Sivut

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

NLP-harjoitus oman herkuttelunhimonsa tarkasteluun ja tutkimiseen

Photo by rawpixel on Unsplash


Ravintoterapeutiksi valmistumiseni jälkeen en kestänyt kuin reilun vuoden verran olla opiskelematta. Elämästä tuntui puuttuvan jotakin. Olinhan intohimoisesti ja määrätietoisesti opiskellut neljä vuotta ja sitten opinnot äkisti loppuivatkin. Erilaiset täydennyskoulutusvaihtoehdot eivät tuntuneet lainkaan riittävän vaan halusin kunnolla taas opintoihin kiinni. Kai sitä voi hullummastakin asiasta tulla riippuvaiseksi. Minä olen siis opiskeluaddikti. Tänä syksynä toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja aloin opiskelemaan NLP:tä.


Mitä NLP sitten on? Kuten moni fantsu asia, NLP on sellainen että se tuntuu pakenevan määrittelyjä. Sen voi selittää monella tavalla. Se on niin monipuolinen. NLP-yhdistys kuvaa sitä sivuillaan näin:
"NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa ihmisiä kehittämään osaamistaan ja käyttämään sitä eri tilanteissa parhaalla mahdollisella tavalla.
NLP on asenne, joka on uteliaisuutta, seikkailunhalua sekä halua oppia taitoja, joiden avulla voi nähdä elämän ainutkertaisena ja rajoittamattomana mahdollisuutena kehittyä.
NLP on käytännöllinen tietoisuuden kasvattamisen väline ja sisältää runsaasti tehokkaita menetelmiä henkilökohtaiseen muutokseen ja sujuvaan vuorovaikutukseen.
NLP on myös johtamismenetelmä, vuorovaikutusmalli, valmennusfilosofia ja terapiamuoto, joka koostuu joukosta taustaoletuksia, sekä näiden varaan rakentuvista malleista ja menetelmistä.
NLP on taitoihin ja osaamisen tutkimista. Ongelmia ja niiden historiaa katsotaan tarvittavien taitojen ja voimavarojen näkökulmasta"

Lisää NLP:stä voit lukea Suomen NLP-yhdistyksen verkkosivuilta: https://www.nlpyhdistys.fi/ 

Herkkuhimon tarkasteluharjoitus, kenelle?

NLP:ssä opitaan ja oivalletaan erilaisten harjoitusten kautta. Muutos ja oivallus on usein helpompaa jos pystyt laajentamaan näkökulmiasi ja jos pystyt tarkastelemaan asiaa useammasta erilaisesta näkökulmasta. Tämä harjoitus perustuu siis näkökulmien tarkasteluun.

Harjoitus sopii kaikille, jotka haluavat ymmärtää ja tarkastella lähemmin sitä hyvin yleistä ilmiötä, herkuttelunhimoa, joka monilla on elämässään. Mahdollisesti harjoituksen tekijällä on myös tavoitteenaan saada usein toistuvaa herkuttelunhimoa kuriin, mutta se tuntuu vaikealta. Toki taustalla voi olla myös mm. tunnesyömistä, jota voidaan tutkia ja tarkastella syvällisemminkin käyttäen apuna mm. kirjallisuutta, puhumalla asiasta luotetulle henkilölle tai ammattihenkilölle. Harjoituksen tekeminen ei sulje pois tätä mahdollisuutta tai tarvetta eikä se sulje pois myös sitä jos haluaa hankkia apua syömisasioista myös ravitsemuksen ammattilaiselta, sillä ainakin osa syistä on henkisten ja sosiaalisten syiden vuoksi myös dietaarisia. Herkuttelunhimoa voi esiintyä mm. jos kärsii ravintopuutoksista tai jos syöminen on yksipuolista, ravintoarvoltaan heikkoa ja ruokarytmi on pielessä. Jokaisella on herkuttelun himoonsa yksilölliset syyt.

Lisäksi herkuttelu sinänsä on täysin normaalia ihmisen käyttäytymistä. Ei ole väärin syödä hyvää ruokaa tai jälkiruokia. Ongelmaksi herkuttelu muodostuu jos siihen liittyy esimerkiksi henkisiä, sosiaalisia tai fyysisiä ongelmia. Joskus herkuttelu vie tilaa terveelliseltä ja monipuoliselta ruokavaliolta ja joskus siihen liittyvät terveydelliset uhkat ja ongelmat voivat olla jo ihan ovella tai jo saapuneet paikalle. Mieti siis ennen harjoitusta: Millainen juuri sinun yksilöllinen syysi kokeilla tätä harjoitusta on ja mikä on tavoitteesi? Pidä mielessä että tavoitteet voivat myös muuttua kun saa uusia näkökulmia ja oivalluksia. Jos kaipaat muutosta, miksi kaipaat sitä ja miten elämäsi tulee mielestäsi muuttumaan jos toteutat muutoksen?

huom: harjoitus ei välttämättä sovi jos sinulla on jokin vaikea tai akuutti tilanne mielenterveyden suhteen ja jos esimerkiksi kärsit vaikeasta ahdistuksesta. Jos sinulla on jokin mielialaan tai mielenterveyteen liittyvä sairaus tai epäilet sellaista, konsultoi ennen harjoituksen tekemistä mielenterveyden ammattilaista.

Harjoitus: (kesto n. 10-30 min.)

Aseta lattialle n. parin metrin päästä toisistaan rinkiin kolme paperiarkkia, joissa lukee sanat: minä, tarkkailija ja tuttu.

Astu minä-paperin päälle ja valitse jokin tuttu tilanne, jossa sinun tekee mieli jotain herkkua ja jossa mahdollisesti syöt jotakin herkkua vaikka oikeasti haluaisit pidättäytyä herkuttelusta. Eläydy tunteisiin ja ajatuksiin ja kuvaile ääneen mitä ajattelet ja miltä sinusta tuntuu. Yritä kuvailla myös mikä sinut sai haluamaan herkkua, jos mahdollista. Se, jolle kuvailet voi olla kuvitelmissasi jokin aivan tuntematon taho tai ihmisjoukko, kuten kirjan lukijat tai TV-ohjelman seuraajat.

Astu seuraavaksi tarkkailija-paperin päälle. Tarkkailija on sinulle täysin tuntematon. Et tunne häntä eikä hän tunne sinua, mutta hän on kuullut mitä juuri äsken kerroit herkuttelunhimostasi. Tässä vaiheessa et ole siis enää oman itsesi roolissa vaan tuntemattoman tarkkailijan roolissa. Selosta jollekin toiselle tuntemattomalle mitä ajatuksia tarkkailijalla voisi herätä tilanteestasi, jossa selostat herkkuhimoa. Tarkkailija ei ole sinulle ilkeä vaan hän on neutraali. Mitä kuvittelisit tällaisen neutraalin tuntemattoman tarkkailijan sanovan tilanteestasi? Selosta tätäkin ääneen yleisöllesi.Tarkkailija ei siis puhu suoraan sinulle vaan samalle yleisölle jolle selostit tilannetta omasta näkökulmastasi. Arveleeko tarkkailija syitä mitä voi olla herkuttelunhimosi taustalla ja olisiko tarkkailijalla mielipidettä mikä sinua auttaisi tai miten sinun olisi hyvä toimia?

Astu sitten tuttu-paperin päälle. Kuvittele itsesi nyt joksikin sinulle tutuksi ihmiseksi, jonka tiedät haluavan sinulle hyvää. Hän voi olla läheinen, sukulainen, ystävä tai jokin auttajan roolissa oleva elämäsi ihminen. Eläydy hänen rooliinsa ja kuvittele missä asennossa hän seisoo ja miten hän mahdollisesti elehtii puhuessaan. Hän puhuu suoraan sinulle kuvitellen sinun seisovan minä-lapun päällä. Puhu ääneen mitä ja miten hän kertoo tunteitaan ja ajatuksiaan sinulle kuultuaan mitä olet puhunut seisoessasi oman lappusi päällä. Miten hän koittaisi tukea ja auttaa sinua? Muista, et ole nyt sinä vaan olet tuon sinulle tutun ihmisen roolissa.

Astu lopuksi takaisin minä-lapun päälle. Mitä opit itseltäsi, tuntemattomalta ja tutulta? Onko ajatuksesi tai tuntemuksesi herkkuhimoa kohtaan muuttunut? Onko sinulla uusia ajatuksia, ideoita ja näkökulmia? Kerro ne ääneen yleisöllesi.

Tästä harjoituksesta voit myös tehdä eri variaatioita. Voit myös kokeilla tehdä harjoituksen puhumisen sijaan kirjoittamalla ja voit vaihdella harjoituksessa tuntemattoman ja tutun henkilöllisyyksiä. Tuntematonkin voi olla eri harjoituskerroilla erilainen. Mitä joku toinen tuttusi sanoisi? Sinulla itselläsikin saattaa olla eri päivänä eri fiilikset herkkuhimon suhteen.

Palaute:

Jos kokeilet harjoitusta, otan mielelläni vastaan ajatuksia ja palautetta. Jos niitä tulee useita, niistä voisi myös kirjoittaa tähän blogiin, toki niin että palautteen antaja voi pysyä halutessaan anonyyminä. Minulle voi kirjoittaa tämän blogin sivupalkissa olevan yhteydenottolomakkeen kautta. Loma-aikoinani vastaus saattaa viipyä jopa viikkoja, mutta muutoin vastaan tavallisesti aika pian.