Blogistin alustus:
Vierailevana kirjoittajana on tällä kertaa Tiina Kalu Bon Tuonti Oy:stä. Yhteistyö on sikäli kaupallista, että sain Tiinalta perheemme käyttöön ihanaa punaista palmuöljyä, mutta aloite kirjoitukseen tuli minulta. Punaiselle palmuöljylle olisi hyvät markkinat Suomessa, mutta sitä ei vielä elintarvikkeena oikein tunneta ja ihmisillä saattaa olla siitä virheellisiä käsityksiä. Halusin auttaa Bon Tuonti Oy:tä ja halusin tuoda ihmisten tietoisuuteen, että punainen palmuöljy on terveellinen, hyvä lisä niiden rasvalähteiden joukossa, joita on suositeltava käyttää. Suosittelen kokeilemaan sitä ja ottamaan sen valikoimiin. Meidän on hyvä saada erityyppisiä rasvahappoja monimuotoisista lähteistä. Punainen palmuöljy on yksi niistä. Annetaanpa Tiinalle puheenvuoro:
Puolustuspuhe punaiselle Palmuöljylle
Vierailevana kirjoittajana on tällä kertaa Tiina Kalu Bon Tuonti Oy:stä. Yhteistyö on sikäli kaupallista, että sain Tiinalta perheemme käyttöön ihanaa punaista palmuöljyä, mutta aloite kirjoitukseen tuli minulta. Punaiselle palmuöljylle olisi hyvät markkinat Suomessa, mutta sitä ei vielä elintarvikkeena oikein tunneta ja ihmisillä saattaa olla siitä virheellisiä käsityksiä. Halusin auttaa Bon Tuonti Oy:tä ja halusin tuoda ihmisten tietoisuuteen, että punainen palmuöljy on terveellinen, hyvä lisä niiden rasvalähteiden joukossa, joita on suositeltava käyttää. Suosittelen kokeilemaan sitä ja ottamaan sen valikoimiin. Meidän on hyvä saada erityyppisiä rasvahappoja monimuotoisista lähteistä. Punainen palmuöljy on yksi niistä. Annetaanpa Tiinalle puheenvuoro:
Puolustuspuhe punaiselle Palmuöljylle
Punainen palmuöljy on vuosituhansia vanha öljy. Tuo lämpöä kestävä,
ravinteikas öljy sisältää runsain määrin karoteenia sekä E-vitamiinia. Sen
terveysvaikutuksista löytyy lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia. Miksi niistä
ei puhuta? Miten on mahdollista että vuonna 2013 Amerikassa Dr. Ozin vuoden
ihmeeksi valittu tuote ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota?
Punainen palmuöljy on maukas lisä erilaisiin keittoihin. Kurpitsakeiton kuva: Hanna Stolt/Gurmee blogi |
Punaisen palmuöljyn esiin tulemisen esteenä on palmuöljyn laaja
negatiivinen maine. Tuo negatiivisen maineen muuri on rakennettu sen ympärille
niin huolella että todellisuus jää täysin pimentoon. Mustamaalaaminen on lyönyt
läpi. Se on lyönyt läpi niin taidokkaasti että palmuöljyn puolestapuhujien on
erittäin haasteellista saada äänensä kuuluviin. Miksi näin on?
Miten on, kannattaako palmuöljyä oikeasti vältellä?
Ennen tähän kysymykseen vastaamista kannattaa ensin pysähtyä suuren
kysymyksen äärellä.
Mitkä olisivat seuraukset jos palmuöljyn viljely kiellettäisiin kokonaan?
Vaikka palmuöljyn käyttö lopetettaisiin kokonaan, se ei poistaisi rasvan kulutusta
mihinkään. Se johtaisi meidät suuren kysymyksen äärelle: Millä viljelymuodolla
saataisiin tuotettua tarvittava määrä öljyä. Jos öljypalmuviljelmien tuottama
sato korvattaisiin jollain muulla viljely tavalla, olisi se luonnon kannalta
erittäin vahingollista. Jos se korvattaisiin esimerkiksi pellossa viljeltävällä
soijaöljyllä, viljelyalaa tarvittaisiin kymmenen kertaa enemmän. Laajan maa-alan
lisäksi viljelyyn käytettäisiin myös huomattavasti enemmän lannoitteita.
Miten meidän tulisi toimia?
Kuluttajien tulisi valinnoillaan suosia sertifioitua palmuöljyä. Sen sijaan
että vastustaa kaikkea palmuöljyä, kannattaa nostaa esiin
sertifioidun palmuöljyn luontoa suojelevat vaikutukset. Malesia on edelläkävijä
sertifioidun palmuöljyn suhteen. Malesiassa on luonnonmetsiä maan pinta-alasta
yli 60 % ja tuo luku on pysynyt lähes samana 1990-luvulta lähtien.
Lainsäädöksillä on pystytty tehokkaasti puuttumaan laittomaan metsän
kaatamiseen. Sertifioidun palmuöljyn osuus nousee päivä päivältä, koska siihen
on alettu kiinnittämään huomiota enenevissä määrin.
Aurinkokeksit saavat nimenmukaisen värinsä Bonred öljystä. Kuva Anna Maijala/Antipastaa blogi |
Palmuöljyä ei siis kannata kieltää kokonaan. Sen
sijaan on viisasta tuoda rohkeasti esiin sertifioidun palmuöljyn viljelyn
tärkeys ja korvaamattomuus. Sademetsiä ei saa tuhota palmuviljelyn takia, mutta
onneksi noita ravinnerikkaita hedelmiä saadaan maailmanlaajuistesti viljeltyä
rakkaudella luontoa kohtaan. Eettisyys on kultaakin kalliimpaa ja sen edestä
äänitorvena oikeaan suuntaan oleminen tuottaa luonnolle suuren
palveluksen.
Tiina Kalu, Bon
Tuonti Oy
Bonred punainen
palmuöljy
Bonredin
punaista palmuöljyä tuottava yritys Malesiassa on ollut edelläkävijä
sertifikaattien suhteen. Se oli maailman ensimmäinen palmuöljyä tuottava
yritys, jolle RSPO sertifikaatti myönnettiin vuonna 2008. Ympäristön lisäksi
työntekijöistä pidetään huolta esimerkillisen hyvin.
Öljy
puristetaan hellävaraisesti öljypalmun hedelmistä, 24 tunnin sisällä niiden
keräämisestä. Tämä takaa sen että öljy on juoksevassa muodossa ja sen
hienostuneessa maussa voi aistia porkkanan vivahdetta. Runsaan
karoteenipitoisuuden ansiosta, Bonred sisältää A-vitamiinin esiastetta
erityisen paljon. Myös E-vitamiini pitoisuus on korkea ja suurin osa siitä on
tiedemiesten hehkuttamaa tokotrienolia.
Punainen palmuöljy antaa ruualle herkullisen maun ja värin. Kuvan punaisen peston resepti löytyy Tinskun keittiössä & Tyynen kaa -blogista. Kuva Tiina Varjus |
Bonred öljylle
on myönnetty seuraavat EU:n hyväksymät terveysväitteet:
Tuote
sisältää runsaasti E-vitamiinia. E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
Tuote
sisältää karotenoideja, joista muodostuu A-vitamiinia. A-vitamiini edistää
normaalia rauta-aineenvaihduntaasi, sekä tukee limakalvojen, ihon, näön ja
immuunijärjestelmäsi pysymistä normaaleina. Karotenoideista ei voi saada A-vitamiinin
yliannostusta.
Miten Bonred
öljyä käytetään?
Bonred öljyä
voidaan käyttää moneen eri käyttötarkoitukseen. Korkean savuuntumispisteen
ansioista se on ihanteellista paistamiseen. Miedon makunsa ansiosta sitä voi
lorauttaa salaatin sekaan vaikka limen mehuun yhdistettynä. Öljyn
oranssinpunainen väri antaa houkuttelevan ulkonäön sillä paistetun kalan
pintaan tai sämpylöille kun sitä laittaa taikinan sekaan. Öljy soveltuu hyvin marinadien
tai pestokastikkeiden pohjaksi. Öljy korostaa kasvisten omia, raikkaita makuja,
öljy on ihanteellista osaksi vegaanista ruokavaliota. Ruoanlaiton lisäksi öljyä
voi käyttää myös ulkoisesti mm. ihovoiteiden ainesosana, joten uusia
käyttötapoja löytyy aina vaan lisää.
Reseptejä:
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2016/03/pienet-lampimat-tapas-leipaset-ja.html
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2016/09/herkullinen-tapenade-ja-aivan-mahtava.html
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/12/tinsku-testaa-redproof-haastaa.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2015/11/aurinkokeksit-ja-punainen-palmuoljy.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2016/02/porkkanamukikakku-ja-1-vuotissynttarit.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2015/12/maukkaat-broileripasteijat-gluteeniton.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2016/09/lahes-taydelliset-uunibataattiranskalai.html
http://www.gurmee.net/2016/01/17/gastronaatin-kurpitsakeitto/
http://aitoaarkiruokaa.fi/raakasuklaata-punaisesta-palmuoljysta/
Reseptejä:
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2016/03/pienet-lampimat-tapas-leipaset-ja.html
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2016/09/herkullinen-tapenade-ja-aivan-mahtava.html
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/12/tinsku-testaa-redproof-haastaa.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2015/11/aurinkokeksit-ja-punainen-palmuoljy.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2016/02/porkkanamukikakku-ja-1-vuotissynttarit.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2015/12/maukkaat-broileripasteijat-gluteeniton.html
http://antipastaa.blogspot.fi/2016/09/lahes-taydelliset-uunibataattiranskalai.html
http://www.gurmee.net/2016/01/17/gastronaatin-kurpitsakeitto/
http://aitoaarkiruokaa.fi/raakasuklaata-punaisesta-palmuoljysta/
Bonredöljyn
rasvahappokoostumus:
Rasvaa 100 %, josta:
Tyydyttynyttä 41,6 %
Kertatyydyttymätöntä 45,8 %
Monityydyttymätöntä 12,6 %
Tyydyttynyttä 41,6 %
Kertatyydyttymätöntä 45,8 %
Monityydyttymätöntä 12,6 %
0,2%
C12:0 Lauric Acid
0,8% C14:0 Myristic Acid
36,2% C16:0 Palmitic Acid
4,0% C18:0 Steric Acid
0,4 % C20:0 Arachidic Acid
0,2 % C16:1 Palmitoleic acid
45,6% C18:1 Oleic Acid
12,3% C18:2 Linoleic Acid
0,3% C18:3 Alpha-linoleic Acid
0,8% C14:0 Myristic Acid
36,2% C16:0 Palmitic Acid
4,0% C18:0 Steric Acid
0,4 % C20:0 Arachidic Acid
0,2 % C16:1 Palmitoleic acid
45,6% C18:1 Oleic Acid
12,3% C18:2 Linoleic Acid
0,3% C18:3 Alpha-linoleic Acid
Lisätietoa: www.bonred.fi
Liiteitä:
Liiteitä:
Tieteellisiä tutkimuksia punaisen palmuöljyn
terveysvaikutuksista:
Dr. Oz,
miracle of the year 2013:
Palmuöljyn viljely: http://www.simedarby.com/upload/Palm_Oil_Facts_and_Figures.pdf
Tokotrienolit: http://turpaduunari.fi/tokotrienolien-terveysvaikutukset/
Rasvahapoista: