Sivut

torstai 3. lokakuuta 2019

NLP-valmennuksesta apua ruokavaliomuutokseen

Blogistilta:
Tämänkertainen blogipostaus on vierailevan kirjoittajan, valmentaja Niina Finne-Hyttisen. Pyysin häntä kertomaan NLP:n eli neurokielellisen prosessoinnin (Neuro Linquistic Programming) mahdollisuuksista ruokavaliomuutoksissa. Niina on tästä todella passeli henkilö kertomaan, sillä hän on opiskellut NLP:tä jo useamman vuoden ja lisäksi hänellä on tätä kirjoittaessa vain kaksi kurssia ravintoterapeutin opinnoista Terveysopisto Saluksessa käymättä. Hän on viittä vaille valmis ravintoneuvoja. Tutustuin Niinaan opiskellessani Saluksessa ja minun oli ilo työskennellä hänen kanssaan kolme vuotta yhdessä Suomen Ravintoterapiayhdistys ry:n hallituksessa. Pidän kovasti Niinan lempeydestä, ystävällisyydestä ja taidosta kuunnella ja antaa toiselle ihmiselle tilaa hengittää vapaasti. 
NLP on NLP-yhdistyksen sivujen mukaan "malli siitä miten aivomme toimivat: miten opimme, ajattelemme, kommunikoimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme sekä miten saadaan aikaan haluttuja muutoksia". Voit lukea sivuilta aiheesta lisääkin. NLP:n keinoja ja periaatteita voidaan käyttää elämässä hyvin laajasti. Ne voivat auttaa kehittämään itseä, ymmärtämään sekä itseä, että toisia paremmin ja niiden avulla myös omat kommunikaatiotaidot kehittyvät.

Annetaan Niinan kertoa lisää tämänkertaisesta aiheestamme!
Syömishaasteiden yksilöllinen tausta
Lähden valmennuksessani siitä ajatuksesta, että kun itsetuntemus ja itsetunto ovat kohdallaan tai edelleenkin lisääntyvät, voidaan saada paljon aikaan lähes kuin itsestään.
Ruokavalioasiat saattavat liittyä kipeisiin tunteisiin, koska syöminen voi olla arkisuudessaankiin kovin arka asia. Syöminen on myös usein sosiaalinen tilanne siitäkin huolimatta mitä ja miten syödään. Monikin asia voi tehdä tarpeellisesta ruokavaliomuutoksesta haasteellisen. Onko sinulle tuttua esimerkiksi jokin näistä:

-Liität negatiivisia tunteita syömiseen ja tämä tekee terveellisistä valinnoista hankalaa-Kotona et vain jaksa kiinnittää huomiota omiin syömisiisi kun on muitakin siinä omine syömistapoineen -tottumuksineen ja tarpeineen-Ravintolassa et meinaa kehdata pyytää erillistä huomiota osaksesi ja pyytää lautasellesi sitä mikä juuri sinulle parhaiten sopii-Stressi haittaa keskittymistäsi parempaan syömiseen-Joko suoritat syömistä tai sallit itsellesi melkein mitä vain (taipumus äärimmäisyyksiin)

Itselleen ei tarvitsisi olla liian ankara ja silti voi syödä hyvää terveellistä ruokaa. Ravintoneuvonnassa ja ravintoterapiassa voidaan myös ihan ensimmäisenä keskittyä siihen mitä hyvää ruokavalioon lisätään ja sitten vasta lähdetään poistamaan ”pahiksia”.
NLP:n kysymykset, menetelmiä ja perusperiaatteita

Valmennuksen alussa esitän sinulle kysymyksiä. Kysyn mm. elämästäsi ja siitä miksi olet tullut valmennukseen tänään ja tässä hetkessä. Haluan tietää nykytilanteesi, sillä juuri siinä me elämme ja olemme läsnä. Valmennuksessa ensimmäinen kerta kuluukin aika pitkälti minun haastatellessa sinua ja jo tässä haastattelussa tapahtuu paljon. Kun puhut itsestäsi, itsetuntemuksesi lisääntyy. Kysyn erityisesti NLP:lle tyypillisiä kysymyksiä kuten ”kuinka mahdollistetaan tämä tavoite?” En kysy niinkään miksi-kysymyksiä. NLP:ssä tiedetään myös, että meissä on jo sisäänrakennettuna kaikki vastaukset itsessämme, joten ei tarvitse kuin tuoda ne esiin.

NLP:n avulla voidaan lähteä työstämään asiaa esimerkiksi varhaisista hyvistä ruokakokemuksista ja tuomaan niitä tunteita nykyhetkeen. Voidaan tarttua myös muihin positiivisiin tunteisiin ja tuoda niitä haastaviin ruokatilanteisiin. Ankkuroimalla, joka on yksi NLP-tekniikoista, positiivinen tunne viedään johonkin kehon osaan ja palauttamalla se sieltä käyttöön tarvittaessa, voidaan saada aikaan tuloksia nopeastikin.

NLP:ssä voidaan myös ratkoa ihmisen sisäisiä ristiriitoja. Vaakakupissa voi olla toisaalta terveellisten elämäntapojen haluaminen ja toisessa kupissa vaikkapa riittämättömyys itselle. Näitä voidaan tarkastella esimerkiksi elävöittämällä nämä mielikuvat värein, kuvin, muodoin, tuoksuin tai liikkeen avulla. Voidaan ajatella, että toisesta kupista ammentaminen toiseen voi tuoda uutta näkökulmaa. Mielikuvissa voidaan valita kokeiltavaksi vain niitä asioita, jotka tuntuvat hyviltä. Entä jos riittämättömyys väheneekin, kun elämäntapoja muuttaa? Voisiko toinen vaakakuppi missä elämän hyviä asioita, (tai mielikuvissa vaikka pallo) ollakin toista vaakakuppia eli riittämättömyyttä isompi? Jos tapahtuukin mielessä niin, että positiivisuuden pallo kasvaa ja riittämättömyyden tunne vähenee? NLP:ssä siis ohjataan kohti erilaisia vaihtoehtoja, lempeästi ja kuitenkin johdattelematta mihinkään määrättyyn lopputulokseen. Mielikuvilla on suuri voima, ja tämä tekee NLP-harjoituksista juuri Sinun harjoituksiasi!

Minä en ole terapeutti. Olen kanssakulkijasi ja oivalluttajasi. Reagoin juuri sinun juttuihisi, sinun tunteisiisi, mutta Sinä itse teet työn. Sinä kasvat ja oivallat uutta ja saat olla Sinä, silloinkin kun koet ettet ole saanut sitä aidosti aikaisemin ja vapaasti olla.
NLP:n perusoletukset tulevat valmennuksen aikana tutuksi ja ovat aina läsnä valmennuksen taustalla. Tärkeämpiä perusoletuksia on mm. seuraavat:
-Vuorovaikutuksessa on tiedostettu ja tiedostamaton puoli.
-Viestin merkitys on sen herättämä reaktio.
-Jos se mitä teet ei toimi, tee jotain muuta (pätee niin ohjattavaan kuin ohjaajaankin)
-Kaiken käyttäytymisen takana on positiivinen tarkoitus
-Ihmisellä on jo kaikki ne resurssit, joita he tarvitsevat itselleen tärkeiden muutosten tekemiseen


Tervetuloa valmennukseen!
Vastaanotto:
Niina Finne-Hyttinen
NLP-yksilövalmennukset
Hieronta Elegia, Donnerinkatu 5, 05800 Hyvinkää /torstai 15-20 ja perjantai 9-15
www.hierontaelegia.fi