Joudun käyttämään lääkkeitä munuaissairauteen ja kilpirauhasen vajaatoimintaan. Olen itse sen kannalla että turhaa lääkitystä tulisi välttää ja aina kun mahdollista, lääkityksistä kannattaa koittaa päästä eroon jos lääkityksen tarvetta voidaan esimerkiksi vähentää elintapamuutoksilla tai korjaamalla lääkkeiden tarpeen aiheuttaneita syitä. Tässä on toki hyvä tehdä yhteistyötä lääkärin kanssa jos vain suinkin mahdollista. En siis ole lääkevastainen, vaikka kannatankin ensisijaisesti muita hoitoja ja toimia kuin lääkityksiä silloin kun se on mahdollista ja järkevää. Lääkkeillä on oma tärkeä paikkansa ja hyvä että lääkkeitä on olemassa silloin kun niitä tarvitaan. Toiset lääkkeet ovat jopa sellaisia että niitä on käytettävä loppuelämän ajan eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Olemme tottuneet siihen että kun lääkkeitä tarvitaan, niitä myös saa. Vaan tämä ei ole enää itsestään selvää.
Kun saatatkin jäädä ilman tärkeitä lääkkeitäsi
Ymmärrän todella hyvin sen emotionaalisen stressin, pelot ja huolen ja mahdollisesti jopa suoranaisen lamaantuneisuuden tunteen, mitä seuraa siitä kun tärkeän lääkkeen saanti katkeaa tai jopa loppuu Suomesta. Olen sen itsekin kokenut kilpirauhaslääkitykseni suhteen. Lääke on sellainen, että minulle on hengenvaarallista jos lääkkeeni loppuu. Koska oma kilpirauhanen ei tuota enää hormoneja ja ainoa lääkitys joka minulla toimii on puoliintumisajaltaan melko nopea, vaipuisin todennäköisesti lääkkeen loputtua melko nopeasti koomaan, myksedeemakoomaksi nimitettyyn tilaan ja kuolisin.
Kun tivaa vaikkapa Apteekkariliitosta, tukuista, Fimeasta tai mistä tahansa että miten tämä on mahdollista että elintärkeä lääke vaan loppuu, eikö mitään voida tehdä, levitellään vain käsiä ja pahoitellaan. Kukaan ei ole koskaan ottanut esille vaihtoehtoa tilata lääke täysin turvallisesti ja laillisesti kansainvälisestä apteekista EU- tai ETA-alueelta. Kaikille lääkkeille ei nimittäin Suomesta löydy korvaavia vaihtoehtoja kun jokin lääke loppuu tai jos kyseessä on erityisluvallinen lääke, toisen valmistajan lääkkelle pitää hakea uusi erityislupa ja siinähän kestää!
Tässä tietoa lääkkeiden laillisesta hankkimisesta ulkomailta:
https://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_internetkauppa
https://www.hoitopaikanvalinta.fi/laakkeet/eurooppalainen-laakemaarays/
https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/tuontirajoitukset/laakkeet
Lääkkeiden saannissa on viime vuosina ollut yhä lisääntymässä määrin vaikeuksia:
https://yle.fi/uutiset/3-10644812
Miksi kukaan ei kerro esimerkiksi migreenipotilaalle, jonka lääke on Suomesta kokonaan loppunut, että hän voisi tiedustella kansainvälisistä apteekeista Euroopasta, onko lääkettä saatavilla sieltä? Miksi tällainen tieto pitää itse löytää tai siihen vahingossa törmätä? En ainakaan tiedä että ketään yhteiskunnan taholta olisi velvoitettu kertomaan potilaalle eri vaihtoehdoista hankkia lääkkeitään kun niiden saanti loppuu tai vaarantuu. Kumman etu on tärkeämpi? Lääketehtaitten/tukkujen/apteekkien vai potilaan? Mielestäni tämä on aivan käsittämätöntä! Ihmiset pistetään kärsimään joskus aivan sadistisella ja vaarallisella tavalla jos lääkkeen puute joko tuottaa sanoinkuvaamattoman hirveitä oireita tai vaarantaa työkyvyn, terveyden tai jopa hengen ja sitten olisi olemassa ulospääsytie ongelmassa, mutta et saa siitä tietää ellet ole itse aktiivinen tai joku muu sinun puolestasi.
Lääkäri on voinut kirjoittaa EU-reseptejä jo vuosia. (https://www.laakariliitto.fi/uk/sahkoinen-laakemaarays/miten-toimii-ns-eu-laakemaarays/ ) Kuka tahansa lääkäri voi tulostaa EU-reseptikaavakkeen, jonka potilas voi skannata tai lähettää kansainväliseen Apteekkiin tai hakea lääkkeen paikan päältä. (https://www.laakariliitto.fi/uutiset/jasenuutiset/eurooppalainen-laakemaarays-saatavilla-fimnetin-sivuilla/) Periaatteessa kilpailulainsäädäntö EU-alueella on sellainen, että jokaisen pitäisi joka tapauksessa saada valita itse apteekkinsa. Voiko lääkäri siis laiskuuttaan, tietämättömyyttään tai ihan muuten vain kieltäytyä kirjoittamasta EU-reseptiä jos potilas sitä pyytää joko siksi että Suomesta on lääke loppu tai se on huomattavasti halvempi tilattuna vaikkapa Saksasta? Kas siinä kysymys, sillä tällaista kuulee vertaistuessa. Lääkäri on esimerkiksi väittänyt ettei hänellä ole oikeuksia kirjoittaa EU-reseptiä ja että sitä pitäisi kysyä joltakin toiselta lääkäriltä. Ehkä lääkäri ei tiedä? Ehkä hän ei viitsi ottaa asiasta selvää tai sitten häntä nolottaa tietämättömyytensä ja hän yrittää luikerrella tilanteesta? Ehkä lääkäri ei välitä? Joka tapauksessa, tuntekaa oikeutenne ja olkaa sinnikkäitä! Tiedustelkaa asiasta lääkärinne pomoilta jos ei muu auta, esimerkiksi sairaanhoitopiirin johdolta, hoitoyksikön johtavalta lääkäriltä, tai Lääkäriketjun asiakaspalvelusta, mistä vain älkääkä luovuttako. Teillä on oikeus valita apteekkinne ETA- ja EU-alueella!
Miten lääkkeitä tilataan ulkomailta?
ETA/EU-alueen ulkopuolelta ei saa tilata Suomeen lääkkeitä, mutta alueen sisällä saat tilata postitse korkeintaan 3kk:n annoksen kerrallaan. Älä siis tyhjennä koko reseptiä kerralla, vaikka se olisi kirjoitettu vuodeksi! Homma kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä kansainväliseen apteekkiin. Itse käytän englannin kieltä tilatessani lääkkeeni Saksasta, koska Saksan kielen taitoni on huono. Jos et osaa englantia, pyydä jotakuta englantia osaavaa auttamaan. Eurooppalaisia kansainvälisiä apteekkeja löydät googlettamalla haun "International Pharmacy (maan nimi)" Voit myös tiedustella esimerkiksi Facebookin vertaistukiryhmissä onko siellä jollain kokemusta hyvästä luotettavasta kansainvälisestä apteekista ja voiko joku lähettää tällaisen apteekin verkko-osoitteen linkin sähköpostitse. Kansainvälisiä apteekkeja on useita monessa Euroopan maassa.
Jo ennen reseptin hankkimista, on sitten mistä tahansa lääkkeestä kyse, kysele onko kansainvälisessä apteekissa kyseistä lääkeainetta saatavilla ja paljonko lääkkeet maksavat. Kannattaa käyttää nimenomaan lääkeaineen nimeä, ei välttämättä pelkästään kauppanimeä, koska kauppanimi voi olla ulkomailla eri kuin mihin olet Suomessa tottunut. Tässä joitakin englanninkielisiä lauseita avuksesi:
"Hello,
I'm inquiring, if you have the following medication available to purchase and what are the prices: (lääkeaine, mahdollinen pitoisuus, jos tiedossa etukäteen)
If I would like to order it/them, how do I proceed?
Please, can you use as simple english as possible, since english is not my native language.
Kind regards,
(nimesi, )
Finland"
suom: Hei,
Haluaisin tiedustella onko teillä myytävänä seuraavaa lääkettä ja mitkä ovat hinnat?: (lääkeaine, mahdollinen pitoisuus, jos tiedossa etukäteen)
Jos haluaisin tilata, miten toimin?
Voitteko ystävällisesti käyttää niin yksinkertaista englannin kieltä kuin mahdollista, sillä englanti ei ole äidinkieleni.
ystävällisin terveisin, (nimesi)Suomi
Tässä hieman lisää mallilauseita:
"I take this medicine 60mg per day and I would like to order 3 months supply, please"
Otan tätä lääkettä 60mg päivässä ja haluaisin tilata kolmen kuukauden määrän, kiitos."
"I would like to choose the most affordable option, please."
Haluaisin valita edullisimman vaihtoehdon, kiitos.
Tiedustelun jälkeen saat vastauksen, jossa kerrotaan onko lääkettä saatavissa, jos niin miltä merkeiltä ja kerrotaa myöskin hinnat, pitoisuudet ja pakkauskoot. Sitten todennäköisesti pyydetään lähettämään resepti ja sovitaan maksukäytännöistä. Tämä koko tilausprosessi ei ole ollenkaan hankala ja kun sen on kerran onnistuneesti tehnyt, se on helppo tehdä toistekin. Jos sinulla ei ole tiedossa ihmistä, joka voisi auttaa sinua tarvittaessa tilauksen kanssa, mahdollisesti Facebookista tai jostain muualta voisi löytyä jokin vertaistukiryhmä, josta voisi tiedustella jotakuta auttamaan. Varo kuitenkin kertomasta mitään aivan luottamuksellisia tietoja, juten henkilötunnusta tms. entuudestaan täysin tuntemattomalle ihmiselle.
On hyvä myös huomioida, että eri maissa resepti on voimassa eri aikoja. Suomessa reseptien voimassaoloajat ovat aika pitkiä verrattuna esimerkiksi Saksaan, jossa se on voimassa vain 3kk kerrallaan. Jos haet lääkkeesi paikan päältä toisesta EU- tai ETA-maasta, voit tuoda mukanasi kerralla korkeintaan vuoden lääkkeet. Muista kuin EU- tai ETA-maista voit tuoda kerralla vain kolmen kuukauden määrän. EU:n tai ETA: ulkopuolelta ei saa lainkaan tilata lääkkeitä postitse.
Tilaattepa lääkkeenne ulkomailta tai tuottepa niitä sieltä Suomeen, muistakaa, että on hyvin tärkeää että teillä on aina itsellänne tallessa kopio reseptistä siltä varalta että Tulli haluaa sellaisen nähdä. Kaikkiin sellaisiin valmisteisiin, jotka katsotaan lääkkeiksi Suomessa tarvitaan resepti, vaikka reseptiä ei siinä maassa, josta lääkkeet tilaat tai haet tarvittaisi. Eli vaikka toisit vuoden satsin jotain lääkettäsi esimerkiksi Kreikasta ja pystyit ostamaan sen apteekista ilman reseptiä, tarvitset joka tapauksessa reseptin tuodessasi lääkkeet Suomeen. Resepti voi olla esimerkiksi suomalaisen lääkärin kirjoittama tai paikallisen lääkärin kirjoittama ja sinulla siis pitää olla itselläsi joko alkuperäinen tai vähintään kopio. Kysy tarvittaessa apua Fimeasta jos olet epävarma voitko tilata tai tuoda mukanasi Suomeen jotakin lääkettä. Itselläni on lääkäri Espanjassa, jota tapaan etäyhteyksillä tai kasvotusten ja hän kirjoittaa reseptin kilpirauhaslääkkeeseeni, jonka tilaan Saksasta. Eli resepti ei tarvitse olla kirjoitettu siinä maassa jossa asut tai josta hankit lääkkeesi. Tärkeää on että sen on kirjoittanut laillisin perustein laillinen lääkäri ja että myös Apteekki on laillinen. Laillinen apteekki ei esimerkiksi koskaan suostuisi lähettämään sinulle reseptilääkkeitä ilman että sinulla on esittää asianmukainen resepti.
Jaathan tietoa eteenpäin!
Toivon sydämestäni, että tätä informaatiota jaettaisiin eteenpäin somessa ja saatettaisiin niiden ihmisten tietoon, joilla on ollut vaikeuksia saada lääkkeitään Suomesta. Jaa vaikka tätä blogikirjoitusta.
Update 19.2. 2019 On mahdollista, että jokin lääkeaine loppuu myös koko Euroopan alueella tai vaikka koko maailmasta. Tällaisissa tapauksissa kannattaa silti tiedustella eri maista, josko jostain Apteekista vielä löytyisi kyseistä lääkettä. Ongelmallista on, jos ETA:n tai EU:n ulkopuolelta ei voi edes erikoistilanteissa tilata lääkettä. Jos lääkettä tämän alueen ulkopuolella, kenellä on mahdollisuuksia ja varaa hakea sieltä oma annos kolmen kuukauden välein, koska esimerkiksi vuoden satsia ei saa tuoda Suomeen sieltä kerrallaan, kuten EU- tai ETA-alueiden sisältä.