Suolisto on joko terveytemme tyyssija tai sairauksiemme kehto. Osaltaan se millaista tavaraa meiltä tipahtaa pönttöön kertoo mahasuolikanavan tilasta paljonkin. Niin koostumus, väri kuin hajukin kertoo osaltaan missä mahdollisesti mennään. Näitä me "ravitsemusheebot" sitten asiakkailtamme kyselemme.
Kun ihminen tulee ravintoammattilaisen vastaanotolle, hänellä on usein toiveena saada ravitsemuksesta apua erilaisiin oireisiin ja sairauksiin, kuten hormoniongelmiin, fibromyalgiaan, keskittymisvaikeuksiin, uupumukseen, autoimmuunisairauksiin, masennukseen, särkyihin, kolotuksiin tai vaikkapa ihovaivoihin. Joku saattaa odottaa että asia ratkeaa ruokavaliolla ja ravintolisillä. Joskus se riittää. Usein tarvitaan enemmän, kuten funktionaalisen lääketieteen laajempia testejä. Monella voi olla ajatuksena esimerkiksi tutkia hormonitoimintaa tarkemmin tai rasvahappotasoja, aminohappotasoja tai vaikkapa geenejä. Nämä ovat tärkeitä ja hyödyllisiä testejä.
Ammattillainen ehdottaa kuitenkin usein ensimmäisenä esimerkiksi suoliston liikaläpäisevyyden tutkimista, sen tutkimista löytyykö virtsa- tai hengityskaasutesteistä merkkejä ohutsuolen bakteeriston liikakasvusta tai ulostenäytteistä tehtävää suolistoanalyysiä. Vaikka ei tehtäisikään testejä, usein ruoansulatukseen ja suolistoon kiinnitetään huomio ensimmäisenä. Miksi ihmeessä on näin jos oireet ja sairaus vaikuttaa olevan ihan muualla?
Moni krooninen sairaudentila liittyy erittäin läheisellä tavalla mahasuolikanavan toimintaan ja hyvinvointiin. Emme vielä edes tiedä tarkalleen miten merkittävä kyky ihmiselimistöllä on tasapainottaa ja parantaa itseään jos sille annetaan siihen mahdollisuus ja oikeat palikat, ravintoaineet ja kun saadaan eliminoitua elimistöä ja mieltä haittaavia tekijöitä, kuten allergiaa yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, erilaisia toksiineja, stressiä ja myrkyllisiä ihmissuhteita. Joka tapauksessa elimistöllämme ja mielellämme on valtava kyky uudistua, korjata ja tasapainottaa meitä.
Ensinnäkin jotta voimme varmistaa että saamme kehoomme ruoasta ja ravintolisistä kaikki tarvittavat ravintoaineet, meidän tulee varmistaa että ruoansulatus toimii riittävän tehokkaasti, ruoka sulaa ja imeytyy normaalisti. Jos tässä klikkaa, seuraa ravintopuutoksia ja mahasuolikanavan erilaisia ongelmia. Stressi, sairaudet ja mm. tietynlaiset lääkitykset haittaavat ruoansulatusta ja tästä syntyy itseään ruokkiva noidankehä jos tilanteeseen ei puututa. Jos tilanne on jo päässyt pidemmälle ja oireita on jo melkoisesti, voi helpottaa paljonkin saada tarkempaa "dataa" ruoansulatuksen ja suoliston tilasta. Silloin pystyy kohdentamaan ravitsemuksellista tukihoitoa paljon yksilöllisemmin ja tarkemmin sen sijaan että vain kokeiltaisiin jotakin ja toivottaisiin että se riittää ja että se toimii.
Se miten suolistomme voi, vaikuttaa myös syvällisesti immuniteettiimme, kykyymme vastustaa erilaisia sairauksia. Immuniteetin heikentyminen ja epätasapaino ei tarkoita vain flunssia tai vatsatauteja vaan joskus myös esimerkiksi kasvainten, syöpien, autoimmuunisairauksien, kroonisten infektioiden tai vaikkapa allergioiden ja yliherkkyyksien ilmaantuvuutta. Koska merkittävä osa immuniteetista asuu suolistossa, kakka on siis vakava asia, vaikka siitä usein lasketaankin leikkiä, vaijetaan tai puhutaan vain kun on pakko.
Mm. autoimmuunisairauksien syntymekanismi vaikuttaa liittyvän läheisesti suoliston kuntoon ja nimenomaan liikaläpäisevyyteen. Jos ohutsuolen yhden solukerroksen paksuinen epiteelisolukerros vahingoittuu, se voi päästää läpi puutteellisesti pilkkoutuneita proteiinirakenteita verenkiertoon. Näitä vastaan käynnistyy kehossa immuunireaktio, koska keho ei tunnista noita proteiineja ravintoaineiksi vaan vierasaineisksi. Näin voi syntyä allergioita ja yliherkkyyksiä. Jos tämän lisäksi elimistön kudosten rakenteissa on samantyyppisiä proteiininpätkiä kuin tuossa elimistöön päässeessä "antigeenissä", immuunipuolustus voi merkitä nämäkin kudokset virheellisesti tuhottaviksi ja näin syntyy autoimmuunisairaus jossa keho käy omien kudoksiensa kimppuun. Autoimmuunisairauksien syntymekanismiin voivat liittyä myös mm. infektiot ja raskasmetallit. Suolisto on tärkeä ja sillä on merkitystä mitä syömme tai jätämme syömättä!
Suoliston epätasapainotilat voivat heijastua hyvin monelle kehon ja mielen alueille silloinkin kun mahasuolikanavan oireet ovat vähäisiä tai niitä ei välttämättä edes ole. Kakasta täytyy siis puhua kaikkien kanssa, koska jos haluamme löytää terveyspulmiemme juurisyyt, niitä löydämme usein sen monimetrisen putken sisältä, joka kulkee elimistömme läpi. Mahasuolikanavakin tulee huomioida oikeassa järjestyksessä. Jos vaikkapa sattuisimme kärsimään heikentyneestä ruoansulatuksesta ja ohutsuolen bakteeriston liikakasvusta ja hoitaisimme vain paksusuolen mikrobistoa, ongelmat tulisivat pian takaisin, koska niiden juurisyyt löytyvätkin ylempää ruoansulatuskanavasta. Jos taas jättäisimme tyystin tai puutteelliselle huomiolle ruoansulatuksen ja koko suoliston, saattaisimme voida tasapainottaa jonkin verran ravitsemuksella, ravintolisillä ja yrttihoidolla elimistöämme, mutta emme pysyvästi jos iso osa ongelmasta kyteekin suolistossa.
Näiden seikkojeni vuoksi, siis rakas tyttäreni, äiti puhelee niin paljon kakkajuttuja.