaa toiselle ihmiselle tilaa hengittää vapaasti. 
NLP on NLP-yhdistyksen sivujen mukaan "malli siitä miten aivomme toimivat: miten opimme, ajattelemme, kommunikoimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme sekä miten saadaan aikaan haluttuja muutoksia". Voit lukea sivuilta aiheesta lisääkin. NLP:n keinoja ja periaatteita voidaan käyttää elämässä hyvin laajasti. Ne voivat auttaa kehittämään itseä, ymmärtämään sekä itseä, että toisia paremmin ja niiden avulla myös omat kommunikaatiotaidot kehittyvät.

Annetaan Niinan kertoa lisää tämänkertaisesta aiheestamme!
Syömishaasteiden yksilöllinen tausta
Lähden valmennuksessani siitä ajatuksesta, että kun itsetuntemus ja itsetunto ovat kohdallaan tai edelleenkin lisääntyvät, voidaan saada paljon aikaan lähes kuin itsestään.
Ruokavalioasiat saattavat liittyä kipeisiin tunteisiin, koska syöminen voi olla arkisuudessaankiin kovin arka asia. Syöminen on myös usein sosiaalinen tilanne siitäkin huolimatta mitä ja miten syödään. Monikin asia voi tehdä tarpeellisesta ruokavaliomuutoksesta haasteellisen. Onko sinulle tuttua esimerkiksi jokin näistä:

-Liität negatiivisia tunteita syömiseen ja tämä tekee terveellisistä valinnoista hankalaa-Kotona et vain jaksa kiinnittää huomiota omiin syömisiisi kun on muitakin siinä omine syömistapoineen -tottumuksineen ja tarpeineen-Ravintolassa et meinaa kehdata pyytää erillistä huomiota osaksesi ja pyytää lautasellesi sitä mikä juuri sinulle parhaiten sopii-Stressi haittaa keskittymistäsi parempaan syömiseen-Joko suoritat syömistä tai sallit itsellesi melkein mitä vain (taipumus äärimmäisyyksiin)

Itselleen ei tarvitsisi olla liian ankara ja silti voi syödä hyvää terveellistä ruokaa. Ravintoneuvonnassa ja ravintoterapiassa voidaan myös ihan ensimmäisenä keskittyä siihen mitä hyvää ruokavalioon lisätään ja sitten vasta lähdetään poistamaan ”pahiksia”.
NLP:n kysymykset, menetelmiä ja perusperiaatteita

Valmennuksen alussa esitän sinulle kysymyksiä. Kysyn mm. elämästäsi ja siitä miksi olet tullut valmennukseen tänään ja tässä hetkessä. Haluan tietää nykytilanteesi, sillä juuri siinä me elämme ja olemme läsnä. Valmennuksessa ensimmäinen kerta kuluukin aika pitkälti minun haastatellessa sinua ja jo tässä haastattelussa tapahtuu paljon. Kun puhut itsestäsi, itsetuntemuksesi lisääntyy. Kysyn erityisesti NLP:lle tyypillisiä kysymyksiä kuten ”kuinka mahdollistetaan tämä tavoite?” En kysy niinkään miksi-kysymyksiä. NLP:ssä tiedetään myös, että meissä on jo sisäänrakennettuna kaikki vastaukset itsessämme, joten ei tarvitse kuin tuoda ne esiin.

NLP:n avulla voidaan lähteä työstämään asiaa esimerkiksi varhaisista hyvistä ruokakokemuksista ja tuomaan niitä tunteita nykyhetkeen. Voidaan tarttua myös muihin positiivisiin tunteisiin ja tuoda niitä haastaviin ruokatilanteisiin. Ankkuroimalla, joka on yksi NLP-tekniikoista, positiivinen tunne viedään johonkin kehon osaan ja palauttamalla se sieltä käyttöön tarvittaessa, voidaan saada aikaan tuloksia nopeastikin.

NLP:ssä voidaan myös ratkoa ihmisen sisäisiä ristiriitoja. Vaakakupissa voi olla toisaalta terveellisten elämäntapojen haluaminen ja toisessa kupissa vaikkapa riittämättömyys itselle. Näitä voidaan tarkastella esimerkiksi elävöittämällä nämä mielikuvat värein, kuvin, muodoin, tuoksuin tai liikkeen avulla. Voidaan ajatella, että toisesta kupista ammentaminen toiseen voi tuoda uutta näkökulmaa. Mielikuvissa voidaan valita kokeiltavaksi vain niitä asioita, jotka tuntuvat hyviltä. Entä jos riittämättömyys väheneekin, kun elämäntapoja muuttaa? Voisiko toinen vaakakuppi missä elämän hyviä asioita, (tai mielikuvissa vaikka pallo) ollakin toista vaakakuppia eli riittämättömyyttä isompi? Jos tapahtuukin mielessä niin, että positiivisuuden pallo kasvaa ja riittämättömyyden tunne vähenee? NLP:ssä siis ohjataan kohti erilaisia vaihtoehtoja, lempeästi ja kuitenkin johdattelematta mihinkään määrättyyn lopputulokseen. Mielikuvilla on suuri voima, ja tämä tekee NLP-harjoituksista juuri Sinun harjoituksiasi!

Minä en ole terapeutti. Olen kanssakulkijasi ja oivalluttajasi. Reagoin juuri sinun juttuihisi, sinun tunteisiisi, mutta Sinä itse teet työn. Sinä kasvat ja oivallat uutta ja saat olla Sinä, silloinkin kun koet ettet ole saanut sitä aidosti aikaisemin ja vapaasti olla.
NLP:n perusoletukset tulevat valmennuksen aikana tutuksi ja ovat aina läsnä valmennuksen taustalla. Tärkeämpiä perusoletuksia on mm. seuraavat:
-Vuorovaikutuksessa on tiedostettu ja tiedostamaton puoli.
-Viestin merkitys on sen herättämä reaktio.
-Jos se mitä teet ei toimi, tee jotain muuta (pätee niin ohjattavaan kuin ohjaajaankin)
-Kaiken käyttäytymisen takana on positiivinen tarkoitus
-Ihmisellä on jo kaikki ne resurssit, joita he tarvitsevat itselleen tärkeiden muutosten tekemiseen


Tervetuloa valmennukseen!
Vastaanotto:
Niina Finne-Hyttinen
NLP-yksilövalmennukset
Hieronta Elegia, Donnerinkatu 5, 05800 Hyvinkää /torstai 15-20 ja perjantai 9-15
www.hierontaelegia.fi

torstai 26. syyskuuta 2019

Funktionaalisen lääketieteen testit, fiksua vai tyhmää?

Mitä on funktionaalinen lääketiede?

Funktionaalisen lääketieteen eli toiminnallisen lääketieteen mukaisesti toimivat lääkärit ja ravitsemusammattilaiset keskittyvät työssään siihen, että pyritään selvittämään erilaisten hyvinvointi- ja terveysipulmien juurisyyt sen sijaan että vain pilkotaan ihminen osiin, diagnosoidaan sairauksia ja annetaan sitten oireenmukaista hoitoa.

Integratiivinen lääketiede on terminä vieläkin laajempaa ja siinä integroidaan ihmisen hoitoon eri hoitokulttuureja ja menetelmiä ja otetaan laajemmin huomioon myös ihmiseen luonnollisesti ja kiinteästi kuuluvat henkiset ja hengelliset tarpeet.

Funktionaalisessa lääketieteessä on tärkeää tieteellisen tutkimusnäytön lisäksi myös kokemusperäinen tieto ja perustieto mm. fysiologiasta, ravitsemusfysiologiasta, solubiologiasta ja biokemiasta.

Fokus

Koska kyse on hyvin kokonaisvaltaisesta tavasta ymmärtää ihmistä, se tarkoittaa sitä, että sekä ammattilaisen, että asiakkaan tulee olla kartalla siitä mikä on homman nimi. Sekä ammattilaisen, että asiakkaan fokus saattaa kadota. Saatetaan keskittyä liiaksi erilaisiin yrtteihin, ruokavalioideologiaan tai testeihin. Se on ennemminkin nk. vihreää farmasiaa, ei funktionaalista lääketiedettä. Jos kokonaisuus himmenee ja huomio on liiaksi yksityiskohdissa, saattaa kadota se punainen lanka, jonka usein voisi ajatella olevan mm. seuraavanlaisiin kysymyksiin vastaaminen käytännön teoilla:

-Mitkä henkiset, sosiaaliset ja fyysiset tekijät ihmisen elämän aikana ja missä vaiheessa ovat vaikuttaneet hänen hyvinvointiinsa niin että hän on nykyisessä tilanteessaan?
-Mitkä tekijät henkisesti, sosiaalisesti tai fyysisesti tuovat ihmisen elämään jotakin, joka häiritsee hänen hyvinvointiaan tälläkin hetkellä?
-Mitkä olisivat nyt ensisijaiset ja keskeiset asiat tehdä, jotta ihmisen hyvinvointia voitaisiin lähteä tukemaan, hänen terveyttään kohentamaan ja hänen tasapainoaan palauttamaan?
-Mitä lisätietoja tarvitsee kartuttaa mm. lisäkysymyksin, ruokavalio- ja ravintolisäkokeiluin tai laboratoriotestein, jotta päästään eteenpäin?

Huomasitko, lisädatan kerääminen on vain osa jutun juonta?

Testien fiksu ja tyhmä käyttö

Käytän työssäni funktionaalisen lääketieteen, jota voitaisiin kutsua myös kokonaisvaltaiseksi ja moderniksi lääketieteeksi testejä. Näitä testejä ovat mm. suoliston toimintaan, hormonitoimintaan, ravintotekijöihin ja nutrigenomiikkaan liittyvät testit. Testeistä on usein erinomaista apua ja ne tarjoavat usein täsmällisempää ja yksityiskohtaisempaa tietoa, jonka avulla ravintoterapiaa voidaan kohdentaa tarkemmin. Testit saattavat nopeuttaa eteenpäin pääsemistä kohti asetettuja tavoitteita, varsinkin kun samanaikaisesti kiinnitetään huomiota myös muuhun ja kun testit on valittu fiksusti. Testit saattavat olla myös ansa, väärä työkalu väärässä paikassa väärään kohteeseen. Miten niin?

Siksi että paras testi on usein testata ensin ilmiselviä asioita ja testata käytännössä ravintoterapian toimivuutta. Välttämättä paras ensisijainen testi ei lainkaan ole laboratoriotesti vaan se, että testataan mitä tapahtuu kun pistetään ensin perusasioita kuntoon. On todennäköistä että väsymys ei kaikkoa koskaan ellei luovuta liian vähästä syömisestä, ellei syödä niin että ruoasta saa kunnolla energiaa ja tasapainoisesti eri ravintoaineita, ellei huolehdita että ruoka sulaa tai jos ei nukuta tarpeeksi. Jos nämä asiat tai muut aivan perusasiat ovat retuperällä, voidaan tehdä vaikka kymmenen laboratoriotutkimusta, mutta olo ei sillä testaamisella kohene, vaikka labratulosten perusteella kuinka käytettäisiin eri yrttejä ja ravintolisiä. Myös lääkehoidon kuten hormonikorvaushoidon teho jää usein heikoksi jos perustasiat eivät ole kunnossa.

Jos perusasioiden toteuttamisessa on hankaluutta, sekin on hyvä ottaa tärkeänä merkkinä ja signaalina. Mistä hankaluudet kertovat ja mitä taustalla piilee mentaalitasolla? Joskus voi  jopa olla ensisijaisempaa miettiä henkisiä teemoja kuin fyysisiä. Asiat siis yksilöllisellä tavalla ja yksilöllisessä järjestyksessä!

Oirepistekartoitus, ruokapäiväkirja tai ruokavalion arviointilomake ja perustietokaavake ovat ravintoterapian tärkeimpiä perustyökaluja. Jo ne kertovat ammattilaiselle paljon siitä missä mennään ja rauhassa tapahtuva alkukartoitus ja seurantakäynnit kuuluvat niiden lisäksi asiaan. Asiakkaan rooli on se ratkaiseva. On sanonta, että "vain otettu lääke auttaa." Ravintoterapiassa se otettu lääke ovat noudatetut neuvot.

Ammattietiikka

Vaikka asiakkaan hankkimista testeistä saisi ammattilainen myyntiprovisiota tai vaikka ammattilainen myisi tai suosittelisi ravintolisiä ja rohdoksia niin että niistä saisi rahallista etua, on minusta aivan ensiarvoista ja välttämätöntä työssäni mennä ihminen ja tieto edellä, ei koskaan tuote, testi, ideologia tai raha edellä. Raha ja oma kiinnostus testeihin ja niiden tulkintaan ei saa mennä asiakkaan edun edellä. Ajattelen näin, vaikka käytän vuosittain satoja euroja testien tulkintakoulutuksiin.

Mielestäni hyvään ammattitaitoon kuuluu myös rehellinen viestintä asiakkaalle silloin kun asiakas haluaa lisää testejä tai tuotteita, vaikka mielestäni oleellisempaa olisi selkeästi keskittyä vaikkkapa riittävään lepoon, uneen, stressinhallintaan, ruokavalioon, ruoansulatukseen ja perusravintolisäohjelman rakentamiseen ja noudattamiseen.

Sanon kuitenkin ehdottomasti "kyllä" laboratoriotesteille silloin kun niitä teetetään osana kokonaisvaltaista hoitoa, silloin kun testi on valittu oikein ja kun testin tuloksesta voi olla selkeää käytännön hyötyä.

keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Elämäntapamuutos, tunteet, ajattelu ja toiminta

Kuva Nina Saine, vapaasti lainattavissa, mutta lähde mainittava
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi

Ravintoterapia-asiakkaillani on joskus vaikeuksia saada toteutettua ohjeitani, neuvojani ja yhdessä sovittua suunnitelmaa. Tämä sai minut kirjoittamaan niistä asioista, jotka tässä tekstissä ovat keskiössä, mutta ajatukset sopivat toki myös niihin muutoksiin, joita hyvinvointimme eteen toteutamme myös ilman ammattilaisen ohjausta.

On täysin normaalia, tavallista ja inhimillistä, että toisin tekeminen, uudet rutiinit ja tavat ja muutos ylipäätään voi olla haasteellista. Ihmiset ovat usein vähän myös ymmällään miksi ne muutokset, joiden tarkoitus on kuitenkin edistää hyvinvointiamme ja tehdä elämästämme parempaa eivät meinaa ottaa onnistuakseen. Sen eritteleminen mistä pohjimmiltaan omalla kohdalla voi olla kyse auttaa meitä kohdentamaan tunteita, ajatteluamme ja toimintaamme niin että muutos helpottuu. 



Kolme tekijää


Voidaan ajatella, että ihmisen asiat koostuvat kolmesta tekijästä: Tunteista, ajattelusta (myös tieto, tietäminen) ja toiminnasta (tekemisestä). Eri ihmisillä ja eri tilanteissa ja eri yhteyksissä painotus voi olla erilaista. Voi olla että ajattelua voi olla eniten, tai tunteita, tai tekemistä. Jotakin näistä edellä mainitusta kolmesta tekijästä voi olla myö selkeästi vähemmän kuin toisia tai sitten kahtakin kolmesta on enemmän tai vähemmän. On rikkaus että meitä on niin paljon erilaisia ihmisiä!

Näillä kolmella asialla on kaikilla yhteys toisiinsa. Tunteet vaikuttavat ajatteluumme ja tekemiseemme, ajattelumme vaikuttaa tunteisiin ja tekemiseemme ja tekemisemme vaikuttaa tunteisiin ja ajatteluun. Voit testata tätä. Valitse jokin tunne, joka sinulla on viime aikoina ollut ja kysy itseltäni: Mitä tämä tunne saa minut ajattelemaan tai tekemään. Mieti sitten mitä olet viime aikoina ajatellut ja pohdi miltä tämä ajattelu on tuntunut ja mitä se on saanut tai voisi saada sinut tekemään. Valitse sitten jokin viime aikainen tekemisesi. Millaista tunnetta tai ajattelua se sinussa herättää?

Muutoksen vaikeus
Jos meillä on terveytemme ja hyvinvointimme suhteen jokin missio, jonka haluamme toteuttaa tai päämäärä, jota kohden pyrimme, ihmiset yleensä tietävät ettei mm. ruokavalion muuttaminen ja erilaisten muiden asioiden toteuttaminen, jotka edistävät pääsyä kohti tuota tavoitetta ole aina niin helppoa. Mieli vastustaa muutosta, koska meissä asuu varsin mukavuudenhaluisia osia, jotka haluavat päästä helpommalla ja tukeutua tuttuun ja turvalliseen, on se sitten meille hyväksi tai ei. Kun sitten valveutuneet ja reippaat osat meistä ottavat tilaa, saatamme kuitenkin muutoksessa kokea epäonnistumisia tai junnaamme paikoillamme. Emme oikein ehkä saa aloitettuakaan. Muutoksen alkuvaiheessa, joskus vähän myöhemminkin voi olla niin kovin helppoa palata sinne vanhaan, josta haluaisimme oikeasti päästä eteenpäin.

esimerkiksi:

-Käsi on tuonut ääntä kohden taas jotakin syötävää tai juotavaa, jonka käyttöä vannoimme vähentävämme

-Emme lisääkään jotain jota oli tarkoitus lisätä kuten terveellisiä osia ruokavalioon, veden juontia, liikuntaa, lepoa, unta, hauskaa tekemistä tms.

-Taas olemme käyttäneet aikaamme sellaisen ihmisen seurassa, jonka kanssa tulee aina huonot fiilikset

-Jalat eivät ole kantaneet kohti kuntosalia, jumppaa, lenkkipolkua

-Kännyn ruutu on taas ollut päällä niin myöhään että unet jäivät jälleen kerran tyngiksi ja nyt väsyttää.

Tarkasteluun tunteemme, ajattelumme ja toimintamme

Poimimme nyt tarkasteltavaksi esimerkiksi tuon viimeisen: "Johtuukohan se väsyminen siitä, että mulla on ravintopuutoksia ja syön liikaa hiilareita?", kysyy se mielenosa, joka haluaisi jatkaa kännykän kanssa myöhään kukkumista. Ehkä, mutta pitäisikö skarpata ajattelua ja toimintaa jos tunteet tai niiden tukahduttaminen polkevat jalkoihinsa sekä ajattelun että toiminnan? Sitten ehkä havaitsemme että todellisuudessa vähän huijasimme itseämme.

Huijasimme ehkä itseämme siksi, että vaikka pohjimmiltamme tiedämmekin mikä voi olla suurin syy väsymyksellemme, todellinen syy on epämukava ja koemme helpommasi ja hyväksyttävämmäksi käyttää monivitamiinia ja vähentää hiilareita kuin saada aikaan se muutos, että todellinen syy ns. nostetaan pöydälle.

Tarkemmin itseämme tutkiessa saatammekin huomata, että iso osa väsymyksestä johtuu tietenkin siitä ettemme nuku tarpeeksi, koska räpläämme yötä myöten kännykkää ettei tarvitsisi kestää ikäviä tunteita, jotka johtuvat siitä että mietimme huolen ja harmituksen aiheita työ- tai yksityiselämässä. Tunnetta on siis ollut liikaa, vaikkakin olemme piilottaneet asian kännykän räpläämiseen ja tarvittaisiin enemmän ajattelua ja toimintaa. Eli kun ajattelemalla tiedämme mistä oikeasti oli kyse ja toimimalla saamme kännyn tästä lähtien kiinni yhdeksältä illalla, emme ole ehkä päivällä niin väsyneitä kun nukumme tarpeeksi kun olemme kohdanneet tunteemme ja voineen vihdoin päästä myös tekemäänkin asioille jotakin. Huomasitko? Kaikkia tekijöitä tarvittiin ratkaisemaan ongelma, mutta mietittiin myös mitä oli liikaa ja mitä liian vähän.

Se, että sanomme että tunnetta on ollut liikaa ja se on polkenut jalkoihinsa tekemistä ja ajattelua ei suinkaan tarkoita sitä ettäkö tunnetta pitäisi lähtökohtaisesti olla vähemmän tai että tunne olisi vääränlainen. On tärkeä että tunne huomataan ja ymmärretään mikä sen merkitys on ja miten se vaikuttaa ajatteluun, tekemiseemme ja hyvinvointiimme.

Samoin on tärkeää huomata jos ajattelemme niin paljon että se polkee jalkoihinsa tunteemme tai tekemisemme, tai jos ryntäämme päätä pahkaa toimintaan koheltaen emmekä pysähdy ajattelemaan kunnes huomaamme että olemme ns. maalanneet itsemme nurkkaan. Olisi pitänyt pysähtyä ajattelemaan että maalataan lattia siten että maalaaminen päättyy ovelle, jotta emme jää loukkuun huoneeseen märän maalin saartamana, tai oikeammin sanottuna oman ajattelun puutteemme saartamina.

Tekemällä saatamme polkea jalkoihimme myös tunnetta. Ehkä olemme vimmaisen keskittyneitä uraamme tai vaikkapa urheiluun ja kaikenlaiseen suorittamiseen, koska juoksemme karkuun vaikeita tunteitamme, joskus jopa kirjaimellisesti, liikaurheillen. Saatamme myös vältellä toimintaa, koska emme halua syystä tai toisesta myöskään ajatella tai tuntea.


Muutokseen tarvitaan tunteiden, ajattelun ja toiminnan tasapainottamista.

Muutokseen tarvitaan sen tiedostamista mitä em. on liikaa ja mitä liian vähän ja mitä näiden kolmen epätasapainon taakse kätkeytyy.

Eikö uusi tapa ole vielä päässyt vahvistumaan ja automatisoitumaan?

Toki kyseessä voi olla ihan vain se vaikea vaihe ennen muutokseen sopeutumista ja tottumista. Kun vain tarpeeksi paljon tulee toistoa ja kun pyrimme ajattelemaan myönteisesti samalla kuitenkin kuunnellen myös rehellisesti mitä mielessämme tapahtuu muutosprosessin aikana, ajan myötä helpottaa. Toistaminen on luonut uuden totutun tavan. Vanha kunnon pyörälläajo-vertaus sopii tähän. Kun taidon kerran oppii oikein hyvin, et joudu enää jatkuvasti miettimään mitä teet kun pyöräilet. Pyöräileminen tulee ikään kuin "selkärangasta" ja se tulee luontevaksi osaksi elämää. Pyöräillessä voit miettiä kaikenlaista ja jopa jutella kanssapyöräilijän kanssa ilman, että joudut pitämään jatkuvasti keskittymisesi vain ja ainoastaan pyörässä, ympäristössä ja kehosi ohjaamisessa, jotta pysyisit pyörällä pystyssä ja pääsisit pyörälläsi ehjänä perille ajamatta matkalla kenenkään päälle tai ulos reitiltä.

Muutokseen tarvitaan aikaa ja toistoa

Onko se mitä olet tekemässä todella se mitä haluat tai mitä tarvitaan?

Jos joku muutos, jota pyrimme toteuttamaan voidaksemme paremmin ei meinaa ottaa onnistuakseen, on myös tärkeä pohtia mm. seuraavia:

-Onko se mitä nyt olemme tekemässä juuri se mitä oikeasti haluamme tai tarvitsemme vai voisiko se sittenkin olla jotakin muuta?

-Olemmeko asettaneet epärealistisia tavoitteita ja tulisiko meidän ns. "laskea rimaa" alemmaksi?

-Tulisiko meidän pilkkoa tavoite/tekeminen pienemmiksi osiksi ja tehdä vain asia kerrallaan, eikä siis "haukata liian isoa palaa kerrallaan"?

-Tulisiko meidän toteuttaa muutos hitaammassa tahdissa kuin mitä olimme ensin suunnitelleet?

-Olisiko jokin muutos tai asia ensisijainen siihen nähden mitä olemme nyt tekemässä eli estääkö jokin merkittävämpi tai ensisijaisempi asia meitä toteuttamasta nykyistä muutosta /tavoitetta?

-Onko sinulla kirkkaana mielessä mikä on todellinen tarkoitusperäsi, unelmasi, haaveesi tai tavoitteesi, johon pyrit toiminnalla. Mitä joku lopputulos sinulle edustaa ja merkitsee ja mitä konkreettista muutoksessa onnistuminen tuo elämääsi? Mikä on silloin toisin?

Pähkinänkuoressa:

-Mieti onko sinun tilanteessasi liikaa tai liian vähän toimintaa, tunnetta tai ajattelua ja jos niin mistä se kertoo. Mitä voisit lisätä? Mitä vähentää? Mitä muuttaa?

-Muista aika ja toistaminen. Ne luovat muutosprosessissa uuden totutun tavan ja rutiinin.

-Erittele sitä mitä ja miten olet tekemässä ja muokkaa tarvittaessa prosessia, jotta se voisi toimia paremmin, helpommin ja tarkoituksenmukaisemmin.

-Pidä mielessäsi mihin ja miksi olet pyrkimässä ja mikä tulee olemaan paremmin kun onnistut.


Kuviteltu esimerkki:

Maisa oli väsynyt ja hänellä oli ruoansulatuskanavan ongelmia. Hän oli ajatellut jo päänsä puhki kaikenlaisia syitä, kuten loisia ruoansulatuskanavassa ja erilaisia mahdollisia sairauksia. Hän tiesi, että ne olivat hänen kohdalla mahdollisia, mutta tosiasia oli, että hän myös söi epäterveellisesti. Hän oli jo hankkinut tietoa siitä miten hänen olisi hyvä muuttaa ruokavaliotaan, mutta ei ollut saanut vielä aikaiseksi mitään konkreettista.

Maisa mietti luettuaan erään blogikirjoituksen elämäntapamuutoksesta, tunteista, ajattelusta ja toiminnasta, että mitä hänen tilanteessaan oli liian vähän ja mitä oli liikaa. Hänellä oli mielestään tarpeeksi jo tietoa ja hän oli ajatellutkin asioita paljon. Ajattelussa oli kuitenkin sellaista epätasapainoa että hän mietti liikaa joitain mahdollisia syitä väsymykselle ja ruoansulatusongelmille, mutta ilmiselvät syyt hän meinasi laiminlyödä. Hän arvioi sen johtuvan niistä tunteista, että hän tunsi saavansa lohtua epäterveellisestä syömisestä, lempiruoistaan, jotka olivat kuitenkin ravintoköyhiä ja toivat aivan liikaa energiaa. Tilannetta hän oli sitten aikoinaan ajatellut tasapainottaa sillä että hän jätti aterioita väliin, jotta ei lihoisi herkuistaan. Tosiasia oli kuitenkin se, että häntä väsytti ja maha oli usein sekaisin. Välillä ummetti, välillä oli ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipua.

Maisa päätti muuttaa ajatteluaan siten että hän pyrki pitämään mielessään mikä hänen terveyden kannalta on nyt olennaista. Se johti siihen että hän muutti toimintaansa siten että alkoi syömään säännöllisesti ja lisäämään ruokavalioon vähitellen lisää terveellisiä asioita. Näin vähemmän terveellisille jäi mahassa vähemmän tilaa. Tämä ajattelu ja toiminta johtivat parempiin tunteisiin ja mielialaan, koska Maisa alkoi voimaan ja jaksamaan paremmin ja hän sai myös iloa onnistumisestaan ja kaikesta siitä mitä hän nyt saattoi elämässään tehdä uudistunein voimin ja paremmalla voinnillaan Hänen ei tarvinnut enää kauppakeskuskäynnillään miettiä missä on lähin vessa ja onkohan siellä jonoa, koska vatsa ei enää mennyt kesken päivän sekaisin. Hän pystyi sopimaan kavereiden kanssa kaikkia kivoja menoja, koska tiesi jaksavansa lähteä ja nauttivansa siksi menoista ja reissuista ihan toisella tavalla kuin ennen.

Maisa tarkasteli myös herkutteluunsa liittyviä tunteita ja kun hän tuli niistä tietoisemmaksi, hän pystyi paremmin ajattelemaan mihin todellisiin tarpeisiin hän herkutteli. Se sai hänet laatimaan suunnitelmia miten täyttää noita tarpeita fiksummilla tavoilla ja se ohjasi häntä toisenlaiseen toimintaan. Hän mm. soitti ystävättärelle kun hänen tuli yksinäinen olo sen sijaan että hän tilasi pitsaa ja söi suklaata. Pitsan ja suklaan sijaan hän saattoikin tehdä itselleen maistuvan terveellisen salaatin, jonka jälkeen hän jaksoi vielä lähteä sen ystävättärensä kanssa reippaalle iltakävelylle.

Maisa sai tuntea iloa siitä että hän oli hyvä ottamaan asioista selvää, hankkimaan tietoa, ajattelemaan ja pohtimaan. Nyt hän oli myös kehittänyt tunnetaitojaan ja saanut ohjattua toimintaansa sellaiseen suuntaan, joka palveli hänen tarkoitusperiään ja tavoitteitaan.

Liioittelun taika

Vielä lopuksi pieni keveä, mutta joskus varsin toimiva vinkki edistämään muutosta. Jos joku jarruttaa sitä, liioittele. Liioittele tietoisen suurieleisesti miten olet epäonnostunut tekemään sitä tai tätä, millainen ajatteet olevasi ja miten ajattelet sellaista tai tällaista tai miten tunnet kaikenlaisia vaikeita tunteita. Tämä tuo usein mukaan huumoria, sillä onhan se tahallinen liioittelu lopulta usein ihan koomista. Huumori tuo elämään keveyttä ja usko pois, se voi auttaa muutosprosessissa! Liioittelu nostaa myös selkeämmin esiin epätasapainoa tunteidemme, ajattelumme tai toimintamme keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
 -----------------------

Huom: seuraavassa lokakuussa sähköpostitse ilmestyvässä uutiskirjeessäni on aiheena ravinnon kuidut, ideoita kuituvalmisteiden käyttöön ja ohjeet herkullisten ja terveellisten hapankasvisten valmistamiseen helposti kotona suolaliemessä. Jos et ole vielä uutiskirjeeni tilaaja, tästä pääset liittymään sähköpostilistalle:
https://mailchi.mp/98fb3c15dec8/infokirjeninasaine